Wiec co do spam.php.pl wydaje mi sie, ze nie ma to wiekszego sensu. Szczerze mowiac po tych artykulach doszedlem do wniosku, ze taka baza danych jest stosunkowo malo 'wydajna' i pewna. Dlaczego ? Otoz spotkalem sie ze spamem, ktory byl niejako jednokrotnie wysylany. Tworzono konto na znanych serverach po czym jednorazowo wysylano maile i zapominano o nim. Ban takiego konta jest wiec nie skuteczny gdyz wzasadzie juz pewnie nikt by go nie uzywal. Natomiast banowanie calych serverow jest pewnym rozwiazaniem ale tez nie do konca 100%. Otoz ciezko bylo by stwierdzic czy dany server wysyla tylko spam - po to jest porzeznaczony. Dlatego wlasnie jest to tak trudne do opanowania.
Treść maila, ktory właśnie wysyłam jest następująca:
Cytat
Witam,
zwracam się do Państwa z następującą propozycja/pomysłem dotyczącym poczty i spamu.
Otóż od dłuższego czasu borykam się z problemem niechcianych maili (spamu). Używając rożnych technik pozbywania się owych śmieci nie znalazłem żadnej stuprocentowej, ani takiej która w znaczący sposób raz na zawsze pozbawiła by mnie wątpliwej przyjemności „czyszczenia” skrzynki z maili reklamowych (nie mówię tu o reklamach wysyłanych przez Państwa serwer w ramach bezpłatnych kont pocztowych) czy innego typu przesyłek. Wpadłem jednak na pewien pomysł, który mógł by znacznie przyczynić się do przeczyszczenia kont użytkowników poczty:
każde konto posiadało by listę adresów mailowych osób od których „chcieli byśmy” otrzymywać pocztę. Owa lista tworzona była by przez użytkownika. Można było by też stworzyć swojego rodzaju plik konfiguracyjny, który pozwolił by na przenoszenie owej listy na inne serwery, które również mogły by zastosować tą technikę. Tak więc gdy ktoś z listy wyśle nam maila otrzymujemy go bez żadnych przeszkód na naszą główną skrzynkę (odbiorczą). Co jednak się dzieje z innymi listami ? Wędrują do tymczasowego śmietnika. Tam przechowywane są owe „nie chciane” wiadomości (zawsze była by możliwość wglądu do tego folderu). Użytkownik konta sam decyduje jak długo będą one przechowywane po czym automatycznie kasowane. W określonym czasie generowany był by raport zawierający listę adresów nadawców i tematów wszystkich wiadomości od ostatniego kasowania śmieci (np. na jeden dzień przed czyszczeniem śmietnika). Pozwolił by on na dodanie ew. maili (przez np. kliknęcie na link), które chcemy dostawać, a jeszcze nie znalazły się na liście. Wszystkie wiadomości, które mają owy adres były by automatycznie transferowane do skrzynki odbiorczej. Najważniejsze jednak jest to aby ważne listy nie były kasowane podczas gdy np. przez dwa miesiące nie możemy odebrać poczty (jeżeli ustawili byśmy czas po jakim usuwane były by śmieci na np. 2 dni wszystko by przepadło). Co więc zrobić ? Czyszczenie „śmietnika” odbywało by się dopiero wtedy kiedy użytkownik zalogował by się na skrzynke i otrzymał raport. W przypadku gdy użytkownik nie zalogował się przez czas w którym powinno nastąpić czyszczenie było by ono zawieszane do momentu zalogowania się. Raport natomiast był by wysyłany z listą wiadomości od momentu ostatniego czyszczenia do ostatniego logowania. Raport też wyznaczał by listę wiadomości do skasowana tak, więc nie było by przypadku w którym listy nie podane w raporcie były by kasowane.
Proszę o rozpatrzenie tego pomysłu. Na pewno oszczędził by on wiele nerwów użytkownikom poczty, a także poszerzył dostępną ofertę systemu ochrony przed spamem.
Z poważaniem,
Michał ‘Seth’ Gołębiowski
W przypadku gdyby nie bylo odzewu spam.php.pl mogl by sluzyc za miejsce rozwijania tego. I pozniejsze ew sprzedawanie licencji.
P.S. Mail poszedl do: wp, onet, interia, hoga