Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]strona na katalogach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
neo1986kk
Witam, mam takie pytanie z cyklu jak to jest zrobione...

Jak jest zrobione coś takiego na katalogach jak na przyklad na naszej klasie sa odebrane wiadomośći

www.domena.pl/wiadomosci/odebrane/24

no to sie wlasnie zastanawiam jak jest zrobione to 24. bo przecież nie jest to pobierane GETem chyba, a wątpie żeby specjalnie robić strone dla każdej wiadomości.

Czyli dokladnie chodzi mi o to jak pobierana jest ta wiadomość? Pozdrawiam
Stef@n
A właśnie się mylisz to jest pobierane metodą $_GET poczytaj sobie o przyjaznych linkach, Parsowanie URLi i o mod_rewrite, a na końcu zobacz np. ten tutorial jak to zrobić:
http://sf.jogger.pl/2007/05/19/przyjazne-linki/
neo1986kk
Czy dobrze rozumiem, że po rejestracji uzytkownika automatycznie tworzy sie katalog o nazwie jego ID z plikami php?

np.

123123/inbox/wiadomosci_odebrane.php
../outbox/wiadomosci_wyslane.php
../fotki/album/nazwaalbumy/pokaz_fotke.php
itd itd...

5566223/inbox/wiadomosci_odebrane.php
../outbox/wiadomosci_wyslane.php
../fotki/album/nazwaalbumy/pokaz_fotke.php
itd itd...

Troche mi sie to wydaje dziwne zeby dla kazdego profilu tworzyc kolejne pliki, niby to tylko pliki tekstowe ale zajmują niepotrzebne miejsce na dysku.

zauwazylem ze wiadomosci są ogolne bez profilu, ale zdjecia i albumy to poprostu podkatalogi profilu questionmark.gif
czyli jest tak?

2114124/fotki/
a w srodku znajduje sie jeszcze katalog albumy i plik pokazfotke.php zmieniny w htaccess na fotki.questionmark.gifquestionmark.gif?
motyl-pl
hihihi tak zwane mod_rewrite a nie żadne foldery tongue.gif

Coś na ten temat hmm...
Przykład z życia wzięty

Kod
RewriteRule ^([^-]+)/([^-]+)/([^-]+)\.html$ ?page=kategoria&nazwa=$1&id=$2&strona=$3 [L]
neo1986kk
acha no dobrze to rozumiem czyli mamy 3 zmienne oddzielone znakiem /. ale na serwerze muszą być takie foldery? czy jak to zapisać inaczej??

czy chodzi o to że mam na serwerze plik w głównym katalogu (public_html) pokaz_fotke.php?id=222&album=zdjecia_z_lotu_ptaka i dostaje sie do tego poprostu przez:

www.domena.pl/222/zdjecia_z_lotu_ptaka

jeszcze teraz tak pomyślalem ze jeśli mam zamieniany profil na sam numer

www.domena.pl/22234

to tak naprawde cos takiego

www.domena.pl/22234/5

nie powinno mi zadziałać, czy powinno jeśli profil to profil.php?id=blabla a 2 przyklad to powiedzmy fotki.php?profil=blabla&id=23
Agape
niemusi byc zadnych katalogow adres mozesz prawie dowolnie zmieniac. Poczytaj w koncu o tym mod_pewrite
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.