Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Google Maps API] - tekst wystajacy poza mapke
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Sky_walker
Wstawiam mapke z google maps API o wymiarach 330x300px (mapka po polsku).
Niestety, przy tym rozmiarze czesc tekstu z API wystaje poza obszar mapy.
Tekst "Zdjęcie satelitarne ©2008 DigitalGlobe, zawartość mapy ©2008 PPWK, Tele Atlas - Warunki korzystania z usługi" ciężko zmieścić nawet przy relatywnie szerokiej mapie.
Niestety, nawet przy wersji anglojęzycznej API w tak małej szerokości tekst również wystaje poza obszar mapki. Wtedy już problem jest mniejszy, gdyż tylko słowo "Image" jest poza mapka, ale i tak jest to istotnym problemem.
Niestety, przez narzucony layout strony nie moge zwiększyć szerokości mapy.

Czy jest jakaś metoda zamaskowania/usunięcia tego tekstu?
mike
Cytat(Sky_walker @ 26.03.2008, 18:33:16 ) *
Czy jest jakaś metoda zamaskowania/usunięcia tego tekstu?
Usunięcie tego tekstu jest niezgodne z zasadami korzystania z mapy. Pamiętaj o tym.
Usunąć to możesz tylko za pomocą JavaScriptu po załadowaniu mapy do obszaru, w którym ma być osadzona.

Też kiedyś miałem do osadzenia mapę w obszarze za małym na zmieszczenie całego napisu.
Jedno polecenie jQuery i już znika.
Kod
$("div:has(span)", $("#googleMap")).hide();

(zakładając, że mapa jest osadzona w elemencie id=googleMap)
Piniek
moze maly offtop ale cala biblioteke jquery słac do usera aby skasowac jakis napis questionmark.gif moze jest jakis bardzie optymalny sposob lub jakas bardzo okrojona wersja jquery ?
mike
Cytat(Piniek @ 26.03.2008, 20:11:05 ) *
moze maly offtop ale cala biblioteke jquery słac do usera aby skasowac jakis napis questionmark.gif
Ja tylko podałem przykład. W projekcie, w którym tak robiłem i tak korzystałem z jQuery więc miałem ją pod ręką. Nie mniej jednak odpowiedź jest nadal taka sama. Usunąć to można za pomocą JavaScriptu.
Cytat(Piniek @ 26.03.2008, 20:11:05 ) *
moze jest jakis bardzie optymalny sposob lub jakas bardzo okrojona wersja jquery ?
Spakowana wersja waży 29.1 KB
nevt
jest prostszy sposób... pakuję mapkę do diva o id="google_map_container" i ustawiam CSS
  1. #google_map_container { border: 1px solid #ddd; overflow: hidden; }

i ładnie obcina wszystko co próbuje "wyłazić" z wnętrza mapki... pozdrawiam.
Sky_walker
O... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif To jest to! Wielkie dzieki nevt!
blokern
a moglby mi ktos prosze napisac w jaki sposob zlamac linike w spanie dokladnie po wyraznie "mapy" w zdaniu

Zawartość mapy ©2009 PPWK, Tele Atlas

dzieki temu tekst nie zostanie ukryty a tylko troche przerobiony winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.