Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Biegła znajomość html/css - koder html/css zna wszystko na pamięć?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
olkaa
Pracodawcy poszukują osoby: biegła znajomość html/css.

Co oznacza konkretnie? Że zna wszystkie właściwości css na pamięć?

Jestem ciekawa jak wygląda wiedza kodera html/css, który siedzi nad tym np rok, zerka na manuale i gotowce css czy wszystko sam pisze od nowa w html i css.
Crozin
Biegła znajomość to pojęcie relatywne i nie da się określić co ktoś ma przez to dokładnie na myśli. To tak samo jak z duży dom - nie powiesz na tej podstawie czy ma on 500 czy 2500 m^2.

Biegła znajomość oznacza, że jesteś w stanie bez najmniejszych problemów wykorzystywać możliwości języka oraz jego standardową bibliotekę. Nie oznacza to znajomości wszystkiego na pamięć. Sam biegle znam np. PHP, ale muszę od czasu do czasu zobaczyć w manualu "jak to dokładnie ma być" - ale dotyczy to wyłącznie rzadziej używanych funkcji/elementów. W przypadku HTML/CSS dochodzi do tego fakt, że te technologie są tak ograniczone/proste, że raczej zna się na pamięć ich wszystkie możliwości (może z wyjątkiem rzadziej używanych właściwości CSS, np. list-style-type: decimal-leading-zero).
Masz znać mniej-więcej wszystko. To, że Ci się zapomni jak się coś uruchamiało itp. - od tego właśnie jest manual, wszelkiego rodzaju tablice, encyklopedie itp. - masz wiedzieć, że takie coś istnieje - bo szczegóły zawsze możesz sobie wyszukać.
Pawel_W
do tego dochodzi fakt, że nazwy wszystkich funkcji/elementów/właściwości pochodzą z j.angielskiego, więc znając choćby same podstawy jesteś w stanie w ciemno strzelić nazwę właściwości odpowiedzialnej za np. kolor czy czcionkę smile.gif
wookieb
Koder html i css z reguły pamięta większość. Oczywiście, że raczej nie wszystko, ale zna możliwości i wie co do czego służy. Przydatne w wielu momentach są CheatSheety, czyli podręczna lista np właściwości css i poszczególnych wartości.
pyro
Cytat(wookieb @ 27.05.2010, 20:10:45 ) *
Koder html i css z reguły pamięta większość. Oczywiście, że raczej nie wszystko, ale zna możliwości i wie co do czego służy.

Czy nie wszystko? Dobry koder HTML/CSS według mnie jednak zna wszystko na pamięć. I nie mówię tu o tym, że np. wychodzi technologia HTML5, która tak naprawdę jeszcze nie wyszła i on już ją całą zna na pamięć. Mam tu na myśli stabilnie i powszechnie działające już technologie, w tym przypadku HTML4(XHTML)/CSS2. Rzecz jasna każdemu zdarza się zapomnieć jakiejś nazwy, jednak wątpię żeby jakikolwiek dobry koder zmusił się do pracy z notatnikiem. Od tego są już wspomniane CheatSheety.
Volume
Ja jeszcze dodam, że biegłość poza samą znajomością suchych właściwości z teoretycznego punktu widzenia ma się czasem nijak jeśli weźmie się pod uwagę praktykę - czyli teoretycznej biegłości CSS/HTML można się nauczyć jak wierszyka w pare godzin/dni to najwłaściwsze metody ich wykorzystania poznaje się czasem latami a nawet dłużej bo tak jak w medycynie wszystko się ciągle zmienia (nawet semantyczna strona tych języków bywa dyskusyjna) dlatego należało by być ciągle w tych tematach na bieżąco.
gigzorr
Po wolutku po wolutki , małymi kroczkami i tego czego chcemy to się tego nauczymy , znam to ze swojej skóry.
Na początku (x)html,css wydawał się dla mnie trudny ale jakoś się nauczyłem , ale raczej nie znam na pamięć wszystkiego , ale z wyszukaniem jak rozwiązać problem nie mam problemu.Gorzej jest z php u mnie , żeby zapamiętać jakaś funkcje mam problemy , a żeby jej użyć jeszcze większe , ale myśle , że z biegiem czasu to samo przychodzi smile.gif

Ważne jest , żeby wiedzieć gdzie szukać.
erix
Cytat
Co oznacza konkretnie? Że zna wszystkie właściwości css na pamięć?

Dla mnie oznacza znajomość stosowania tego w praktyce z uwzględnieniem wszelkich różnic w stosowaniu różnych własności pod wszystkimi przeglądarkami. Sama teoria, to pikuś, bo CSS w teorii jest piękny. biggrin.gif

Gorzej z jego interpretacją przez przeglądarki i wtedy dopiero zaczyna się pole do popisu, na czym polega biegłość w stosowaniu.
SHiP
Nie chodzi o to, żeby znać wszystko na pamięć(Sam np. bardzo rzadko używam znaczników: dd, dt, code). Ważne jest, abyś, po tym jak szef każe Ci zakodować przygotowany przed grafików design, wiedział jak się do tego zabrać oraz wykonał swoją pracę poprawnie i w bardzo krótkim czasie. Szefa raczej nie będzie obchodziło czy zaglądasz do książki i/lub internetu jeżeli będziesz potrafił te informacje znaleźć w ułamek sekundy. Jeśli zakodujesz to bardzo szybko, będzie to oznaczało, że wykonujesz swoją pracę biegle winksmiley.jpg. I tak po pewnym czasie nauczysz się wszystkiego na pamięć winksmiley.jpg Gorzej jest z ludźmi, którzy niby wszystko umieją a jak dochodzi co do czego to wstawiają div-y do linków lub robią szablon strony na tabelkach lub jeszcze gorzej - tabelki na div-ach.
bim2
Cytat(SHiP @ 27.05.2010, 23:19:41 ) *
Gorzej jest z ludźmi, którzy niby wszystko umieją a jak dochodzi co do czego to wstawiają div-y do linków lub robią szablon strony na tabelkach lub jeszcze gorzej - tabelki na div-ach.

Niektórych szefów to też nie będzie obchodzić dopóki będzie działać winksmiley.jpg Ale rozumiem o co ci w sumie chodzi i się zgadzam, brak mądrości z wiedzą to problem, lepiej żeby ktoś nie posiadał ani tego ani tego
olkaa
Czy można zdobyć trochę więcej praktyki i wiedzy jeśli samemu przetestuje chociaż kilkanaście przykładowych szablonów ze strony http://www.freecsstemplates.org/ ?

Nie za bardzo mi idzie cięcie layoutu do kodu html/css na początek. Jak się zaczęło u Was, że cięcie layoutu szło coraz lepiej?
erix
Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka.

Do tego lektura magazynów A List Apart, Smashing Magazine, czy Quirksmode.org; jest tego trochę. winksmiley.jpg
olkaa
Powiedzmy, że ze strony ściągnęłam prosty szablon css. Popatrzyłam jak to wygląda, a później spróbować samej pisać reguły w css czy w inny sposób? Albo przejrzeć kilka różnych szablonów css?
Proszę o rady jak zacząć, żeby nabrać więcej wprawy smile.gif
thomson89
Pisz, pisz i jeszcze raz pisz.

Rób szablony, przerabiaj, pisz od nowa.

Ja np. html znam od 2 lat. Od 1,5 roku css. Ale po ok. 2-4 miesiącach używania danego języka większość komend które używam same wchodzą w głowę. Obecnie znam dość dobrze 3 języki i uczę się kolejnych dwóch, jednocześnie pogłębiając tamtą wiedzę smile.gif
olkaa
Piszę, piszę i piszę...

Szablon ze strony http://www.freecsstemplates.org/css-templates/40/ Name: outoftheblue

1.  
  2. /** BASIC */
  3. body {
  4. font: normal small Arial, Helvetica, sans-serif;
  5. color: #83895C;
  6. }
  7.  
  8. h1, h2, h3, h4, h5, h6 {
  9. margin-top: 0;
  10. padding-top: 0;
  11. font-family: "Trebuchet MS", Arial, Helvetica, sans-serif;
  12. color: #CC6600;
  13. }
  14.  
  15. a {
  16. text-decoration: none;
  17. color: #CC6600;
  18. border-bottom: 1px solid #EBA45E;
  19. }
  20.  
  21. a:hover {
  22. border: none;
  23. }
  24.  
  25. /** HEADER */
  26. #header {
  27. width: 700px;
  28. height: 80px;
  29. margin: 0 auto;
  30. }
  31.  
  32. #header h1 {
  33. margin: 0;
  34. padding: 30px 10px 0 20px;
  35. text-transform: lowercase;
  36. font-size: 36px;
  37. letter-spacing: -.05em;
  38. color: #83895C;
  39. }
  40.  
  41. /** MENU */
  42. #menu {
  43. width: 700px;
  44. margin: -2.25em auto 0 auto;
  45. }
  46.  
  47. #menu ul {
  48. margin: 0;
  49. padding: 0;
  50. list-style: none;
  51. text-align: right;
  52. }
  53.  
  54. #menu li {
  55. display: inline;
  56. }
  57.  
  58. #menu a {
  59. padding: 0 10px 0 11px;
  60. border: none;
  61. border-left: 1px solid #83895C;
  62. color: #83895C;
  63. }
  64.  
  65. #menu a:hover {
  66. color: #83895C;
  67. }
  68.  
  69. #menu .first a {
  70. border: none;
  71. }
  72.  
  73. /** CONTENT */
  74. #content {
  75. width: 720px;
  76. margin: 0 auto;
  77. background: #EFEBDF url(images/img01.gif);
  78. }
  79.  
  80. #content * {
  81. line-height: 140%;
  82. }
  83.  
  84. #columnA {
  85. float: left;
  86. width: 440px;
  87. padding: 25px 20px 0 30px;
  88. background: url(images/img02.gif) no-repeat left top;
  89. }
  90.  
  91. #columnB {
  92. float: right;
  93. width: 200px;
  94. padding: 25px 20px 0 10px;
  95. background: url(images/img03.gif) no-repeat left top;
  96. }
  97.  
  98. #columnB * {
  99. color: #EFEBDF;
  100. }
  101.  
  102. #columnB ul {
  103. margin-left: 0;
  104. padding-left: 0;
  105. list-style: inside circle;
  106. }
  107.  
  108. #columnB a {
  109. border-bottom-color: #EBD8B7;
  110. color: #FFFFFF;
  111.  
  112. }
  113.  
  114. /** FOOTER */
  115. #footer {
  116. width: 720px;
  117. height: 50px;
  118. margin: 0 auto;
  119. background: url(images/img04.gif) no-repeat left top;
  120. }
  121.  
  122. #footer p {
  123. margin: 0;
  124. padding: 35px 0 0 20px;
  125. font: bold 9px Arial, Helvetica, sans-serif;
  126. }

Zrobiłam u siebie (tylko sam layout bez tekstów):
  1. #content{
  2. width: 720px;
  3. margin: 0 auto;
  4. background: url(images/img01.gif) repeat-y top left;
  5. height: 450px;
  6. }
  7.  
  8. #columnA{
  9. float: left;
  10. width: 490px;
  11. height: 30px;
  12. background: url(images/img02.gif) no-repeat top left;
  13. }
  14.  
  15. #columnB{
  16. float: right;
  17. width: 230px;
  18. height: 30px;
  19. background: url(images/img03.gif) no-repeat top left;
  20. }
  21.  
  22. #footer {
  23. margin: 0 auto;
  24. width: 720px;
  25. height: 50px;
  26. background: url(images/img04.gif) no-repeat left top;
  27.  
  28. }

Może tak być? Czy można zrobić layout css, tak jak mi wygodnie jak powyżej?
gigzorr
hmm , a dlaczego niby nie?;p
Pilsener
Biegła znajomość oznacza, że musisz umieć w biegu zakodować jakąś grafikę (bez zatrzymywania się na forum). Musisz umieć też dokonywać poprawek kodu w pełnym galopie i online, bo często zdarza się, że jakiś artykuł rozwala stronę itp. itd. etc.
olkaa
Czy warto umieć stare formatowanie z html np http://www.kurshtml.boo.pl/html/tekst.html?

Wystarczą style z css?
Lars_18
Tagi prezentacyjne w (X)HTMLu są przestarzałe. Warto wiedzieć jedynie, że coś takiego istniało w poprzednich wersjach. Reasumując - jeżeli nie piszesz stron pod (bardzo) stare przeglądarki - nie warto ich się uczyć/pamiętać.
vermis
Cytat(olkaa @ 8.06.2010, 23:47:49 ) *
Czy warto umieć stare formatowanie z html np http://www.kurshtml.boo.pl/html/tekst.html?

Wystarczą style z css?

Warto a nawet należy widzieć do czego służy znacznik <p>,<h1> czy <pre>.
erix
Ale to nie chodzi o nagłówki/cokolwiek innego, co ma semantyczne znaczenie.

~Lars_18 pewnie ma na myśli znaczniki typu <font /> albo <marquee />, etc.
Wiktor P.
Cytat(vermis @ 9.06.2010, 00:52:09 ) *
Warto a nawet należy widzieć do czego służy znacznik <p>,<h1> czy <pre>.

Dodam coś od siebie.
<h1> jest jednym z najważniejszych znaczników. Dlaczego wie każdy kto choć raz czytał jakiś tutorial na temat SEO.
Tu nawet nie chodzi o pocięcie strony, aby działała na każdej, nawet najmniej znanej przegladarce.
To Google zwraca baczną uwagę na znaczniki.
Wśród dwóch teoretycznie identycznych stron i teoretycznie identycznie podlinkowanych, zyska więcej w oczach wujka Googla ta,
gdzie będą mądrzej wykorzystane tagi (opisywanie cytatów, akronimów itp.).

Dowód - zrób na swojej stronie więcej niż jeden tag <h1>, albo wyróżnij (np. pogrubiając) połowę tekstu.
Zobacz co się niemiłego stanie jak Google znów zindeksuje stronę.
Może spaść z miejsca 20 na 22, 25, albo i 40.

A żeby nie robić nikomu nadzei, że wiedza kodera może się kończyć na rozszyfrowanu skrótu CSS,
dodam, że webmaster powinien śpiewająco znać specyfikację danej przeglądary (szczególnie jaki silnik)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przegl%C4%85darka_internetowa
a tych jest na rynku z 80 (biorąc też pod uwagę różne ich wersje).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.