Koldy
25.09.2010, 13:49:35
Witam,
Przez ostatnie lata bardzo dużo zastanawiałem się o tym co chciałbym w przyszłości robić. Mam dopiero 18 lat, pochodzę z Rzeszowa. Doszedłem do wniosku, że chciałbym na prawdę zostać programistą, długo wybierałem pomiędzy c++, a php - ale ostateczna decyzja zapadła na PHP. Tutaj pojawia się moje pytanie jak mogę rozwinąć skrzydła w tej dziedzinie, jak najlepiej zdobyć potrzebne doświadczenie, by móc być gdzieś zatrudnionym? No i w sumie czy myślicie, że dobrze wybrałem wybierając php, a nie cpp?
Jeszcze jedno, jak należy pogłębiać swoją wiedzę? ajax? js? flash?
Pozdrawiam.
lord2105
25.09.2010, 13:54:16
Jak to mówią trening czyni mistrza
Cytat
Jeszcze jedno, jak należy pogłębiać swoją wiedzę? ajax? js? flash?
Czytać, czytać i jeszcze raz czytać - ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć...
Jak najlepiej zdobyć doświadczenie... Czytaj wyżej...
Jeżeli będziesz chciał być zatrudniony jako programista PHP - zazwyczaj firmy testują swoich przyszłych pracowników - podczas takowego testu masz okazję się wykazać

Radzę ćwiczyć OOP:)
Crozin
25.09.2010, 13:58:04
Podszedłeś do tego od złej strony. Zamiast wybrać co chcesz robić, wybrałeś jakiego narzędzia chcesz używać. C++ i PHP mają kompletnie odmienne zastosowania, które się praktycznie w ogóle nie pokrywają. To trochę jak wybór rozwoju swojej kariery na podstawie wyboru pomiędzy wiertarką, a widelcem - uważasz to za dobry pomysł?
Koldy
25.09.2010, 14:17:32
#lord,
no własnie ćwiczę, cały czas tworze na kompie jakieś projekty, nowe rzeczy, których nie umiem i staram się uczyć jak najwięcej.
tutoriale, ebooki, etc. Tylko, że w większości stanowisk pracy wymagają doświadczenia zawodowego, skąd je zdobyć, jak w większość firm zatrudnia tylko z owym doświadczeniem (czyli gdzieś już robił). Może są jakieś kursy itp?
#Crozin,
Tak wiem o co Ci chodzi, już trochę w tym siedzę. Kiedyś bardzo chciałem zostać programistą gier, programów pod systemy windows i takie sprawy, lecz z biegiem czasu uznałem, że php także mi się podoba. Można tworzyć aplikacje, bez kompilacji kodu, jego działania są w szersze grono puszczane, bo np. cpp to na prawdę trzeba coś potrzebnego stworzyć żeby ludzie to ściągali i używali. Poza tym głównym czynnikiem było miejsce pracy. PHP jest tego od groma, a Cpp nie może się pochwalić takim wynikiem..
Już sam nie wiem.....
lord2105
25.09.2010, 14:42:55
Nie jest powiedziane, że musisz gdzieś wcześniej pracować, by zostać przyjętym do firmy programistycznej wystarczy, że zaimponujesz swoim kodem osobę, która będzie cię testowała...
A co do doświadczenia to w każdej branży je wymagają chcesz iść na kierowce to nikt nie da osobie, która świeżo zdała prawko, Nowego samochodu dostawczego. Rozumiesz?
Cypherq
25.09.2010, 14:56:00
Nie pisz '#' tylko '@'
Ja też uważam, że powinieneś najpierw zdobyć doświadczenie w obu językach i dopiero zdecydować co Ci bardziej odpowiada. Tym bardziej, że składniowo języki są bardzo podobne, ale zastosowania są całkiem inne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.