Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Ukrycie części adresu względnego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wyrdhamster
Witam!

Piszę skrypt do tworzenia menu portalu na podstawie samej struktury katalogów, można o tym poczytać tutaj. Wykorzystuje w nim odwołanie do index.php?page=link by mieć wspólny layout strony. Do tworzenia jego wykorzystuje takie skrypt:

1. </head>
  2. <body>
  3. <div id='content'>
  4. <div id='menu'>
  5. <?php
  6. include ('menu.php');
  7. ?>
  8. </div>
  9. <div id='main'>
  10. <?php
  11. $page = $_GET['page']; /* gets the variable $page */
  12. if (!empty($page)) {
  13. ?><div id='sidebar'>
  14. <?php
  15. include ('sidebar.php');
  16. ?>
  17. </div>
  18. <?php $page .= '.php';
  19. include($page);
  20. } /* if $page has a value, include it */
  21. else {
  22. include('welcome.php');
  23. } /* otherwise, include the default page */
  24. ?>
  25. </div>
  26. </div>
  27. </body>
  28. </html>

Czy jest możliwe ukrycie częsci z przekazywnaego adresu? Na przykład mam linka /<katalog na serwerze zewnętrznym>/<katalog portalu>/<katalog działu portalu>/strona.php - wtedy u użytkownika wyświetla się strona jako index.php?page=/<katalog na serwerze zewnętrznym>/<katalog portalu>/<katalog działu portalu>/strona.php, a chciałbym by widział tylko index.php?page=/<katalog działu portalu>/strona.php w adrsie przegladarki. Musże tak zrobic, bo pisany przez mnie skrypt potrzebuuje fizycznego adres na serwerze zewnętrznym. Z góry dziękuję za odpowiedź! :wink:
krzysiekk
witam
moze mod_rewrite zastosuj..
pozdrawiam
kipero
O to chodzi?
  1. $page = '/<katalog na serwerze zewnętrznym>/<katalog portalu>' . $_GET['page'];

W tym momencie w zmiennej $_GET['page'] możesz przesyłać tylko tą część adresu którą chcesz.
wyrdhamster
kipero, dziękuję, pomogło. cool.gif Kto by pomyślał że taka głupota mi będzie sprawiac problemy. blink.gif I działa bez mod_rewrite'a teraz. cool.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.