Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] różnica ' a "
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Krakier
Witam,
w php programuje już trochę długo, jednak dopiero teraz zastanowiłem się czym różni się ' a " x]. W zasadzie w każdym kodzie znalezionym w internecie pojawia się treść typu:
Kod
echo "blabla";

zamiast
Kod
echo 'blabla';

Mi osobiście znacznie łatwiej skryptować drugą metodą, ponieważ nie muszę się martwić o cudzysłowia ;], ponieważ w kodzie 1 jeśli chciałbym użyć cudzysłowia musiał bym poprzedzić backslashem. Większość ludzi jednak używa tej pierwszej metody, czy druga spowalnia skrypt czy wywołuje w jakimś przypadku błąd? Proszę o odpowiedź czym one się różnią ;].
piotrooo89
najprościej w drugiej metodzie napisy są brane pod uwagę dosłownie a w 1 są interpretowane przez maszynę php tzn jeśli pojawi się w 1 znak $ to php wie że to jest zmienna. wszystkie znaki specjalne zachowują się tak samo.
Lejto
Dobre pytanie.
Różni się to tym że jak na początku echo dasz " to w środku nie możesz (nie dotyczy z backslashem) dać tak samo w przypadku z '.
jest jeszcze jakaś inna różnica w tym (może w kompilacji)?
Shili
Co więcej warto jeszcze dopisać, że pojedynczy cudzysłów jest z tego względu, o którym pisał piotrooo szybszy - php nie musi parsować stringa. Podwójny cudzysłów jest znacznie wolniejszy, ale wygodniejszy dla początkujących. Z tym że również dzięki temu mniej widoczny później.
mike
Cytat(Shili @ 10.07.2008, 16:45:46 ) *
Co więcej warto jeszcze dopisać, że pojedynczy cudzysłów jest z tego względu, o którym pisał piotrooo szybszy - php nie musi parsować stringa. Podwójny cudzysłów jest znacznie wolniejszy, ale wygodniejszy dla początkujących. Z tym że również dzięki temu mniej widoczny później.
Nieprawda. To była kwestia szybkości w czasach PHP3 i moze PHP4. Teraz róznica szybkości jest niemal niezauważalna.
Shili
Wszystko jeszcze zależy od tego ile tekstu jest tam wpychane, jeśli cała strona html (widziałam przypadki) plus jakieś wyniki zapytania bazy danych, to nie byłabym taka pewna, czy różnica zwłaszcza przy większej ilości odwiedzin niż jedna jest taka niezauważalna.

Jak będę mieć czas to sprawdzę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.