Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache2 + PHP5 + MySQL4.0.17
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Grześ
Cześć, mam pewien problem z obsługą MySQL-a przy poniższej konfiguracji : Apache2 + PHP5RC1 + MySQL4.0.17 i wszystko na WindzieXP.

Udało mi się zainstalować nowe rozszerzenie mysqli jednak nie mogę załadować biblioteki standardowej php_mysql.dll, i przez to nie mogę wykorzystywać starego, nie obiektowego interfejsu dostępu do bazy danych. Przy starcie serwera otrzymuję kominikat :

Kod
php Startup: Unable to load dynamic library 'c:phpphp_mysql.dll' - The specified procedure could not be found

Konfiguracja Apache jest raczej poprawna, gdyż działają wszystkie pozostałe rozszerzenia jakie włączyłem w php.ini umieszczonym w katalogu windy. Podobnie poprawnie działa też samo php oraz działa też baza mysql.

Znalazłem na www.php.net info, że od wersji php5 obsługa php nie jest już wkompilowana w php, dlatego konieczne jest załadowanie tej biblioteki. Nie zadowala mnie też wykorzystanie nowego rozszerzenia mysqli, gdyż w dokumentacji znalazłem info, iż jest ono przeznaczone dla baz danych mysql 4.1.2 i wyższych. Dodam iż udało mi się połączyć przy pomocy tego rozszerzenia z moją aktualną bazą danych.

Jakkolwiek wydaje mi się że instalację obsługi mysqla z poziomu php przeprowadziełem poprawnie (odkomentowanie linijki z odpowiednim extension w php.ini, biblioteka php_mysql.dll w jest w kataloku c:php, biblioteka libmysql.dll jest w katalogu windows) może o czymś zapomniałem. Z góry dzięki za pomoc.
Grześ
OK, odpowiem sobie sam na to pytanie.

Nie wiem dlaczego, ale pod XP jest jakby pewna nieścisłość, skopiowanie biblioteki libmysql.dll do katalogu windowssystem32 nie jest poprawne, nie wiem dlaczego (gdyż skopiowanie tam libmysqli.dll do tego katalogu daje poprawny efekt załadowania rozszerzenia). Udało mi się natomiast poprawnie uruchomić to rozszerzenie gdy skopiowałem je do windowssystem.

Przepraszam za niepotrzebne pytanie. Ale moze komus się jeszcze ten post przyda ;-)
splatch
Mi się przyda biggrin.gif.
heeroo
i mi sie przydalo smile.gif
Adrianek1
Wielkie dzięki, takie odpowiedzi po 5 godzinak szukania w plikach instalacyjnych sa poprostu wspaniałe
Kordzik
Mi tez, mi tez! tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.