Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sesje, bezpieczne czy nie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Spykaj
Hej. Mam w bazie users: loginy, hasła zahashowane md5, kilka pierdół typu imię, nazwisko, wiek, no i najważniejszą rzecz w tym momencie, czyli poziom praw użytkownika.

Skrypt logowania mam już napisany, jeśli użytkownik poprawnie się zaloguje to w sesji zmienna ma wartość równą indeksowi użytkownika, a jeśli nie jest zalogowany to ta wartość wynosi zero.

I teraz tak, czytałem sporo na temat sesji i niektórzy pisali, że są one niebezpieczne i pokazywali jakieś kody, które w adresie miały coś, co pozwala się włamać pod konto admina.

No i już teraz nie wiem, bo ogólnie to chodzi mi o to, czy skoro do sesji trafił id użytkownika (no to znaczy, że hasło dobrze wpisał, czyli prawa powinien mieć), to czy można to traktować już jako wyrocznię i po prostu wyciągnąć z bazy jego poziom praw i na tej podstawie wyświetlać mu pewne strony / pewnych stron nie. Czy to jest bezpieczne ? Czy trzeba jeszcze coś do tego dorobić ?
Mlodycompany
formularze dawaj postem i w tabeli dodaj sobie kolumne 'poziom' i potem z niej odczytujesz kto i jaki ma poziom na stronie i dane z forma przepuszczaj sobie przez addslashes albo cos jeszcze. ja robie przez to i jakos mi bylo ciezko sie włamac biggrin.gif
pyro
Mlodycompany, to nie o to chodziło.

Spykaj, upewnij się, że skrypt jest zabezpieczony przed atakami XSS, CSRF, Session Fixation i pochodnymi, bo to one są głównie odpowiedzialne za wykradanie sesji i atakowanie z ich pomocą...
Spykaj
Mlodycompany: w tej chwili mam dokładnie tak, jak napisałeś smile.gif zastanawiam się tylko, czy to wystarcza.

pyro: poczytam
Mlodycompany
pyro moze odrazu powiedz o co chodzi w tych atakach to i ja sie czegos naucze:P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.