Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie znaki na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Mati100
Witam mam pewien problem na stronie. Mianowicie po przeniesieniu bazy danych na stronie nie mam niektórych polskich znaków. Jestem troche newbie także prosze o wytłumaczenie krok po kroku co zrobic aby naprawic usterke. Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Mati100
Edit://
Warto dodac że zamiast znaków są pytajniki. Znalazłem tutaj taki temat, lecz wyjaśnienie było skąpe i nie potwierdzone.
Orkan
Tylko jeden temat znalazles? to szukaj dalej...
blackdog
ja też się podepnę pod to pytanko.
Dodaję z palca (spod phpmyadmina) rekordy do tabeli, po czym w skrypcie zczytuje je i wyświetlam
niestety właśnie zamiast polskich liter wyświetlają się pytajniki, i co ciekawe, niezależnie od ustawienia strony kodowej w przeglądarce (Firefox) to normalne napisy na stronie pisane w edytprze oczywiscie zmieniają się w zaleźnośći od ustawienia strony (zamiast polskich literek przy ustawieniu UTF-8 robią się różne dziwne żuczki), a te zczytane z bazy cały czas mają pytajniki zamiast liter.

Ma ktoś pomysł o co kaman questionmark.gif bo specjalnie naczytawszy się o problemach różnych z wyświetlaniem znaków :

Mam postawionego PHPMyAdmina 3.1.1 (zainstalowany z XAMPPem)

ustawienia są takie:

Interfejs ustawiony na : Polski-Polish
Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

i bazę danych o ustawieniach:
Metoda porównywania napisów: utf8_bin

w skryptach stosuję kodowanie UTF-8, edytor kodu zapisuje pliki jako UTF-8

PS. dokładnie to w zrzucie tabeli z której zczytuje jest:

ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin

więc nie wiem, czemu nie bangla sad.gif

PS.2 smile.gif

faktycznie sprawdzone sposoby są dobre smile.gif
w konstruktorze klasy odpowiedzialnej za połąćzenia z bazą dodałem sakramentalne:

mysql_query('SET NAMES utf8');

zaraz poniżej łączenia i wybierania bazy smile.gif
Mati100
"Tylko jeden temat znalazles? to szukaj dalej..."
Majlepiej tak powiedziec bo nie znalazlem rozwiązania tego problemu winksmiley.jpg
Pozdrawiam
erix
Cytat
bo nie znalazlem rozwiązania tego problemu

Tych tematów są dziesiątki, próbowałeś jakiegokolwiek rozwiązania?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.