Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript]Czy hasło jest silne?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szunaj85
Ponieważ w internecie jest mało informacji na ten temat chciałem poruszyć temat "silnych haseł". Inaczej mówiąc gdy użytkownik w czasie np. rejestracji podaje hasło, które sam wymyślił obok wyświetla mu się czy hasło jest słabe czy silne w formie tekstu lub obrazków. Wiem,
że w javascript można taki skrypt wykonać, który sprawdzałby długość hasła, czy hasło zawiera w sobie znaki specjalne, czy hasło zawiera w sobie cyfry, czy hasło zawiera w sobie duże litery, itp. I na tej podstawie wyświetla stosowny tekst lub obrazek. A jak to wygląda w PHP? Czy jest możliwy do wykonania taki skrypt w PHP? dry.gif
pyro
No przecież oczywiście, że tak. Nawet jest do tego stworzona biblioteka -> crack
mike
~Szunaj85 Każdy algorytm można zapisać w dowolnym języku programowania.
Skoro się da w JavaScripcie to dlaczego miałoby się nie dać w PHP?

Da się. Dokładnie tak samo.
Szunaj85
Cytat(pyro @ 28.05.2008, 16:35:16 ) *
No przecież oczywiście, że tak. Nawet jest do tego stworzona biblioteka -> crack

A może coś jaśniej na ten temat.
Cytat(mike @ 28.05.2008, 16:38:23 ) *
Każdy algorytm można zapisać w dowolnym języku programowania.
Skoro się da w JavaScripcie to dlaczego miałoby się nie dać w PHP?

Czyli mam rozumieć, że trzebaby było przetłumaczyć z języka javacsript na PHP.
A może jakieś przykłady PHP, linki do stron z artykułami.
Cysiaczek
Nie przetłumaczyć, tylko napisać, czyli zaimplementować algorytm w języku php, lub innym. Algorytm nie jest przypisany do języka.

Pozdrawiam
pyro
Cytat
A może coś jaśniej na ten temat.

pear.php.net -> biblioteka crack
Szunaj85
Że wykonanie tego w PHP jest możliwe już wiem, jednak mnie bardziej interesuje jak wykonać taki kod w PHP. Prawdopodobnie będą potrzebne instrukcje warunkowe, pętle i sam nie wiem co jeszcze.Teorię już przedstawiłem w pierwszym poście. Aaa... i jeszcze jedno. Interesuje mnie wasza opinia czy tego typu kod Lepiej wykonać w javascript czy PHP. Chodzi tu o jego funkcjonalność. Zwracając uwagę, że PHP działa po stronie serwera, a javascript po stronie użytkownika.
matix
Stwórz sobie sam prosty skrypt. Najlepiej, żeby sprawdzał stosunek ilości cyfr w haśle do ilości liter, następnie liczy długośc ciągu (string) i na tej podstawie generujesz siłę hasła.
pyro
Cytat(Szunaj85 @ 28.05.2008, 20:46:40 ) *
Że wykonanie tego w PHP jest możliwe już wiem, jednak mnie bardziej interesuje jak wykonać taki kod w PHP. Prawdopodobnie będą potrzebne instrukcje warunkowe, pętle i sam nie wiem co jeszcze.Teorię już przedstawiłem w pierwszym poście. Aaa... i jeszcze jedno. Interesuje mnie wasza opinia czy tego typu kod Lepiej wykonać w javascript czy PHP. Chodzi tu o jego funkcjonalność. Zwracając uwagę, że PHP działa po stronie serwera, a javascript po stronie użytkownika.

Wymieniłeś Javascript i PHP, a ja proponuje AJAX smile.gif
Piniek
Jaki Ajax ? po co komu dodatkowe żądanie do serwera tylko po to żeby obliczyć ilość liter,cyfr,znaków spec. w polu.
W tej sytuacji wystarczy zwykly JS
phpion
Cytat(pyro @ 28.05.2008, 17:26:40 ) *
pear.php.net -> biblioteka crack

Tak się nieco wtrącę: nie pear.php.net tylko pecl.php.net:
http://pecl.php.net/package/crack
pyro
Cytat(phpion @ 29.05.2008, 18:15:51 ) *
Tak się nieco wtrącę: nie pear.php.net tylko pecl.php.net:
http://pecl.php.net/package/crack

Racja, dzięki
.radex
Gdybyś znał podstawy danego języka nie zadawałbyś takich pytań.

Wystarczy sprawdzić ilość znaków wszystkich, liter dużych, małych, cyfr i innych znaków. A przeliczenie wskaźników na np. procenty to już tylko wyobraźnia programisty.

Do takich rzeczy nie potrzeba tutoriali, co innego mniej oczywiste rzeczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.