Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zadania tekstowe z równań pierwszego stopnia
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
daniel1302
Witam równania[pierwszego stopnia z jedną niewiadomą] znam dobrze(tak myślę) ale gdy przyjdzie rozwiązać zadania tekstowe to już ani rusz. Proszę o wytłumaczenie tego na przykładzie jednego z tych zadań.

Nie chcę gotowca lecz proszę o wytłumaczenie jak to się robi.
Czy jest jakiś sposób na naukę zadań tekstowych?

zad.1
Brat jest trzy razy starszy od siostry, a siostra jest o 6 lat młodsza od brata. Ile lat ma siostra?

zad.2
Na zlecenie klienta makler ma kupić akcje spółek A i B za 1000zł. Cena jednej akcji spółka A jest równa 4.25zł, a jedna akcja spółki B kosztuje 6.75zł. Ile maksymalnie akcji każdego rodzaju makler może kupić jeśli tańszych akcji ma być o 10 więcej niż droższych?

zad.3
Ile litrów soku trzeba dodać do 5 litrów wody żeby mieszanka zawierała 20% soku.
Uwaga! Dla uproszczenia obliczeń przyjmujemy, że gęstość roztworu jest równa gęstości wody.

zad.4
Do 5 litrów wody dodano 0.75l soku. Iluprocentowy roztwór mamy.

Nie wiem co mnie tak zraża ale obliczenia idą mi dobrze.
Proszę o podanie jak ułożyć równianie tylko ponieważ tylko tego nieumie i proszę powiedzieć jak mam się tego nauczyć.
tiraeth
Czemu nie napiszesz na www.matematyka.pl?

Zad 1.
Kod
x - wiek siostry
y - wiek brata

y = 3x    (brat jest trzy razy starszy od siostry)
y = x+6   (brat jest o 6 lat starszy od siostry)

Zad 2.
Kod
a=4.25 - cena spolki A
b=6.75 - cena spolki B
x - ilosc kupionych akcji spolki A (tanszych)
y - ilosc kupionych akcji spolki B (drozszych)

x = 10y         (x - dziesiec razy wiecej niz y)
ax+by <= 1000   (mamy maksymalnie 1000 zlotych do wydania)

Zad 3.
Kod
x - sok w litrach

5 ---- 80%  (po rozcienczeniu, 5l wody bedzie w 80% naszego napoju)
x ---- 20%  (po rozcienczeniu, x litrow soku bedzei 20 procentami)

x = 5*0,25 = 1,25

Zad 4. Analogicznie jak powyższe tylko w drugą stronę
Kod
x - nasza procentowa zawartosc soku w napoju

5+0,75 ---- 100%
0,75 ---- x

x = (0,75 * 100% ) / 5,75 ~= 13%

Cytat
Proszę o podanie jak ułożyć równianie tylko ponieważ tylko tego nieumie i proszę powiedzieć jak mam się tego nauczyć.

Nauczyć się układać równania możesz tylko w jeden sposób - ćwicząc. Nie ma reguły na układanie tych równań. Trzeba myśleć.
daniel1302
Chodzi mi o wytłumaczenie dlaczego tak jest np w zad 3 skad wziales 0.25?

Oraz o ułożenie takiego równania pierwszego stopnia (przykład)-(2x+5b)(5b-2x)-12=(2x+5b)(5b-2x)+12
tiraeth
Cytat
Chodzi mi o wytłumaczenie dlaczego tak jest np w zad 3 skad wziales 0.25?

Ale ile według Ciebie jest 80%/20%? 1/4? 0.25?

Cytat
Oraz o ułożenie takiego równania pierwszego stopnia (przykład)-(2x+5b)(5b-2x)-12=(2x+5b)(5b-2x)+12

Podałem Ci metodę liczenia "na krzyż", która jest niezbędna przy takich zadaniach (i się bardzo przydaje).
daniel1302
O tej metodzie wiem tylko jakoś inaczej ja interpretuje chyba?
Mnie nauczyciel uczy
x = y
a = b

x*b = y*a
tiraeth
Przecież to jest to samo...
bim2
Z raci tego, że to hydepark i nie nalicza postów powiem tylko...

Żenada! Primo. Poproś panią nauczycielkę, jak sobie nie radzisz. Duo. Jak znalazłeś to forum skoro rozumując twoim tokiem w php także nie potrafiłbyś nic stworzyć?...

Dobra, 2 pytania nie było widząc posty Pana Daniela. :\
daniel1302
Ja umie równanie tylko z tym sobie nie radze np Zadania tekstowe z wykorzystaniem nierówności już układam tylko zadania tekstowe + równania = 1
kuczkabra
1. Różnica kwadratów dwóch liczb całkowitych wynosi 29. Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych mających tą własność.

2. Superszybki pociąg o długości 500 metrów, musi zwolnić do 220 km/h. Od momentu wjazdu lokomotywy do tunelu do chwili wyjazdu ostatniego wagonu upływają 3 min. Jaką długość ma ten tunel?

3. Dziadek i babcia maja razem 147 lat. Dziadek ma dwa razy tyle, ile babcia miała wtedy, kiedy on miał tyle, ile ona ma teraz. Po ile mają oni lat?

jestem ciemny z matmy więc proszę was o pomoc w rozwiązaniu trzech zadań. błagam worriedsmiley.gif
Ociu
Dość.
Jeśli ktoś myśli, że będziemy pomagać w pracach domowych to się grubo myli. Czas się nauczyć, ponieważ My na klasówki nie będziemy chodzić za kogoś, komu się nie chce książki otworzyć.

Następne tego typu tematy będą kończyć się ostrzeżeniami.

Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.