Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Torrenty/Pliki] Legalność
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Babcia@Stefa
Witam, czy jest legalne (przynajmniej w Polsce) wrzucanie np. na swoją stronę linków z torrentami?

Słyszałem że pobieranie plików z torrentów jest legalne jeśli dane trzyma się tylko przez 24h, czy to prawda?

Pozdrawiam, WebNuLL
ucho
Nie ma nigdzie w żadnych przepisach żadnych 24h, nie wiem jakim cudem ta bzdura się jeszcze trzyma.
Linki edk2k i pliki torrentowe to zawsze szara strefa u nas była. Niby nie są nielegalne ale moga pojechać np. za nakłanianie do popełnienia przestępstwa, zawsze jakiś paragraf się znajdzie tongue.gif. Zresztą w kontekście http://prawo.vagla.pl/node/8263 to wszystkie linki są nielegalne =)
czachor
Kodeks karny:
Art. 116.
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

i dodatkowo:

Art. 18 § 3.
Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie, w szczególności dostarczając narzędzie, środek przewozu, udzielając rady lub informacji; odpowiada za pomocnictwo także ten, kto wbrew prawnemu, szczególnemu obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie.

Moim zdaniem podpadałoby to pod pomocnictwo. Całość jest powiązana z konstrukcją dozwolonego użytku prywatnego (art. 23 ustawy prawo autorskie), która zezwala na np. ściąganie za pośrednictwem torrentów multimediów (ale bez jednoczesnego udostępniania!). Z tym, że trzeba zauważyć, że programy komputerowe (m. in. gry) są wyłączone z dozwolonego użytku prywatnego.

Co do 24 godzin - krótko i treściwie: bzdura, również jeśli chodzi o zapisy wyłączające odpowiedzialność administratora.

Czyli moim zdaniem - taka akcja byłaby nielegalna, chociaż chętnie usłyszę zdanie innych.
Babcia@Stefa
Z tego co napisaliście myślę że jest to nie legalne, ale czekam na opinie innych.

Pozdrawiam, WebNuLL
none
Witam

Jeśli w Polsce jest to nielegalne to zrób to tam gdzie jest to legalne :-)
mike
Zamykam wątek.
Dlaczego? Bo mogę to zrobić i nie znoszę złodziejstwa, które umożliwiają torrenty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.