Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] System newsów. Co i jak?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thomson89
Witam!

Dążac uparcie do stworzenia mojego blogu zakonczyłem kilka ważnych etapów. Zostało mi 73 dni na dokończenie całości. Termin ustaliłem sobie sam i nie mam zamiaru go znowu przestawiać. Od początku mojego istnienia w sieci (3 lata) mój blog nigdy nie był ukończony, a większość tego czasu widniał napis: w budowie. No, ale nie w tym rzecz.
Chciałbym umieścić na stronce system newsów. Mam już skończona tabelkę:
Kod
NEWS(newsid, data1, data2, tresc, tytul, sciezka, nowy)

Oraz pracuję nad dość czasochłonnym kodzie php który będzie odpowiedzialny za archiwum. Będzie wyswietlał wszystkie newsy których pole nowy!=tak. Data1 to data robocza uniksowa, a data2 to data normalna. Tresc to skrócona całość, tytul wiadomo. Sciezka będzie prowadzić do pliku całościowego.
Teraz do tego musze stworzyć system który:
  • w podręcznym boksie na stronie głównej będzie dawał po 3 aktualne newsy
  • na stronie aktualnosci będzie wyświetlał aktualne newsy nie starsze niz tydzień
I mam parę pytań:
  • jak ująć aktualnosci tzn. jak robic odnosniki, jak sprawdzac czy to jest aktualne itp.
  • jak wykonać podręczny boks - coś na podstawie znacznika uniksowego ale dkoładnie nie wiem jak

Pozdrawiam!
Kildyt
Po co pole "nowy"? Czy nie lepiej operować na time()? Zapisz go sobie i problem jak wyświetlanie nie starszych niż tydzień newsów staje się bardzo prosty.

3 aktualne newsy? czyli 3 najnowsze? Tutaj LIMIT 3

Co do pytania odnośnie "ujęcia aktualności" to nie za bardzo wiem o co Ci chodzi. Poprzeglądaj strony i sam dojdziesz jak najlepiej je zbudować.

O jaki podręczny boks Ci chodzi? Uściślij swój problem.
b4x
# jak ująć aktualnosci tzn. jak robic odnosniki, jak sprawdzac czy to jest aktualne itp.

- Jak sprawdzać? - chyba proste pytanie.

1. SELECT * FROM `NEWS` WHERE `data2`<SUBDATE(DATE_FORMAT(NOW(), "%Y-%m-%d %H:%i:%s"), INTERVAL 7 DAY)

# jak wykonać podręczny boks - coś na podstawie znacznika uniksowego ale dkoładnie nie wiem jak - tego nie rozumiem.
thomson89
Podręczny boks to zrobię podobnie tak jak mówicie. Limit 3, nie starsze od 3 dni i wysietlenie ich, dat albo tytułów. Rozwiązując jeden problem uzyskałem odpowiedź na drugi.

To pełen wiedzy i pomysł zabieram się do pracy...

dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.