Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Update
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rash
  1. <?php
  2. mysql_connect("sd", "dsadsda66", "bersadmissda1")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą"); //połączenie z bazą danych
  3. mysql_select_db("dbnjkn096")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych");
  4. session_register("zalogowany");
  5.  
  6. if(mysql_num_rows(mysql_query("UPDATE `users3` SET `user_login` = $HTTP_COOKIE_VARS[Nick], `user_haslo` = 
    $HTTP_COOKIE_VARS[Haslo], `user_heal` = '15' , `user_mana` = '10' , `user_item` = 'Koszulka' , `user_item2` = 'Czarne dzinsy' , `user_item3` = 'Bluza', `user_item4` = 'Brak' , `user_item5` = 'Kufer' , `user_item6` = 'Brak' , `user_item7` = 'Brak' WHERE `user_id`='1'"
    ))){
  7. echo "Witaj!";
  8. echo '$HTTP_COOKIE_VARS["Nick"]';
  9. $_SESSION["zalogowany"]=1;
  10.  }
  11.  
  12. else
  13. {
  14. echo ("Przykro mi zaloguj się!");
  15. exit();
  16. }
  17.  
  18.  
  19. ?>
  20. Witam

Nie działa to w bazie.
A błąd to:
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/sites/yoyo.pl/b/i/biznestest/lol/gracz.php on line 7
Nie jesteś zalogowany
nospor
zobacz w manualu co zwraca mysql_query a nastepnie zobacz w manualu jakie parametry przyjmuje mysql_num_rows a dowiesz sie co masz nie tak winksmiley.jpg
Rash
  1. <?php
  2. mysql_connect("my", "db6", "")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą"); //połączenie z bazą danych
  3. mysql_select_db("d")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych");
  5.  
  6. if(mysql_query("UPDATE `users3` SET `user_login` = $HTTP_COOKIE_VARS[Nick], `user_haslo` = 
    $HTTP_COOKIE_VARS[Haslo], `user_heal` = '15' , `user_mana` = '10' , `user_item` = 'Koszulka' , `user_item2` = 'Czarne dzinsy' , `user_item3` = 'Bluza', `user_item4` = 'Brak' , `user_item5` = 'Kufer' , `user_item6` = 'Brak' , `user_item7` = 'Brak' WHERE `user_id`='1'"
    )){
  7. echo "Witaj!";
  8. echo '$HTTP_COOKIE_VARS["Nick"]';
  9.  }
  10.  
  11. else
  12. {
  13. echo ("Przykro mi zaloguj się!");
  14. exit();
  15. }
  16.  
  17.  
  18. ?>

Poprawiłem ale zwraca Wartość False.
Witam

To powie ktoś!?
Cienki1980
Sprawdź w jakiej postaci jest zapytanie które chcesz wykonać do bazy.
Skorzystaj z mysql_error() żeby się od razu dowiedzieć co jest nie tak.
Najszybciej zapytanie jest źle skonstruowane, może brakuje jakichś danych.
Rash
Nie wyskakuje żaden błąd przy mysql_error(); i nie wiem jak to przebudować/

Nie wyskakuje żaden błąd przy mysql_error(); i nie wiem jak to przebudować/

Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in /var/www/sites/yoyo.pl/b/i/biznestest/lol/gracz.php on line 7

//Edit ok teraz już nic nie wyswietla ale i nie updatuje w bazie :/
Cienki1980
A może byś pokazał jak korzystałeś z mysql_error() ? Bo coś mi mówi ze mogłeś to skopać.
Zrób tak i powiedz co Ci się wyświetli
  1. <?php
  2. mysql_connect("my", "db6", "")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą"); //połączenie z bazą danych
  3. mysql_select_db("d")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych");
  5. echo "UPDATE `users3` SET `user_login` = $HTTP_COOKIE_VARS[Nick], `user_haslo` = 
    ;
  6.  
  7.  
  8. if(mysql_query("UPDATE `users3` SET `user_login` = $HTTP_COOKIE_VARS[Nick], `user_haslo` = 
    )){
  9. echo "Witaj!";
  10. echo '$HTTP_COOKIE_VARS["Nick"]';
  11.  }
  12.  
  13. else
  14. {
  15. echo ("Przykro mi zaloguj się!");
  16. exit();
  17. }
  18.  
  19.  
  20. ?>

Dlaczego cały czas uaktualniasz dane usera o ID=1 ? a nie usera który jest zalogowany questionmark.gif
Dlaczego używasz HTTP_COOKIE_VARS zamiast $_COOKIES questionmark.gif
Rash
Bo nie wiem jak to mam przerobić sad.gif

1. <?php
  2. mysql_connect("l", "666", "bis1")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą"); //połączenie z bazą danych
  3. mysql_select_db("d4")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych");
  5.  
  6. if(mysql_query("UPDATE `users3` SET `user_login` = $COOKIE[Nick], `user_haslo` = $COOKIE[Ha
    slo], `user_heal` = '15' , `user_mana` = '10' , `user_item` = 'Koszulka' , `user_item2` = 'Czarne dzinsy' , `user_item3` = 'Bluza', `user_item4` = 'Brak' , `user_item5` = 'Kufer' , `user_item6` = 'Brak' , `user_item7` = 'Brak' WHERE `user_id`='user_login'"
    )){
  7. echo "Witaj!";
  8. echo '$COOKIE["Nick"]';
  9.  }
  10.  
  11. else
  12. {
  14. exit();
  15. }
  16.  
  17.  
  18. ?>

Nie działa.Nie ma żadnego błędu.
Cienki1980
Przestań się użalać. Z tego co widzę to nie zrobiłeś tego o co Ciebie prosiłem.

PS. Wyedytuj posta i usuń dane dostępu do bazy .
Rash
mysql_error nic nie wywala

1. <?php
  2. mysql_connect("", "db56", "bs")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą"); //połączenie z bazą danych
  3. mysql_select_db("db66")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych");
  5.  
  6. if(mysql_query("UPDATE `users3` SET `user_login` = $COOKIE[Nick], `user_haslo` = $COOKIE[Ha
    slo], `user_heal` = '15' , `user_mana` = '10' , `user_item` = 'Koszulka' , `user_item2` = 'Czarne dzinsy' , `user_item3` = 'Bluza', `user_item4` = 'Brak' , `user_item5` = 'Kufer' , `user_item6` = 'Brak' , `user_item7` = 'Brak' WHERE `user_id`='user_login'"
    )){
  7. echo "Witaj!";
  8. echo '$COOKIE["Nick"]';
  9.  }
  10.  
  11. else
  12. {
  14. exit();
  15. }
  16.  
  17.  
  18. ?>
Cienki1980
Wykonaj ten kod co jest w moim poście, tam gdzie w linii 6 jest echo ""; i napisz jaki pojawia się wynik.
Rash
UPDATE `users3` SET `user_login` = Rash, `user_haslo` = ber456dghg, `user_heal` = '15' , `user_mana` = '10' , `user_item` = 'Koszulka' , `user_item2` = 'Czarne dzinsy' , `user_item3` = 'Bluza', `user_item4` = 'Brak' , `user_item5` = 'Kufer' , `user_item6` = 'Brak' , `user_item7` = 'Brak' WHERE `user_id`='1'Przykro mi zaloguj się!
nitek
pierwsze co sie rzuca w oko, to: user_login` = Rash,

sprobuj dac Rash w '
czyli:

`user_login` = 'Rash'
Petermechanic
nie podoba mi się cały kod, dlaczego nie wyciągniesz zmiennych superglobalnych poza łańcuch danych?
spróbuj tak:
  1. <?php
  2. mysql_connect('sd', 'dsadsda66', 'bersadmissda1')or die('Nie można nawiązać połączenia z bazą'); //połączenie z bazą danych
  3. mysql_select_db('dbnjkn096')or die('Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych');
  4. session_register('zalogowany');
  5. $sql = "UPDATE `users3` SET `user_login` = '".$_COOKIE['Nick']."', `user_haslo` = '".$_COOKIE['Haslo']."', `user_heal` = '15' , `user_mana` = '10' , `user_item` = 'Koszulka' , `user_item2` = 'Czarne dzinsy' , `user_item3` = 'Bluza', `user_item4` = 'Brak' , `user_item5` = 'Kufer' , `user_item6` = 'Brak' , `user_item7` = 'Brak' WHERE `user_id`='1'";
  6. $zapytanie = mysql_query($sql);
  7. $logowany = mysql_num_rows($zapytanie);
  8. if($logowany>0){
  9. echo 'Witaj!';
  10. echo $_COOKIE['Nick'];
  11. $_SESSION['zalogowany']=1;
  12.  }
  13.  
  14. else
  15. {
  16. echo ('Przykro mi zaloguj się!');
  17. exit();
  18. }
  19.  
  20.  
  21. ?>
  22. Witam

Uwaga! Przed chwilą dokonałem poprawek - proszę zwrócić uwagę.
Rash
  1. <?php
  2. mysql_connect("my", "d6", "1")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą"); //połączenie z bazą danych
  3. mysql_select_db("d66")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych");
  5. $sql = "UPDATE `users3` SET `user_login` = ".$_COOKIE['Nick'].", `user_haslo` = ".$_COOKIE['Haslo'].", `user_heal` = '15' , `user_mana` = '10' , `user_item` = 'Koszulka' , `user_item2` = 'Czarne dzinsy' , `user_item3` = 'Bluza', `user_item4` = 'Brak' , `user_item5` = 'Kufer' , `user_item6` = 'Brak' , `user_item7` = 'Brak' WHERE `user_id`='1'";
  6. $zapytanie = mysql_query($sql);
  7. $logowany = mysql_num_rows($zapytanie);
  8. if($logowany>0){
  9. echo 'Witaj!';
  10. echo $_COOKIE['Nick'];
  11. $_SESSION['zalogowany']=1;
  12.  }
  13.  
  14. else
  15. {
  16. echo ('Przykro mi zaloguj się!');
  17. exit();
  18. }
  19.  
  20.  
  21. ?>
  22. Witam

Błąd:
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/sites/yoyo.pl/b/i/biznestest/lol/gracz.php on line 8
Przykro mi zaloguj się!

Ps: to nie panel  logowania...
Petermechanic
masz phpmyadmina?
zrób kod tak:
  1. <?php
  2. mysql_connect("my", "d6", "1")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą"); //połączenie z bazą danych
  3. mysql_select_db("d66")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych");
  5. $sql = "UPDATE `users3` SET `user_login` = ".$_COOKIE['Nick'].", `user_haslo` = ".$_COOKIE['Haslo'].", `user_heal` = '15' , `user_mana` = '10' , `user_item` = 'Koszulka' , `user_item2` = 'Czarne dzinsy' , `user_item3` = 'Bluza', `user_item4` = 'Brak' , `user_item5` = 'Kufer' , `user_item6` = 'Brak' , `user_item7` = 'Brak' WHERE `user_id`='1'";
  6. echo $sql;
  7. ?>

zapytanie wklep do phpmyadmina, zobacz co wywala.
---mam na myśli to, co Ci ten skrypt wyświetli...
Rash
Już ok.Sam Znalazłem błąd pokaże wam poprawny kod biggrin.gif wszystkim dziękuje bez was nei dał bym rady!:
  1. <?php
  2. include("conn.php");
  3. session_register('zalogowany');
  4. $sql = "UPDATE `users3` SET `user_login` = '".$_COOKIE['Nick']."', `user_haslo` = '".$_COOKIE['Haslo']."', `user_heal` = '15' , `user_mana` = '10' , `user_item` = 'Koszulka' , `user_item2` = 'Czarne dzinsy' , `user_item3` = 'Bluza', `user_item4` = 'Brak' , `user_item5` = 'Kufer' , `user_item6` = 'Brak' , `user_item7` = 'Brak' WHERE `user_id`='user_login'";
  5. $logowany = mysql_query($sql);
  6. if($logowany>0){
  7. echo 'Witaj!';
  8. echo $_COOKIE['Nick'];
  9. $_SESSION['zalogowany']=1;
  10.  }
  11.  
  12. else
  13. {
  14. echo ('Przykro mi zaloguj się!');
  15. exit();
  16. }
  17.  
  18.  
  19. ?>
  20. Witam

EJ i jak zrobićby automatycznie Wyszukiwało ID do loginu i hasła? smile.gif bo nie wiem haha.gif
Cienki1980
Przeczytaj kurs PHP / MySQL a na pewno znajdziesz na to odpowiedź. Trochę samodzielności i chęci do nauki wystarczy.

Podpowiedź .. zapytanie SELECT z odpowiednimi warunkami i będzie OK.
Rash
  1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT `user_login` = '".$_COOKIE['Nick']."', `user_haslo` = '".$_COOKIE['Haslo']."' FROM `users3` WHERE `id`='user_id'";
  3. ?>

to nie działa.Jakies rady?
Cienki1980
Cytat(Rash @ 26.03.2008, 17:49:07 ) *
  1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT `user_login` = '".$_COOKIE['Nick']."', `user_haslo` = '".$_COOKIE['Haslo']."' FROM `users3` WHERE `id`='user_id'";
  3. ?>

Tak .. zajrzeć w końcu do jakiegoś kursu PHP/MySQL i nie robić czegoś w ciemno tylko trochę pomyśleć.
Petermechanic
po SELECT dopisujesz nazwę kolumny z ID. A to zapytanie co napisałeś jest źle
simple programmer
Cytat(Rash @ 26.03.2008, 17:49:07 ) *
  1. <?php
  3. ?>

Kod
SELECT user_login, user_haslo FROM `users3` WHERE `id` = 'user_id';

Powinno zadziałać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.