Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Zapytanie ze złożonym warunkiem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
camikazee
Witam!

Chciałbym wiedzieć czy mogę zrobić coś takiego. Mianowicie mam zapytanie, które wyciąga mi z wielu tabel pewne informacje, m.in. o firmach. Firma ma przyporządkowane województwo (int), które odnosi się do tabeli województw. Ma również pole zasięg z wartościami: lokalnie, województwo, polska... Zapytanie wyciąga to co ma i wszystko jest ok. Mogę dodawać dodatkowe filtry dopisując je po WHERE. Tak właśnie do tej pory było, że wybierając województwo z wyszukiwarki i dopisywał się warunek AND id_woj = 'x' wtedy wyjmowane były firmy z danego województwa. Teraz problem polega na tym, że chciałbym aby firma, która ma w polu zasięg wartość 'lokalnie' uwzględniała warunek AND id_woj = 'x', jeżeli wartość będzie różna od 'lokalnie', to ma pominąć ten warunek, tym samym wyjmując firmy dla wszystkich województw. Czy jest to wykonalne?
kefirek
  1. WHERE id_woj <> 'lokalnie'

Może o takie coś chodzi ?
camikazee
Nie. id_woj zawiera identyfikator kolumny z tabeli województw. Zasięg ma wartości lokalnie, polska, swiat... I jeżeli zasieg = 'lokalnie' wtedy nie ma uwzględniać warunku AND id_woj = 'x'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.