Udało mi się zainstalować nowe rozszerzenie mysqli jednak nie mogę załadować biblioteki standardowej php_mysql.dll, i przez to nie mogę wykorzystywać starego, nie obiektowego interfejsu dostępu do bazy danych. Przy starcie serwera otrzymuję kominikat :
Kod
php Startup: Unable to load dynamic library 'c:phpphp_mysql.dll' - The specified procedure could not be found
Konfiguracja Apache jest raczej poprawna, gdyż działają wszystkie pozostałe rozszerzenia jakie włączyłem w php.ini umieszczonym w katalogu windy. Podobnie poprawnie działa też samo php oraz działa też baza mysql.
Znalazłem na www.php.net info, że od wersji php5 obsługa php nie jest już wkompilowana w php, dlatego konieczne jest załadowanie tej biblioteki. Nie zadowala mnie też wykorzystanie nowego rozszerzenia mysqli, gdyż w dokumentacji znalazłem info, iż jest ono przeznaczone dla baz danych mysql 4.1.2 i wyższych. Dodam iż udało mi się połączyć przy pomocy tego rozszerzenia z moją aktualną bazą danych.
Jakkolwiek wydaje mi się że instalację obsługi mysqla z poziomu php przeprowadziełem poprawnie (odkomentowanie linijki z odpowiednim extension w php.ini, biblioteka php_mysql.dll w jest w kataloku c:php, biblioteka libmysql.dll jest w katalogu windows) może o czymś zapomniałem. Z góry dzięki za pomoc.