Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ActionScript] Strona internetowa we flash. drobny problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
surykotka
Witam. Potrzebuję drobnej pomocy dotyczącej strony we flasu(8), otórz:
W klatce pierwszej mojej stony utworzyłam buttony: newsy, biografia itd. odnoszące się odpowiednio
do klatek 2,3 itd. z tym jest ok. Stworzyłam również movie clip, obracającą się kulę, chcę
aby obracała się tylko jeden raz, więc na ostatniej klatce, kiedy wykonała pełny obrót, w oknie
actions ją zastopowałam. Movie clip działa. Jendak chcę aby kula obróciła się o pełny obrót w każdej klatce,nie tylko w pierwszej, tzn. przy kliknięciu buttona biografia, nie tylko ładował się tekst z klatki trzecie i wszystkie buttony, ale również obraciła się kula.
Próbowałam kulę umieszczać na innych warstwach, ale jakoś nic nie wychodzi. sciana.gif
Jakiej funcji należy użyć jeszcze modyfikując movie clip w oknie actions?
A może problem polega na czym innym?
Proszę o pomoc.
sniezny_wilk
Nie rozumiem, ile masz tych klatek w swojej kuli ? Raczej bez pokazania .fla nic nie zdziałamy.

EDIT, Zmień temat ActionScript i Flash to nie to samo co JavaScript
erix
Na osobnej warstwie ustaw kulę (bez keyframe'ów; mam nadzieję, że wiesz, o co mi chodzi winksmiley.jpg). Movie clipowi nadaj jakąś nazwę instancji.

I w akcjach dla klatki "podstrony" daj:
Kod
instancja.play();

Wydaje mi się, że powinno działać.

PS. Nie ten tag. tongue.gif
sniezny_wilk
Hmm.. a może Ty chcesz żeby po kliknięciu w button obracała się kula ? I tak jestem zdania, że bez fla można sobie gdybać.
surykotka
http://www.f4a.eu/index.php?p=1473 umieszczam link z plikiem opv.fla
sniezny_wilk
1. Usuń wszędzie kod:
Kod
pentagram.play();

2. Kliknij na to koło i pod tym selectem gdzie jest napisane movieClip wpisz "kolo", czyli nadaj mu nazwę "kolo".
3. Zauważ, że masz na dwóch klatkach dwa razy wstawione przyciski, więc zarówno w klatce pierwszej jak i drugiej zmień kody w przyciskach z
Kod
on (release) {
    gotoAndPlay (1);

}

na:
Kod
on (release) {
kolo.gotoAndPlay(1);
    gotoAndPlay (1);

}
surykotka
Wielkie dzieki!!! teraz wszystko jest tak jak powinno!!! guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.