Niewiele materiałów jest na necie na temat tej biblioteki a jak są to się powielają a mi chodzi o rzeczy formalne np:
1.czy PDO lib będzie miała jakiś wpływ na szybkość wykonywanych zapytań do bazy (bo zauważyłem że troche to sie mieli jakby dlużej niż normalne zapytania MYSQL-a).
2.pobranie treść w mysql :
<?php ?>
i mam jeden rekord ... w PDO lib:
<?php $zapytanie = $db -> query("SELECT *FROM profile"); $zapytanie -> fetch(); ?>
i jeszcze nie doczytałem czemu ale musze używać $zapytanie -> execute(); żeby pobrało mi dane.
3. Tekst dotyczący closeCursor():
Cytat
Po zakończeniu pobierania niezbędne jest zamknięcie zbioru wyników poleceniem closeCursor() - inaczej nie będziemy w stanie wysłać następnego zapytania
Czy to znaczy że jak mam coś takiego:
<?php $firmaQ = $db -> prepare("SELECT Fid,nazwafirmy,miasto FROM firmy WHERE Fid = ?"); $firmaQ -> bindValue(1,$dane['Zid'],PDO::PARAM_STR); $firmaQ -> execute(); $firma = $firmaQ -> fetch(); $zdjentkoQ = $db -> prepare("SELECT url_mini FROM obrazki_firmy WHERE Fid = ?"); $zdjentkoQ -> bindValue(1,$firma['Fid'],PDO::PARAM_STR); $zdjentkoQ -> execute(); $zdjentko = $zdjentkoQ -> fetch(); ?>
następnie w kodzie pobieram dane z tablicy $firma oraz $zdjentko. Według tego powyższego tekstu drugie zapytanie nie powinno zadziałać a tu jednak działa. I teraz gdzie powininem dodać kod:
<?php $zdjentkoQ = closeCursor(); $firmaQ = closeCursor(); ?>
na końcu strony??. Czy może wcale to nie jest potrzebne??.
5. Kolejne pytanko. W tym zapytaniu:
<?php $zdjentkoQ = $db -> prepare("SELECT url_mini FROM obrazki_firmy WHERE glowny = 1 AND Fid = ?"); $zdjentkoQ -> bindValue(1,$firma['Fid'],PDO::PARAM_STR); ?>
W pierwszej linijce mam znak zapytania ... za jego pomocą wiążę to co jest w następnej linijce. Teraz podając parametr PDO::PARAM_STR nie musze tego zapytania wykonywać w ten sposób:
<?php $zdjentkoQ = $db -> prepare("SELECT url_mini FROM obrazki_firmy WHERE glowny = 1 AND Fid = '?'"); ?>
czyli nie musze dodawać ciapków (czyt. cudzystowy).
4. Wydaje mi się że mimo iż ta biblioteka jest wychwalana to jednak jest chyba nieco męcząca.