Witam,

Mam pewien problem. Otóż, w opcjach dodawania tematu ( IP.Board - dokładnie takie jak tutaj :-) ), są "Opcje postu", tu dodałem 3 nowe opcje. Standardowo nie są zaznaczone. Muszę je policzyć, aby obliczyć koszt dodania tematu ( dodania kolorowego tematu ), i tu pojawia się problem. Mam kod:

1. <?php
  2. $checkBox     = array ( $this->ipsclass->input['enablered'], $this->ipsclass->input['enablebold'], $this->ipsclass->input['enableitalic'] );
  3.        $count         = 0;
  4.        $amount     = 0;
  5.        
  6.        foreach ( $checkBox AS $value )
  7.        {
  8.            if ( isset( $value ) )
  9.            {
  10.                $count++;
  11.            }
  12.        }
  13. ?>

Teoretycznie dobrze zlicza, ale nie rozróżniam wartości i jeżeli zmienię ceny w ACP na inne za każdą rzecz to nie będę wiedział ile odjąć userowi punktów. Jak widziecie, zmienne są przekazywane via $this->ipsclass->inpput['key'], kolega mi doradził wyrażenia regularne, ale rzadko z nich korzystałem i nie widzę opcji tutaj. Przeszukałem Google, znalazłem info o tym i da się, jest to chyba nawet lepsze niż moje, ale czy do mojej sytuacji lepsze niż to? Problem jest taki:

User wybiera z tych 3 pól te które mu odpowiadają. Jeżeli nie ma FG ( te punkty ) na nic, wiadomo, pętla przechodzi dalej. Jeżeli wybierze 1 opcję i go stać, UPDATE na tabeli userów z punktami i dodanie do tematu informacji o tym co wybrał ( pola: tit_col, tit_fw, tit_fs -> kolor, pogrubienie i kursywa ), ale muszę rozróżniać informacje. Wypadałoby dać 3 zmienne ze statusami dla każdego pola ( np: $red, $bold i $italic ) i wtedy na ich podstawie postawiać pod DB. Mogę do DB dodać wartości puste.

Czekam na Wasze opinie.

Pozdrawiam,
Largo