Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wirus ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wizard144
Witam!

Mam pytanie, czy to że w źródło strony wplątał mi się jakiś <iframe> którego źródło jest w gruncie rzeczy puste (po przeglądaniu na przeglądarce - nic tam nie ma) jest normalne ? Jak to mogło się stać i jak się przed tym zabezpieczyć questionmark.gif Ja nic takiego nie dodawałem...

Pozdrawiam!
Marcuez
Nie wiem czy o to ci chodzi
<script language="JavaScript" type="text/javascript">
(top.location == self.location) || (top.location = self.location)
</script>
Swirek
a jaki masz hosting być może wina leży po stronie usługodawcy.
Darmowe hostingi czasem dorzucają na początku strony własny kodzik smile.gif
gsmphone
Wywal to i zmień hasło do ftp bo to będzie powracać. Jest to rodzaj Bug'a który linkuję do jakieś tam strony która będzie wysyłać SPAM za pośrednictwe Twojej strony. To może skutkować tym że Twój adres email trafi na liste RBL. Wtedy koniec z wysyłaniem maili!
wizard144
Hosting płatny... ok już zmieniam password, dzięki...

Ale skąd to się wzięło questionmark.gif Mam czysty komputer...
Swirek
też jestem ciekawy, ale innego sposobu jak poprzez trojan czy coś to nie widze.
wątpie aby owy skrypt czy człowiek który wrzucił tego iframe korzystał z metody brute force
gsmphone
Cytat(wizard144 @ 21.07.2009, 10:52:55 ) *
Hosting płatny... ok już zmieniam password, dzięki...

Ale skąd to się wzięło questionmark.gif Mam czysty komputer...

To się wzieło z tego że zostawiasz hasło zapamiętane na stronie lub programie który łączy się z ftp. Zrób scana mksem online i pobierz z neta adavare i avast. Zainstaluj też firewalla bo windowsowski jest do kitu.
viking
Temat: HTMLiframe
wizard144
Cholera...

To mi wyedytowało wszystkie pliki index.php/htm/html na servie ... ;\

Czyli myślicie że to brak zabezpieczeń u mnie tak ?

edit:
W tym temacie który podał viking jest o folderze tmp, faktycznie posiadam taki u siebie na hostingu, ale stworzony był przezemnie z takimi uprawnieniami mimo wszystko przeskanuję kompa teraz tak na szybko. Używałem ostatnio noda ale 2 dni z wygaśniętą licenją, przeżuciłem się na avasta home 4 i zarzucę skana, moze cos wykaże... mam nadzieje
gsmphone
Tak, jeżeli znalazłeś to w każdym pliku to na pewno musisz zmienić hasło i na razie nie zapamiętywać w programie do ftp. Posprawdzaj też inne pliki nie konieczne w folderze głównym strony.
Fifi209
Jest wirus, który wyciąga zapamiętane hasła do ftp z total commandera...

Używaj np. filezilla
ArekJ
Ale jest już nowa wersja TC która trzyma te hasła zakodowane.
sowiq
Cytat(fifi209 @ 21.07.2009, 13:13:32 ) *
Używaj np. filezilla
Znajdź na komputerze plik
Kod
C:\Documents and Settings\[user]\Application Data\FileZilla\sitemanager.xml
i podziwiaj pięknie zapisane plain-textem hasła smile.gif Jedyne wyjście to nie zapisywać ich, lub użyć programiku w stylu Password Keychain

À propos bezpiecznego i czystego kompa - jeśli twierdzisz tak, bo antywirus Ci nie krzyczy, to przeskanuj innym narzędziem (np. jakimś antywirusem on-line). To, że antywirus nie krzyczy znaczy tylko tyle, że nic nie wykrywa, a niekoniecznie że komputer jest czysty smile.gif

Cytat(wizard144 @ 21.07.2009, 11:15:59 ) *
To mi wyedytowało wszystkie pliki index.php/htm/html na servie ... ;\
Co jeszcze Ci prawdopodobnie wyedytowało:
- pliki JS
- w każdym katalogu o nazwie img/images wrzuca plik o nazwie image.php
- wybrane lub przypadkowe pliki .php
Najprostszy sposób na wyczyszczenie to po prostu wyczyszczenie serwera i wrzucenie jeszcze raz kopii z dysku, albo ściągnięcie wszystkiego na dysk i ręczna edycja wszystkiego, na co wyje antywirus. Ja stosowałem drugą opcję i Avast! wszystko mi wykrył.
Spawnm
Temat poruszany średnio raz w tygodniu , zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.