Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS, a tworzenie stron WWW
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
art_php
Witam,
Uczę się tworzenia stron WWW z kodu i zastanawia mnie fakt, czy rola webmastera jest tak ważna/ mocna jak kiedyś, gdy CMS nie były tak rozbudowane/ dostępne? Obecnie, osoba bez większego pojęcia może stworzyć stronę za pomocą CMS, a nauczenie się tworzenia stron (języków HTML, CSS, PHP, XML, AJAX, JavaScript, JAVA) z kodu jest znacznie bardziej czasochłonne i wymagające. Można powiedzieć, że te CMS prace webmasterom odebierają smile.gif W czym tworzenie stron w CMS nie dorówna pisaniom stron z kodu? Jakie są zalety tworzenia stron z kodu wobec tworzenia stron w CMS?

proxi
nexis
Pytasz o edytory HTML czy o CMS? Użyłeś co prawda tego drugiego pojęcia, ale mam wrażenie, że w złym kontekście.
phpion
Całość można przyrównać do wyboru garnituru: możesz iść do Reala i kupić sobie garnitur szyty masowo lub możesz iść zażyczyć sobie uszycie garnituru na miarę. Wiadomo, że drugie rozwiązanie będzie dla Ciebie zdecydowanie lepsze ale równocześnie bardziej kosztowne. Jeśli ma to być garniak byle jaki możesz sobie kupić "masówkę" (CMS), natomiast jeśli ma to być porządny ubiór idealnie dostosowany do Twoich potrzeb (ręczne pisanie) to bierz szycie na miarę. Oczywiście jest to spore uproszczenie sprawy.
art_php
"Pytasz o edytory HTML czy o CMS?"
O wyższość tworzenia stron WWW z poziomu kodu, a tworzenia stron za pomocą CMS.

Też tak to sobie tłumaczę phpion smile.gif Pytam, o to, bo wpadła mi w rece strona o CMS, gdzie rzecz jasna był on zachwalany. Wiadomo, że autor chwali swoją publikację, ale fakt faktem, potem się człowiek zastanawia nad tym co wyżej pisałem.

Dobra, to uczymy się dalej pisania stron z kodu winksmiley.jpg

pozdrawiam
proxi
Crozin
Ale wiesz, że taki CMS to jest "z kodu" pisany? I wiesz, że tworząc większość aplikacji tworzysz mniej lub bardziej zaawansowany CMS?
art_php
Obiło mi się o uszy. To może jeszcze zapytam, żeby stworzyć CMS, rozumiem, że podobne języki znać trzeba jak przy pisaniu kodu WWW? Pewnie znacznie dłużej tworzy się CMS, niż stronę skoro CMS jest niejako zbiorem szablonów gotowych.
f1xer
nawet jak tworzysz stronę z kodu to i tak w końcu dążysz do stworzenia systemu CMS no chyba że bawi cię co dzienne dodawanie elementu w stronie (np. newsa) oczywiście chcesz to zautomatyzować a tu już dążymy do CMS a webmaster i tak zawsze będzie potrzebny bo nawet jak skorzystasz z darmowego CMS to trzeba zrobić do niego szablon, przy prowadzeniu strony na jakimś darmowym CMS przyda się nie tylko webmaster ale i programista bo nie ma idealnych CMS więc ciągle trzeba coś modyfikować bo coś działa prawie tak jak ma działać. To co piszesz to trochę tak jakby powiedzieć że okienka odbierają pracę specjalistą bo przecież nie trzeba działać na linii komend. Reasumując powiem raz jeszcze każda duża średnia ( a coraz częściej i mała) strona to mniej lub bardziej skomplikowany CMS jedne to CMS ogólnodostępne inne autorskie ale zawsze to CMS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.