Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xhtml/css] pytanko
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Caw
Może mi ktoś wyjaśnić i uzasadnić odpowiedzi na te pytania?

1. XHTML documents must be "well-formed" co to znaczy well-formed ?

2. Is attribute minimization allowed in XHTML? o co chodzi tutaj ?

3. To define the space between the element's border and content, you
use the padding property, but are you allowed to use negative values?
nie można ustawiać ujemnych paddingów ?!

dziękuje za wszelką pomoc
mike
1. well-formed to znaczy poprawnie sformatowany. Czyli napisany zgodnie ze specyfikację i bez błędów.
2. Minimalizowanie wartości atrybutów. Jest to zabronione. To znaczy że nie możesz dla tagu <input/> napisać: <input checked/> musisz napisać <input checked="checked"/>
3. Specyfikacja CSS 2.1 zabrania stosowania ujemnych marginesów wewnętrznych (padding) można natomiast stosować ujemne marginesy zewnętrzne (margin).
Caw
mike - wellformed ale chodzi o to że ma się walidować? wtedy jest wellformed? jeśli się nie waliduje to nie jest? bo nie wiem czy walidator wyłapuje takie coś: <b><i>napis</b></i>
mike
Cytat(Caw @ 8.06.2008, 10:52:24 ) *
mike - wellformed ale chodzi o to że ma się walidować? wtedy jest wellformed? jeśli się nie waliduje to nie jest?
Tak, walidator sprawdza poprawność składni. Inaczej mówiąc zgodność ze specyfikacją. Pamiętaj jednak, że sprawdza on jedynie to czy kod jest well-formed a nie czy jest sensowny. Można napisać kod, który będzie poprawny z punktu widzenia składni ale będzie herezją z perspektywy idei XHTML. Ale to inna historia.
Cytat(Caw @ 8.06.2008, 10:52:24 ) *
bo nie wiem czy walidator wyłapuje takie coś: <b><i>napis</b></i>
Empiryzm tongue.gif
Ociu
Proszę poprawić tytuł tematu, 'pytanko' nic nie mówi o tym co zawiera post.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.