Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie skąd internauta trafił na stronę ale nie przez klik
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-kisman-
Witajcie, trochę raczkuję w temacie więc postanowiłem Was zapytać.
Czy jest możliwość sprawdzenia na jakiej ostatnio stronie był internauta był ale nie przez klik.
Tzn zakładamy że internauta był na stronie www.onet.pl i w adresie wpisał www.imgart.pl.

Do sprawdzenia wejścia przez klik można użyć, co działa mi wyśmienicie.
  1. <?
  2. echo $_SERVER['HTTP_REFERER'];
  3. ?>

Ale czy jest możliwość sprawdzenia przez wpisanie questionmark.gif..
Pozdrawiam smile.gif
erix
Nie ma takiej możliwości.

Przeglądarka zawsze przekazuje pusty referer przy wpisaniu adresu strony do paska adresu.
-kisman-
Tego się właśnie obawiałem, ale wolałem zapytać, pozdrawiam smile.gif
devnul
jest możliwość sprawdzenia w javascript obiektu window.history. nie chce mi się sprawdzać jak to działa w innych przeglądarkach, ale w firefox spokojnie można się do tego dobrać. warunek jest jeden. strony musiały być otwierane w tej samej karcie/zakładce. Sposób otwarcia nie gra roli.
simperium
pozostaje też inna opcja:
dla każdej ze stron stworzyć osobny link. Oczywiście ma to sens, jeśli bierzesz pod uwagę, iż odwiedziny będą z dwóch - trzech stron, dla większej ilości to masohizm ;]

powiedzmy, że na stronach onetu wysłałbyś link o nazwie
www.domena.pl/index.php?z=onet
dla wp
www.domena.pl/index.php?z=wp

smile.gif
devnul
@simperium: odnoszę wrażenie że nie rozumiesz pytania. Jaki wpływ ma autor strony na to jak ktoś trzeci wklei gdzieś link? Np na swoim blogu mógłbym wkleić link w postaci www.domena.pl/index.php i Twoja metodologia leży i kwiczy w gruzach naiwności.
-kisman-
@devnul dzięki za info, gdzie mogę szukać informacji na ten temat questionmark.gif (nawet same info z FF już by mnie cieszło winksmiley.jpg )
devnul
no bez przesady. google -> javascript history

history to obiekt/tablica więc do kolejnych elementów odwołujemy się poprzez window.history[index] gdzie index to liczba z zakresu od 0 do window.history.length

więcej nie podpowiem - trochę pracy samodzielnej też trzeba włożyć a nie liczyć na to że wszystko będzie podane na tacy
-kisman-
Spoczko, wiem co szukać i już będę działał smile.gif, pytam bo kuleje strasznie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.