Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Problem z fadeIn i fadeOut
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
yasiek
Mam taki mały problem. Chciałem zrobić w menu taką niewielką "animację" przy użyciu jQuery - po najechaniu myszką w tle pojawia się div w innym kolorze, na mouseout ten div znika (taki jakby hover, tylko z fadeinami smile.gif ).

Problem polega na tym, że nie wiem czemu operacja nie wykonuje się raz, tylko jakby kilka razy. Po najechaniu myszką jest fadein,fadeout i dopiero ostatni fadein który zostawia element widoczny (czasem jest tego więcej). Po zmianie położenia myszki, to samo fadeout, fadein i dopiero fadeout.

Tutaj jest przykład o co chodzi: http://mjaskiewicz.pl/example/

Wie ktoś może co zrobić, żeby skrypt działał poprawnie? Z góry dzięki za każdą pomoc smile.gif
lord_t
Łap ten poprawiony kod z Twojej strony:
Kod
$(document).ready(function() {
$('div.menuAnima').css('display','none');

$('li.menuLi').bind("mouseenter",showAnima);
$('li.menuLi').bind("mouseleave",hideAnima);
$('li.noBorder').bind("mouseenter",showAnima);
$('li.noBorder').bind("mouseleave",hideAnima);
});

Czemu Twoje nie działało dowiesz się po przejrzeniu tego http://docs.jquery.com/Events/mouseover . Przeanalizuj działanie na przykładach:)

A tu jeszcze krótsza wersja;) :

Kod
$(document).ready(function() {
    $('div.menuAnima').css('display','none');

$('li.menuLi').hover(showAnima,hideAnima);
    $('li.noBorder').hover(showAnima,hideAnima);
});
yasiek
Ha, dzięki wielkie - oczywiście działa smile.gif tak własnie myślałem, że pewnie czyta przy każdym ruchu (swoją drogą, po co wtedy jest mousemove? tongue.gif ) oczywiście inteligentnie nie spojrzałem w manualu pod haslo mouseover/out, tylko szukałem w spisie jakiejś innej funkcji smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.