Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][AJAX][PHP] Jak zrobić listę produktów na stronie www
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cezary1x
Witam wszystkich
Potrzebuje porady. Buduje swoją stronę(strona oparta na divach i css) i chciałbym na niej umieścić listę produktów, lista ma ok 60 różnych kategorii.
Jak zrobić tą listę, żebym miał możliwość edycji każdej strony produktu jak i samej listy, oczywiście rozwiązanie typu powielanie każdej strony i zmiana tytułu i opisu produktu nie wchodzi w gręsmile.gif. Ktoś ma jakiś pomysłquestionmark.gif?
Wicepsik
Jakieś kursy masz już przerobione z zakresu php, mysql ?
cezary1x
nie jestem jakimś super specem ale ogólnie pojmuje temat
modern-web
Mówisz, że jesteś początkujący...
Ja bym pobawił się pisaniem CMS-a ale Tobie polecam oparcie tej strony na zarządzaniu przez formularze.
To chyba najkorzystniejsze rozwiązanie w Twoim przypadku.

Ja zrobiłbym to tak:

1. utworzył bazę danych, która będzie zawierać kategorie.
2. napisał odpowiednie zapytania do bazy (SELECT - do wyświetlenia listy, INSERT - dodawanie do listy nowych kategorii, UPDATE - do zmiany nazwy jednej z kategorii)
3. utworzył kolejną bazę danych, która będzie zawierać produkty w danych kategoriach... najlepiej żeby baza zbudowana była tak: id|kategoria|produkt|opis|zdjecie|.... może nie zupełnie tak ale w każdym razie coś w tym stylu.
4. napisał skrypt do wyświetlania produktów w kategoriach (i tutaj znowu SELECT, INSERT i UPDATE)
5. umieścił na stronie.

Ogólnie jest to "wstępny zarys". Są tysiące sposobów na rozwiązanie Twojego problemu smile.gif

W razie czego pisz.
Pomogę smile.gif
cezary1x
Dzięki za podpowiedź
Ciekawe rozwiązanie ale obawiam się, że nie będę w stanie tego napisać sam w krótkim czasie:(

ale znalazłem jedno rozwiązanie a mianowicie użyłem jquery i ajaxa do wyświetlania produktów z listy w odpowiednich divach, napisałem malutki skrypt, który zawiera id stron produktów i ścieżki dostępu wszystko działa super oprócz dwóch rzeczy
1. każdą nową stronę produktu muszę dopisać do skryptu(id i ścieżka dostępu) - to jeszcze mogę przeżyć, nic wielkiego:)
2. na stronie mam rozwijane menu w stylu dropdown i za cholerę nie wiem jak mam zrobić linki z tego dropdowna do strony produkty.html żeby od razu wyświetlało ten wybrany produkt w odpowiednim divie:(

co do nr 2. to chyba mógłbym użyć funkcji GET i zmienić produkty.html na produkty.php, ale próbowałem i coś nie działa jak powinno

POMOCY!!!!:)
modern-web
Pokaż ten skrypt smile.gif
Postaram się pomóc ;]
cezary1x
Oto skrypt:

Skrypt dla pojedyńczego linka

$(document).ready(function(){

$("#response").load("strona startowa.html"); /// tutaj wyświetlam stronę która ładuje się automatycznie(żeby nie zostawiać pustego diva)

$("#produkt1").click(function(){

$("#response").load("produkt1.html"); /// a to strona konkretnego produktu
});

});

A to część zawarta w html

Bbudowa linku:
<a href="#" id="produkt1" class="nav">produkt1</a>

Linijka który wklejam do diva w którym chce wyświetlać stronę produktu:
<div class="products" id="response">

A tu jest tutek na podstawie którego robiłem tego dropdowna
http://vivee.info/2008/12/24/rozwijane-menu-na-szybko/

P.S. dodam jeszcze, że kiedy jestem na stronie produkty.html linki z dropdowna działają poprawnie ale kiedy jestem np. w index.html to już jest kicha
modern-web
Niestety na AJAX-ie się nie znam...

Na twoim miejscu na prawdę pokombinowałbym z PHP. To nie jest takie trudne smile.gif
Zawszę mogę pomóc (ale tylko w zakresie PHP) winksmiley.jpg
cezary1x
Wielkie dzięki za pomoc ale już sobie poradziłem:)
Zrobiłem to w php tylko w trochę łatwiejszy sposób niż pisałeś tzn wyrzuciłem ajaksa i pobawiłem się trochę include.
Wszystko działa jak należy:D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.