mam taki problem albowiem nie wiem jak sie zabrac po kolei i co stworzyc zeby mi taka rzecz zadzialala,
zaprojektowalem formularz ktory po wyslaniu dodaje do bazy rekordy i w miedzyczasie ma wyslac maila do osoby ktora go wypelnia z prosba o potwierdzenie wiarygodnosci maila, nastepnie user klika na link i potwierdza ze to on wyslal formularz, co nastepnie wysyla maila z jego danymi (tymi z bazy) do adresata..
i tu pytanie, jak po wyslaniu formularza z wprowadzonymi danym podeslac na maila od razu link z odwolaniem do wpisu w bazie danych i przy okazji zatwierdzic ze rejestracja zostala potwierdzona (co za tym idzie, zlikwidowac mozliwosc ponownego potwierdzenia)
2 kwestia to sprawdzanie przy wysylaniu formularza czy taki email juz istnieje w bazie - jak wykonac takie zapytanie?
generalnie schemat dzialania jest taki:
user wypelnia formularz -> walidacja/sprawdzenie czy dany email juz istnieje w bazie -> wyslanie linka do usera z prosba potwierdzenia -> klikniecie na link potwierdzajacy -> wyslanie do nadawcy danych wprowadzonych uprzednio w formularzu & oznaczenie ze potwierdzono adres email (blokada mozliwosci ponownego wyslania potwierdzenia)
mam juz troche napisane lecz stanalem na bazie danych

jak cos to moge zapodac kody zrodlowe, ale narazie o koncepcje was prosze jak mozna to zrealizowac, czym sprawdzac, jak wyciagac dany id z bazy podczas wysylania formularza...
Troche sie rozpisalem, ale za wszelkie rady dziekii wielkie z gory!