Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie co do kariery programisty PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Koldy
Witam,
Przez ostatnie lata bardzo dużo zastanawiałem się o tym co chciałbym w przyszłości robić. Mam dopiero 18 lat, pochodzę z Rzeszowa. Doszedłem do wniosku, że chciałbym na prawdę zostać programistą, długo wybierałem pomiędzy c++, a php - ale ostateczna decyzja zapadła na PHP. Tutaj pojawia się moje pytanie jak mogę rozwinąć skrzydła w tej dziedzinie, jak najlepiej zdobyć potrzebne doświadczenie, by móc być gdzieś zatrudnionym? No i w sumie czy myślicie, że dobrze wybrałem wybierając php, a nie cpp?

Jeszcze jedno, jak należy pogłębiać swoją wiedzę? ajax? js? flash?

Pozdrawiam.
lord2105
Jak to mówią trening czyni mistrza smile.gif

Cytat
Jeszcze jedno, jak należy pogłębiać swoją wiedzę? ajax? js? flash?

Czytać, czytać i jeszcze raz czytać - ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć...

Jak najlepiej zdobyć doświadczenie... Czytaj wyżej...

Jeżeli będziesz chciał być zatrudniony jako programista PHP - zazwyczaj firmy testują swoich przyszłych pracowników - podczas takowego testu masz okazję się wykazaćsmile.gif Radzę ćwiczyć OOP:)
Crozin
Podszedłeś do tego od złej strony. Zamiast wybrać co chcesz robić, wybrałeś jakiego narzędzia chcesz używać. C++ i PHP mają kompletnie odmienne zastosowania, które się praktycznie w ogóle nie pokrywają. To trochę jak wybór rozwoju swojej kariery na podstawie wyboru pomiędzy wiertarką, a widelcem - uważasz to za dobry pomysł?
Koldy
#lord,
no własnie ćwiczę, cały czas tworze na kompie jakieś projekty, nowe rzeczy, których nie umiem i staram się uczyć jak najwięcej.
tutoriale, ebooki, etc. Tylko, że w większości stanowisk pracy wymagają doświadczenia zawodowego, skąd je zdobyć, jak w większość firm zatrudnia tylko z owym doświadczeniem (czyli gdzieś już robił). Może są jakieś kursy itp?

#Crozin,
Tak wiem o co Ci chodzi, już trochę w tym siedzę. Kiedyś bardzo chciałem zostać programistą gier, programów pod systemy windows i takie sprawy, lecz z biegiem czasu uznałem, że php także mi się podoba. Można tworzyć aplikacje, bez kompilacji kodu, jego działania są w szersze grono puszczane, bo np. cpp to na prawdę trzeba coś potrzebnego stworzyć żeby ludzie to ściągali i używali. Poza tym głównym czynnikiem było miejsce pracy. PHP jest tego od groma, a Cpp nie może się pochwalić takim wynikiem..

Już sam nie wiem.....
lord2105
Nie jest powiedziane, że musisz gdzieś wcześniej pracować, by zostać przyjętym do firmy programistycznej wystarczy, że zaimponujesz swoim kodem osobę, która będzie cię testowała...
A co do doświadczenia to w każdej branży je wymagają chcesz iść na kierowce to nikt nie da osobie, która świeżo zdała prawko, Nowego samochodu dostawczego. Rozumiesz?
Cypherq
Nie pisz '#' tylko '@' smile.gif

Ja też uważam, że powinieneś najpierw zdobyć doświadczenie w obu językach i dopiero zdecydować co Ci bardziej odpowiada. Tym bardziej, że składniowo języki są bardzo podobne, ale zastosowania są całkiem inne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.