Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Potwierdzanie rejestracji poprzez email
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam, mam czysto teoretyczne pytanko. Jak można zbudować system wysyłania maila po rejestracji (na bazie danych) z kodem do potwierdzenia rejestracji. Chodzi mi o teorię typu "jak to, to tak" a nie kodzik winksmiley.jpg Dziękuję za pomoc.
marcio
Nie chce mi sie tlumaczyc wiec pokarze jak ja to robie
  1. <?php
  2. //czesc gdy wysylasz forma dodajesz mniej wiecej cos takiego
  3.  
  4. $hash = substr(md5(rand(1, 99999)), 0,20);
  5. $tyt = 'Link aktywacyjny';
  6. $smtp = 'smtp.szu.pl';
  7. $port = 25;
  8. $nick = '*****';
  9. $haslo = '*****';
  10. $from = '********';
  11. $headers = "MIME-Version: 1.0r\n";
  12. $headers .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2r\n";
  13. $content = "Aktywacja Konta
  14.  
  15. Aby aktywowac konto na stronie musisz kliknac na ponizszy link aktywujacy:
  16. http://".$strona."?klucz=".$hash."
  17. Dziekuje admin strony";
  18.  
  19. if($mail_register == 'on') {
  20.  
  21.  if(my_mail($smtp, $port, $nick, $haslo, $from, $email, $tyt, $content)) {
  22.  
  23.  $query = ("insert into users(login,haslo,wiek,lvl,email,gg,www,code,active,ip,konto_od) values('$login', '$md5', '$wiek', 1, '$email', '$gg', '$www', '$hash', 1, '$ip', '$data')");
  24. if(mysql_query($query, $db)) 
  25.  
  26. echo('<script>alert("Zostales zarejestrowany pomyslnie, jednak ta strona wymaga aktywacji kont p
    rzez email. Na podany adres emailowy zostal wyslany klucz aktywacyjny. Email powi
    nien zostac wyslany w ciagu kilku minut, jesli tak sie nie stanie skontaktuj sie 
    z administratorem strony.");</script>
  27. <center><b>Aby przejsc do logowania prosze kliknac <a href="index.php">tutaj</a></b></center>');
  28.  
  29. else echo('<table align="center"><tr><td class="contents" align="center"><b style="color:#f00">Blad podczas dodawania user'a</b></td></tr></table>');
  30.  
  31. }
  32. ?>

I potem
  1. <?php
  2. if(isset($_GET['klucz'])) {
  3.  
  4. if($db = mysql_connect($pasy['host'], $pasy['login'], $pasy['haslo'])) {
  5. mysql_select_db($pasy['baza']);
  6.  
  7.  if(mysql_query('update users set active = 2 where code = "'.mysql_real_escape_string($_GET['klucz']).'"', $db)) {
  8.  
  9.  if(mysql_affected_rows() > 0) {
  10.  
  11. echo('<table align="center"><tr><td class="contents" align="center"><b style="color:#f00">Konto zostalo aktywowane</b></td></tr></table><center><b>Aby przejsc do logowania prosze kliknac <a href="index.php">tutaj</a></b></center>');
  12.  
  13. }
  14.  
  15. else echo('<table align="center"><tr><td class="contents" align="center"><b style="color:#f00">Podano zly kod aktywacyjny</b></td></tr></table>');
  16. }
  17.  
  18. else echo('<table align="center"><tr><td class="contents" align="center"><b style="color:#f00">Nie mozna polaczyc z baza</b></td></tr></table>');
  19. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.