Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy początkujący może w ciągu 6 m-cy zrobić profesjonalną stronę
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
varadol
Witam.
Na początku chciałbym serdecznie pozdrowić wszystkich użytkowników tego forum.

Mam do Was dwa pytania.

Pierwsze:
Chciałbym zostać programistą stron internetowych. Pomyślałem sobie więc, że dobrze byłoby uczyś się tworząc konkretną stronę internetową np. dla firmy, w której się pracuje, bo jak to mówią najlepiej pracować z danymi, które mają dla nas znaczenie. Firma stronkę posiada, ale od 5 lat jej wygląd nie uległ żadnym zmianom. I tu pojawia się moje pytanie. Czy w oparciu o Wasze doświadczenia ( każdy z Was przecież kiedyś zaczynał ) załóżmy w przeciągu 6 miesięcy pracując 3-4 godziny dziennie nad projektem, ucząc się i rozwiązując kolejne problemy jestem w stanie stworzyć stronę internetową zgodną z obowiązującymi standardami, zarówno pod względem poprawnego kodu, jak i nowoczesnego designu?

Drugie:
Czy mając 34 lata można jeszcze mysleć o zostaniu profesjonalnym programistą PHP?

Za wszystkie odpowiedzi, wskazówki i porady z góry dziękuję.
pyro
Pierwsze pytanie dosyć niejasne (lub jak niektórzy by powiedzieli -> głupie smile.gif ). Początkujący programista nic nie mówi. Stronę firmową... to też kompletnie nic nie mówi. Nikt nie może Ci odpowiedzieć rzeczowo na to pytanie.

Odpowiedź na drugie pytanie -> można winksmiley.jpg
nrm
1. nie można

2. można, ale wymaga to dużych nakładów pracy i czasu
sztosz
Dawno temu kiedy kolega w pracy z programowaniem nie mający styczności dostał zadanie: zrobić stronę taką żeby klienci poz zalogowaniu się można było ściągnąć upgrade do firmowego softu, albo wrzucić na serwer loga z błędami. No i ZONK, kto? ja? dalczego? nie umiem! No ale kupił książkę do PHP i po pól roku to już miał którąś wersję strony, działającą, ale poprawianą, bo zauważał że można niektóre rzeczy robić lepiej, no i moim skromnym zdaniem to po tym pół roku to był ktoś więcej niż początkujący programista. Wystarczy chcieć winksmiley.jpg

No, ale jest ALE: on miał 20 lat a nie 34 tongue.gif
Fishu
normanos wytłumacz mi dlaczego niemożna ? snitch.gif Jak są chęci to człowiek potrafi, zależy od rozbudowy serwisu. Co do wieku, raczej nie ma znaczenia smile.gif
Fifi209
Za mało danych podałeś. Zrobić stronę... zależy jak z jej funkcjonalnością...

Powiem tak: żeby zrobić coś profesjonalnie nie można od zera ucząc się języka zrobić w 6 miesięcy.
Uczę się php prawie 4 lata i codziennie uczę się czegoś nowego. (czy to jakiś nowy wzorzec, czy funkcja)
Ciupaska
Wiek chyba nie wiele ma tutaj znaczenia, 17, 35, 50 letni programista... Co w tym złego?
Wiadomo, jeśli ktoś che zarabiać ciekawe pieniądze, musi robić to od najmłodszych lat, ale jeśli masz 34 lata
za 2-3lata będziesz dużo umiał, to jaki problem....? snitch.gif
kwiateusz
bo im człowiek starszy tym wolniej sie uczy, trudniej przyswaja wiedze winksmiley.jpg nie każdy bo znam kilka takich wyjątków, ale jednak spora wiekszosc tak ma
athabus
Zaczynając kompletnie od zera w 6 miesięcy nie zostanie się profesjonalistą. Mam nawet wątpliwości, czy po 6 miesiącach można iść do pracy jako "człowiek od stronek".
Da się natomiast nauczyć na tyle aby zrobić niezłą prostą stronę z elementami php.

Jeśli już znasz html/css + masz małe doświadczenie w programowaniu (np. w Pascalu) to przez pół roku jesteś w stanie nauczyć się php na całkiem niezłym poziomie, może nawet zacząć korzystać z jakiegoś profesjonalnego frameworka. Prawda jednak jest taka, że w tym wieku nie masz już zbyt wielkiej szansy na zostanie programistą. Pisanie (profesjonalne) stron wymaga na prawdę dużej wiedzy z różnych dziedzin typu: html, css, php, javascript, mysql, serwery, narzędzia do zarządzania projektami, zarządzanie wersjami etc. To nie są jakieś specjalnie trudne zagadnienia (część z nich wystarczy znać "po łebkach") ale jest ich na prawdę sporo. Przykładowo programista php nie musi być specjalistą od javascriptu, ale musi umieć napisać proste skrypty, zrobić coś w ajax etc.

Ogólnie problem z webowymi rzeczami w mojej opinii polega na ty, że są to bardzo proste (relatywnie) rzeczy, ale wymagają sporej ilości czasu i praktycznych projektów aby być w temacie.
nrm
Cytat(Fishu @ 2.08.2009, 15:18:41 ) *
normanos wytłumacz mi dlaczego niemożna ? snitch.gif Jak są chęci to człowiek potrafi, zależy od rozbudowy serwisu. Co do wieku, raczej nie ma znaczenia smile.gif

Dlatego, że pól roku i jeden serwis to jest NIC. Żeby być przynajmniej średniakiem potrzebujesz z min. 2 lat i przerobionych kilkanaście "stronek", przerobione różne schematy, komponenty. Zdążysz w tym czasie z pare razy zmienić styl kodowania czy warsztat. Jedna "stronka" i to firmowa (czyli parę inkludów na krzyż plus form kontaktowy) nie zrobi z Ciebie programisty.

(żeby nie było jestem nieznacznie młodszy winksmiley.jpg Wiek tu ma mniejsze znaczenie. Liczy się głównie doświadczenie a tego nie zdobędziesz na stronce firmowej i to w pół roku).
JoShiMa
Cytat(sztosz @ 2.08.2009, 16:31:02 ) *
i po pól roku to już miał którąś wersję strony, działającą, ale poprawianą, bo zauważał że można niektóre rzeczy robić lepiej, no i moim skromnym zdaniem to po tym pół roku to był ktoś więcej niż początkujący programista. Wystarczy chcieć winksmiley.jpg

No ale jak sam zauważyłeś strona nie była profesjonalna smile.gif Moim zdaniem początkujący i profesjonalna wykluczają się nawzajem (szczególnie, że mówily o pracy 3-4 godziny dziennie). A co do wieku 34 lat to tez trudno powiedzieć. Jedni mają w tym wieku ciągle jeszcze chłonny umysł a inni już nie. Poza tym ważne jest czy człowiek ma w ogóle pojęcie i doświadczenie w jakimkolwiek programowaniu smile.gif
athabus
Wiek nie stanowi (chyba) problemu w nauce. 34 lata to jeszcze nie tragedia ;-) Sam mam już prawie tyle... no 6 lat mi brakuje i nie odczuwam wolniejszego tępa nauki. Wręcz chyba nauka przychodzi łatwiej, bo człowiek już więcej widział i więcej wie.

Problemem jest jednak to, że podzielam pogląd normanosa, że trzeba poświęcić na naukę przynajmniej ze 2 lata. Nie wiem czym teraz zajmuje się autor wątku, ale zaczynanie kariery zawodowej w wieku 36 lat w takim zawodzie bez żadnego doświadczenia będzie trudne. Tu chodzi o zdobycie wielu twardych umiejętności i nawet jeśli ma się predyspozycje to i tak trzeba się "otrzaskać" - w zawodach gdzie wymagane są miękkie kompetencje można relatywnie łatwo zacząć, ale programowanie wymaga sporo twardej wiedzy i praktyki.

Oczywiście wszystko jest możliwe i już nie takie rzeczy się zdarzały, więc wszystko zależy od autora.
230005
Odpowiem ci na swoim przykładzie - uczyłem się równolegle html/css + php, a gdzieś tak parę miechów temu jeszcze js i java, wcześniej po łebkach c++, i jak sądzę idzie mi całkiem nieźle. Stosunkowo swobodnie poruszam się po php, troszkę gorzej po js. Nauka tego wszystkiego zajęła mi około dwóch lat (powiedzmy, że początkiem była data mojej rejestracji tutaj, więc nawet mniej niż 2 lata). Pracuję obecnie jako programista i robię "profesjonalne" strony tongue.gif. Zaznaczę przy tym, że nie sądzę, żebym któregokolwiek z wyżej wymienionych uczył się dłużej niż 3 godziny dziennie (poza wypadkami, kiedy nie było co robić winksmiley.jpg). Uważam więc, że jeśli skupisz się powiedzmy na php + html i css, a gdzieś tam po drodze js, to przy nakładzie pracy, który podałeś jesteś w stanie ogarnąć to wszystko w mniej niż rok. Tylko jeszcze pytanie jak bardzo jesteś początkujący i co dla ciebie oznacza termin profesjonalna strona - mega rozbudowany sklep internetowy, który potrafi latać i parzyć kawę, czy takie stronki jakie codziennie widzi się w necie - jakieś blogi, czy strony firm z powiedzmy kilkoma formularzami i jakimś mini cmsem...
nasty
Odnośnie wieku, to niby teoretycznie można się nauczyć ale mi się wydaje, że po prostu w tym wieku ludzie już nie mają takiego zapału niż Ci o 15 lat młodsi a on jest chyba tu najważniejszy. Ważne jest to, żeby zacząć naukę programowania wtedy kiedy się nie ma jeszcze takich poważnych obowiązków (jak utrzymanie siebie i/lub rodziny).

Pomimo tego, że jestem młodszy od autora wątku, to ciężko mi jest sobie wyobrazić to, abym uczył się kompletnie nowej technologii* od zera. Wiem (znając siebie), że jak pomyśle o ilości rzeczy którą muszę przyswoić i o tym, że z tych rzeczy praktycznie wszystko jest mi obce to już na początku mój zapał by się wyczerpał ale to może jest kwestią mojej leniwej natury :-)

I jeszcze jedna sprawa:
Cytat
zarówno pod względem poprawnego kodu, jak i nowoczesnego designu?
To są dwa różne zawody: programista i grafik i większość ludzi jest albo dobra w tym albo w tym (bardzo rzadko zdarzają się wyjątki, ale one są naprawdę rzadkie).

* przez technologię nie mam na myśli innej platformy programistycznej czy innego zestawu narzędzi, bo już myślenie programistyczne jest mi znane. Chodzi mi tu bardziej o coś kompletnie obcego, jak np. elektronika, mechanika, itd..
varadol
Witam.

Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi snitch.gif. Całkowicie zielony w programowaniu to nie jestem. Znam bardzo dobrze VBA (Excel). Od klilku lat zawodowo piszę aplikacje z wykorzystaniem tej platformy. Niestety o zlecenia coraz trudniej. Poza tym klienci na koszt programu patrzą przede wszystkim pod kątem cen programów "z pudełka". Nieraz wyrazili mi opinę, że mój skoroszyt kosztuje więcej niż sam Excel czy Windows. Więc kokosów z tej działalności nie ma. Dorabiam sobie w ten sposób do mojej niestety skromnej pensji. Natomiast PHP chciałbym zajmować się na co dzień. Chciałbym żeby to było moje podstawowe źródło dochodu. Krótko mówiąc chcę sie przebranżowić i robić to co lubię, mieć z tego satysfakcję i odpowiednie wynagrodzenie.
Zdaję sobie sprawę, że mam już 34 lata i na karku 12 lat pracy zawodowej nie związanej z branżą IT. Ale umysł mam nadal chłonny, gotowy na przyjęcie nowej wiedzy i na nowe wyzwania.

Jeszcze raz dziękuję za wszytkie uwagi.

Pozdrawiam
phpion
Cytat(varadol @ 4.08.2009, 09:58:35 ) *
Znam bardzo dobrze VBA (Excel). Od klilku lat zawodowo piszę aplikacje z wykorzystaniem tej platformy.

W takim razie nie lepiej przejść na .NET?
Fifi209
Cytat(phpion @ 4.08.2009, 09:03:01 ) *

Może i lepiej.

Uczyłem się kiedyś C++ i nie "odpowiadała" mi jego składnia etc. etc.

W PHP czuję się swobodnie, na większość pytań znajduję sam odpowiedź w manualu.
PHP ma prostą składnię, nie trzeba definiować zmiennych etc.

Myślę, że autor może mieć podobne odczucia.
mike
Cytat(fifi209 @ 4.08.2009, 10:24:45 ) *
Myślę, że autor może mieć podobne odczucia.
Widziałeś kiedyś VBA? Ze składnią C++ i klamerkami a'la PHP to tam niewiele jest wspólnego.
Jeśłi chodzi o odczucia to właśnie .NET będzie bardziej po drodze.
Fifi209
Cytat(mike @ 4.08.2009, 09:27:21 ) *
Widziałeś kiedyś VBA? Ze składnią C++ i klamerkami a'la PHP to tam niewiele jest wspólnego.
Jeśłi chodzi o odczucia to właśnie .NET będzie bardziej po drodze.

Nie, nie widziałem. Miałem bardziej na myśli, że jeżeli spodobało mu się PHP i uważa że to jest właśnie "ten" język, którego chce się uczyć... Widzisz jakieś przeszkody aby uczył się php? snitch.gif
nasty
Cytat(phpion @ 4.08.2009, 10:03:01 ) *

Lepiej. Autor wątku nie musiałby uczyć się nowego języka programowania, ponieważ w .NET VB.NET ma takie same (prawie) możliwości co C#, więc szybciej się odnajdzie a .NET jest lepiej płatne niż PHP na ogół.

Cytat(fifi209 @ 4.08.2009, 10:49:52 ) *
Nie, nie widziałem. (VB - przyp. nasty)

Nic nie straciłeś, powiem Ci ;-D ten język ma paskudną składnię. Podczas czytania kodu w VB przypomina mi się śniadanie ;D
pyro
Cytat(nasty @ 4.08.2009, 11:59:40 ) *
Nic nie straciłeś, powiem Ci ;-D ten język ma paskudną składnię. Podczas czytania kodu w VB przypomina mi się śniadanie ;D

Ale że co? Kod układa się w jajka sadzone?
erix
~pyro, jak mieszasz % ze sobą, to nie przypomina Ci się czasem zagrycha? tongue.gif
pyro
Cytat(erix @ 4.08.2009, 17:55:54 ) *
~pyro, jak mieszasz % ze sobą, to nie przypomina Ci się czasem zagrycha? tongue.gif

Jasne, że tak winksmiley.jpg Ale bardziej mi chodziło o to, że to, że VB ma inną składnię niż PHP (do którego jest się przyzwyczajonym), to wcale nie znaczy, że jest ona paskudna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.