nowofresh
24.10.2010, 16:13:19
Witam

.
Czytam książkę PHP i MySQL - Vademecum profesjonalisty, jestem na 67 stronie. Czytałem dalej o tych instrukcjach warunkowych typu - if, else itd. ale zupełnie z tego nic nie rozumiem. Autor książki źle naucza PHP ! Ta książka jest beznadziejna. Ciągnie ten sam przykład już do strony 67 i mam w przetwarzanieformualrza.php aż 130 linijek ! To jest jakieś poj... Powinien każdy temat rozpoczynać nowym przykładem.
Teraz pytanie do was, jak wyglądała wasza nauka PHP ?
Czytaliście książkę czy kursy internetowe ?
Można się uczyć z Manuala ?
Bo nie wiem jak się uczyć PHP

.
Na chwilę obecną mój kod wygląda tak

:
<html>
<head>
<title>Częsci samochodowe Janka — wyniki zamówienia</title>
</head>
<body>
<h1>Części samochodowe Janka</h1>
<h2>Wyniki zamówienia</h2>
<?php
echo '<p>Zamówienie przyjęte o: '; echo( date('H:i:s') . ' w dniu ' . date('jS F Y')) . "<br />";
//Utworzenie trzech nowych zmiennych i wysłanie za pomocą POST
$iloscopon = $_POST['iloscopon'];
$iloscoleju = $_POST['iloscoleju'];
$iloscswiec = $_POST['iloscswiec'];
//Ciąg znaków
//Ciągi odzielamy kropką
echo('<p>Zamówienie Państwa wygląda następująco: </p>'); echo($iloscopon.' opon<br />'); echo($iloscoleju.' butelek oleju<br />'); echo($iloscswiec.' swiec zapłonowych<br />');
/*
//Identyfikatory
$ilosc = 0; //Zmienna typu integer.
$wartosc = 0.00; //Zmienna typu double
*/
$ilosc = $iloscopon + $iloscoleju + $iloscswiec;
echo ('Zamowionych czesci: '.$ilosc.'<br />');
//Przecinek odziela argumenty
$wartosc = $iloscopon * CENAOPON
+ $iloscoleju * CENAOLEJU
+ $iloscswiec * CENASWIEC;
$stawkavat = 0.22; //Stawka VAT wynosi 22%
$wartosc = $wartosc * ( 1+$stawkavat);
echo('Dla przykladu: ' . CENAOPON
); $a = 'Jeden czlon nazwy i ';
$b = ' drugi';
$wynik = $a.$b;
echo('Pokazuje wynik: ' . $wynik. '<br />'); /*
//isset sprawdza czy zmienna istnieje || empty sprawdza czy jest pusta
echo2 ('isset($iloscopon): '.isset($iloscopon).'<br />');
echo2 ('isset($niema): '.isset($niema).'<br />');
echo2 ('empty($iloscopon): '.empty($iloscopon).'<br />');
echo2 ('empty($niema): '.isset($niema).'<br />');
*/
if( $ilosc == 0) {
echo('<p style="color:red">'); echo('Na poprzedniej stronie nie zostało zlozone zadne zamowienie!<br />'); }
else {
if ($iloscopon > 0)
echo ($iloscopon. 'opon<br />'); if ($iloscoleju > 0)
echo ($ilosoleju. 'butelek oleju<br />'); if ($iloscswiec > 0)
echo ($iloscswiec. 'swiec zaplonowych<br />'); }
/*
if( $iloscopon < 10 ) {
$znizka = 0;
elseif( $iloscopon >= 10 $$ $iloscopon <=49 )
$znizka = 5;
elseif( $iloscopon >=50 $$ $iloscopon <=99 )
$znizka = 10;
elseif( $iloscopon > 100 )
$znizka = 15;
}
*/
?>
<?php
/*
switch($jak) {
case "a" :
echo "<p>Stały klient.</p>";
break:
case "b" :
echo "<p>Reklama tel.</p>";
break :
case "c" :
echo "<p>Reklama www.</p>";
break :
}
*/
?>
<?php
/*
if($jak == "a") {
echo "<P>Stały klient.</p>";
} elseif($jak == "b") {
echo "<P>Reklama TV.</p>";
} else {
echo "<p>Zrodlo nieznane</p>";
}
*/
?>
gigzorr
24.10.2010, 16:20:42
Ja sie uczylem z tej ksiazki.Teraz lezy na półce,na poczatku tez jak czytalem nic nie rozumialem , ale nauczylem sie z niej jak uzywac
insert,update,delete,select,podstawowe skrypty typu:skrypt newsow,logowanie,rejestracje,wyswietlanie obrazkow,kasowanie bym teraz napisal, i tego sie nauczylem z niej +tutkow z yt,
oraz oczywiscie dzieki pomocy ludziom z tego forum , oraz takiej jednej osoby , ktorej sie caly czas pytalem o rozne rzeczy, i sie nauczylem od niego tez wiele.
Spróbuj napisać sobie dla cwiczenia skrypt newsow+zabezpieczenia po stronie php , i po stronie clienta z uzyciem javyscryipt, pozniej dodawaj usuwanie,wyswietlanie newsow itp, mozesz tez uzyc biblioteki jquery+js a calkiem fajna rzecz wychodzi.
A z manuala to korzysta chyba kazdy , bo jest ladnie opisane jak uzywac owej funkcji.
ps. ja jestem dalej poczatkujacy w php,mysql.
l0ud
24.10.2010, 16:34:41
Zasada jest taka: nie czytamy dalej, jeśli nie rozumiemy - a zwłaszcza takich podstaw jak warunki. Z manuala dowiesz się ciekawych rzeczy, ale najpierw musisz opanować składnię języka. Jeżeli czegoś konkretnie nie rozumiesz - zawsze możesz przecież zapytać na forum
Nh2003
24.10.2010, 16:41:58
Podstawy php to z kursow w necie + manual php pod reka. Cala idea i sposob programowania (podstawy) to wynioslem z turbo pascala / delphi - dzieki temu problemy typu "jak dziala if" zamienily sie w "jak w tym ... php sie zapisuje tego ifa!?". A potem to skrypty - duzo skryptow, roznych roznistych. Od malych w stylu wypisz wszystkie pliki w folderze i posortuj je wedle rozmiaru, poprzez jakies male cmsy, bardziej rozwiniete skrypty az do duzych skryptow pisanych na zlecenie + praca w firmie.
Ogolnie to nie zrazaj sie niepowodzeniami - jak jednego dnia nie idzie to zrob sobie przerwe, nastepnego dnia przysiadz znowu i powolutku sie ucz. I tak jak napisal l0ud - "nie czytamy dalej, jeśli nie rozumiemy - a zwłaszcza takich podstaw jak warunki". Sa rzeczy ktore mozna sobie odpuscic ale to sa totalne podstawy ktore po prostu trzeba opanowac.
nowofresh
24.10.2010, 17:53:45
Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi pomógł GG: 25147621.
Dziś siedziałem od 12 do 17 nad książką, jak weszły instrukcje to już... x_x
kwiateusz
24.10.2010, 21:54:08
a gdzie lezy problem w zrozumieniu komendy ktora po przetłumaczeniu brzmi jeśli/jeżeli? jeżeli warunek jest spełniony to wykonuje kod else (w przeciwnym wypadku) robi cos innego...
btw jest cos takiego jak internet i google, moze w ktoryms kursie ktoś tak wytłumaczył że Cie oświeci
nospor
25.10.2010, 07:31:57
Cytat
Autor książki źle naucza PHP ! Ta książka jest beznadziejna
Cytat
Czytałem dalej o tych instrukcjach warunkowych typu - if, else itd. ale zupełnie z tego nic nie rozumiem.
Ma ktoś wycinek tej strony? Jestem bardzo ciekaw jak można być "beznadziejnym" nauczycielem, by nie można w prosty sposób przedstawić na czym polega "jeżeli to to rob to, jezeli tamto to rób tamto".
mike
25.10.2010, 09:41:35
Przykre. Nawet lump pod śmietnikiem rozumie instrukcje warunkowe a tu kandydat na programistę ma z tym problem.
No bo przecież jak taki ktoś pomyśli sobie
Jak mi ręce zaczynają się telepać to idę zbierać na wino. A jak nie to już jestem nagrzany i już można programować.
<?php
if (ręce się telepią) {
echo "Kierowniku poratuj 10gr"; } else {
}
?>
Przykre. W końcu instrukcja warunkowa to podstawowa zasada logicznego myślenia. Nie sądziłem, ze to może sprawiać komukolwiek problem.
Daiquiri
25.10.2010, 10:22:02
Cytat(nowofresh @ 24.10.2010, 18:53:45 )

Dziś siedziałem od 12 do 17 nad książką, jak weszły instrukcje to już... x_x
Wybacz, ale dla mnie wygląda to tak, że o tej 12:00 pierwszy raz wziąłeś tę książkę do ręki, bo dojechanie do 67 strony tej pozycji oznacza przeczytanie raptem 30 stron! Nie rozumiesz instrukcji warunkowych? Wpisz hasło w Google/Wikipedie i dostaniesz dosłownie tonę opisów tego, co zasadniczo przetłumaczone na język polski powinno być dla Ciebie jasne. Dalej nie rozumiesz? Zapytaj na forum, zamiast się żalić na swój ciężki los i wklejania kodu przeklepanego z książki lub skopiowanego z przykładów na płycie.
@mike
Bardzo obrazowy przykład!

@nospor Cytat dla Ciebie:
Cytat
Podejmowanie decyzji za pomocą instrukcji warunkowychAby właściwie odpowiedzieć na życzenie klienta, kod musi być zdolny do podejmowania decyzji. Konstrukcje dające programowi możliwość ich podejmowania są nazywane
instrukcjami warunkowymi.
Instrukcja ifDo podejmowania decyzji może być zastosowana instrukcja if, która powinna otrzymać warunek użycia. Jeżeli wartość warunku wynosi true, zostanie wykonany następny fragment kodu. Warunki w instrukcji if muszą być oznaczone nawiasami ()
Na przykład, jeżeli klient nie zamówi ani opon, ani oleju, ani świec, zazwyczaj oznacza to przypadkowe naciśnięcie przycisku Złóż zamówienie jeszcze przed wypełnieniem formularza. W tym wypadku powinna zostać wyświetlona wiadomość znacząca więcej niż "Zamówienie przyjęte".
Kiedy odwiedzający stronę nic nie zamawia, powinna się pojawić wiadomość w rodzaju: "Na poprzedniej stronie nie zostało złożone żadne zamówienie!". Można to łatwo wykonać za pomocą następującej instrukcji if:
if ($ilosc == 0)
echo 'Na poprzedniej stronie nie zostało złożone żadne zamówienie!<br />';
W powyższym przykładzie został zastosowany warunek $ilosc == 0. Należy pamiętać, ze operator równości (==) zachowuje się inaczej niż operator przypisania (=).
Wartość warunku $ilosc == 0 wynosi true, jeżeli wartość zmiennej $ilosc jest równa zero. Jeżeli wartość $ilosc nie jest równa zero, warunek będzie miał wartość false. Instrukcja echo zostanie wykonana, gdy wartość warunku wynosi true.
Następnie z tym samym namaszczeniem autor opisuje bloki kodu ({}) oraz instrukcje else. Jak bardzo ktoś chce zobaczyć to mogę zrobić fotkę

.
Dodam tylko, że jest to kontynuacja przykładu z formularzem składania zamówienia. Zmienna $ilosc również została wcześniej omówiona...
nospor
25.10.2010, 10:32:14
Cytat
if ($ilosc == 0)
echo 'Na poprzedniej stronie nie zostało złożone żadne zamówienie!<br />';
No tak, autor ksiązki faktycznie nie umie wytłumaczyć problemu.....

@nowofresh jeśli ty masz problem z takimi rzeczami, to weź albo zmień sposób nauki, albo bierz sie za naukę wypoczęty, albo weź rzuć to w cholerę, a nie robisz ocenę książki. No wybacz, ale w Twoich słowach jest ta ocena niewiarygodna. Może faktycznie autor książki źle ją napisał, ale jeśli ty nie potrafisz zrozumieć tak prostego przykładu (to ma więcej wspólnego z logicznym myśleniem niż z programowaniem) to Twoje słowa są nie na miejscu
mike
25.10.2010, 10:41:56
Najlepiej zamknijcie ten wątek. Takie narzekanie i "recenzja książki" to jak mówienie, że chińska poezja w oryginale to szajs bo znaczki mało zrozumiałe.
~nowofresh nie musisz programować. Mało w tym kraju dekarzy, mechaników, krawców, szewców, murarzy, e.t.c. Weź się za coś co Ci pójdzie lepiej.
nowofresh
25.10.2010, 14:58:14
mike, wiesz co Ci powiem ?
Zajmij się tym swoim programowaniem bo pewnie prócz tego gówno masz

Nie kumam rzeczy które nie zostały dokładnie wytłumaczone np. "goto".
Tomplus
25.10.2010, 15:30:27
Mogłeś kupić sobie BIBLIE PHP, tam lepiej uczą

Co do nauki:
Ja nauczyłem się zgodnie z przysłowiem: Potrzeba matką wynalazku.
Czyli potrzebowałem coś robić to skupiałem się tylko na tym.
Z perspektywy czasu nauczyłem się różnych rzeczy, ale ominęły mnie też dosyć istotne podstawy. Jednak ciągle się uczę poznając nowe rozwiązania i wdrażam je w swoje projekty.
nowofresh
25.10.2010, 15:33:23
A z manuala PHP da rade

?
Tomplus
25.10.2010, 15:44:08
Jak dla mnie to zamiast zaglądać do książki a mam jakiś problem w programowaniu w PHP to:
manual -> forum.php.pl -> google -> pytanie na php.pl
nowofresh
25.10.2010, 15:51:17
Czyli mówisz sobie - Dziś napisze CMS.
I uczysz się tego co potrzeba ?
Mogę się uczyć z manuala php ?
Czy ktoś się uczył od 0 PHP z manuala ?
Adam_
25.10.2010, 15:55:55
Tak jak pisali poprzednicy - dobrze jest się uczyć na praktycznym projekcie - np. jakiś malutki cms, w miare jak będziesz pisał ten skrypt, to będziesz uczył się nowych rzeczy.
Ja przerobiłem jakąś połowę tej książki, o której piszesz i też na początku nie bardzo rozumiałem o co tam chodzi (choć warunki to rzeczy raczej oczywiste) - tzn. sam nie napisałbym jakiegoś skryptu prezentowanego w tej książce. Ale z czasem, jak zacząłem pisać skrypty dla siebie (prościutkie - z logowaniem, dodawaniem, edycją i wyświetlaniem danych z bazy), to było coraz lepiej i jak patrze na niektóre rzeczy w tej książce, to już raczej wiem na czym to polega - a w projektach opisanych dalej mniej więcej się orientuję, choć jeszcze bardzo dużo przede mną.
Wicepsik
25.10.2010, 16:28:44
Cytat(nowofresh @ 25.10.2010, 16:51:17 )

Mogę się uczyć z manuala php ?
A kto Ci broni?
Cytat(nowofresh @ 25.10.2010, 16:51:17 )

Czy ktoś się uczył od 0 PHP z manuala ?
Z samego manuala może i nie, ale z google dużo osób się uczy.
Nie umiesz znaleźć w internecie potrzebnych materiałów dotyczących instrukcji warunkowej - nie nadajesz się na informatyka!
nowofresh
25.10.2010, 16:34:34
Z manuala zrozumiałem instrukcje warunkowe w 20 min, całe a z książki to napisanie jakimś hebrajskim...
Ja mam w domu wersję trzecią. Nie uważacie, że ona jest przestarzała i z wieloma błędami ?
Jest już wersja czwarta z 2009, a ja mam z 2005. Co sądzicie ?
Daiquiri
25.10.2010, 19:00:17
Cytat(nowofresh @ 25.10.2010, 17:34:34 )

Z manuala zrozumiałem instrukcje warunkowe w 20 min, całe a z książki to napisanie jakimś hebrajskim...
Ja mam w domu wersję trzecią. Nie uważacie, że ona jest przestarzała i z wieloma błędami ?
Jest już wersja czwarta z 2009, a ja mam z 2005. Co sądzicie ?
Po prostu po przeczytaniu książki i manuala dopiero zrozumiałeś na czym to polega. Co za różnica czy wersja jest z 2005? W kwestii podstaw instrukcji warunkowych nic się nie zmieniło... Nie rozumiem po co się rozczulasz nad sobą na forum, skoro z manuala "zrozumiałeś w 20min". Trzeba było do niego najpierw zajrzeć.
Książki mają to do siebie, że ich autorzy piszą je "po swojemu". Być może problem jest w Tobie - a nie jak sugerujesz - w książce.
nowofresh
25.10.2010, 19:15:05
Uczył się ktoś z Vademecm Profesionalisty ?
Dużo tam błędów przez co mieliście potem problemy z oduczeniem się tego ?
outsider
25.10.2010, 19:24:32
Moją pierwszą książką była "PHP5. Tworzenie stron WWW. Ćwiczenia praktyczne." najlepsza na początek.
A co do błędów, na stronie każdej książki można zobaczyć erraty - czyli znalezione błędy i rozwiązania
kilab
25.10.2010, 20:20:04
Cytat(nowofresh @ 25.10.2010, 19:15:05 )

Uczył się ktoś z Vademecm Profesionalisty ?
Zasadniczo w książkach tematycznych nie powinny pojawiać się błędy. Jeśli się jednak takowe pojawią, do wydania dołączona jest errata. Różna książka może jedynie uczyć innych nawyków, raz lepszych, raz gorszych, ale nie błędów!
Co do pytania w temacie. Moja nauka polega na tym, że nie zawracam dupy byle szczegółem! Mam dostęp do Internetu więc marudzę dla wujka G. Jeśli nie zmienisz nastawienia i masz zamiar przychodzić co chwilę na forum to lepiej zapłać komuś za
'prywatne lekcje?' podstaw.
Cały czas mam nieodparte wrażenie, że ktoś tutaj jest nieodpowiednią osobą zabierającą się za nieodpowiednią rzecz
Pamiętaj, nie każdy musi być programista.
zegarek84
25.10.2010, 21:16:07
Cytat(nowofresh @ 25.10.2010, 20:15:05 )

pominę książkę gdyż na ten temat nie chcę się wypowiadać... ale jeśli będziesz uparty to trzeba czytać dalej - ale samo czytanie nie wystarczy zwłaszcza gdy uczysz się podstaw - trzeba dużo pisać różnych rzeczy - moje zalecenie to przepisuj z danych książek za koleją dane przykłady do plików i uruchamiaj na swoim lokalnie zainstalowanym serwerze - prędzej zapamiętasz instrukcje, wyłapiesz literówki...
i tu pisząc i sprawdzając co i jak możesz zobaczyć różne błędy - które gdy się tez nauczysz rozumieć nauczysz się rozwiązywać problemy czasami logiczne a czasami literówki w dłuższym kodzie...
rozwiązuj sobie też czasem prostsze problemy np. z tego forum korzystając np. z manuala gdzie funkcje masz pogrupowane tematycznie - jak wiesz, że taka funkcja istnieje i do czego służy to wiesz z jakiej dziedziny jest to i resztę w manualu znajdziesz... zainstaluj sobie tez jakieś IDE z podpowiadaniem składni coby nie skupiać się w pełni na zapamiętywaniu nazw - trzeba pamiętać nazwy funkcji a nawet to przyśpiesza znacznie pisanie ale znowu bez przesady, że trzeba wszystkie nazwy na wylot i parametry znać - jak coś to albo manual albo podpowiedź z ide czasem wystarczy...
po prostu musisz pisać - niektóre rzeczy przyjąć jako pewniki jeśli ich nie będziesz mógł zrozumieć - gdy dłużej będziesz z nich korzystał to w końcu je zrozumiesz, ale, żeby z nich korzystać to trzeba pisać, a przynajmniej przepisywać i uruchamiać dany kod...
mike
25.10.2010, 21:40:29
Cytat(nowofresh @ 25.10.2010, 15:58:14 )

mike, wiesz co Ci powiem ?
Zajmij się tym swoim programowaniem bo pewnie prócz tego gówno masz

Programowanie to najmniej ważna z rzeczy jaką mam.
Jeśli jednak masz trochę w głowie to weź się do roboty a nie narzekasz na jakość materiałów.
Ups, nie wiem czy wiesz co napisałem, bo w końcu tam instrukcja warunkowa jest umieszczona
Wykrywacz
25.10.2010, 21:48:04
Mike, obawiam się że on i tak nie zrozumie twojej odpowiedzi i będzie nadal narzekać.
A teraz uwaga coś trudniejszego.
nowofresh, w między czasie jak tracisz tu energię na zrozumienie takich podstaw, ja dam ci dobrą radę.
Otwórz sobie excela, i przeanalizuj jak działają tam funkcje, zaczynając od funkcji =jeżeli();
Daimos
28.10.2010, 17:17:05
Cytat(nospor @ 25.10.2010, 08:31:57 )

Ma ktoś wycinek tej strony? Jestem bardzo ciekaw jak można być "beznadziejnym" nauczycielem, by nie można w prosty sposób przedstawić na czym polega "jeżeli to to rob to, jezeli tamto to rób tamto".
Był taki dowcip, który pomaga zrozumieć na czym polegają takie instrukcje

Cytat
Żona wysyła męża programistę do sklepu i mówi, kup 1 jajko, a jak będzie śmietana to weź 4...
Programista pyta w sklepie:
- jest śmietana?
- jest
- to poproszę 4 jajka
sazian
29.10.2010, 12:00:10
poczytaj to
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHPwszystko jest w miarę dobrze wytłumaczone a do tego tańsze od książki
smagul
29.10.2010, 12:12:41
"PHP5, Apache i MySQL. Od podstaw" jakieś 3 lata temu...
cniak
8.11.2010, 17:40:51
Polecam Tobie książkę "PHP Praktyczne projekty". Uczę się z niej i jestem zadowolony. Trzeba mieć jakiś cel w programowaniu

Myslisz, ze zdanie matury rozszerzonej tez jest problemem? NIE! Nawet dla humanisty, po prostu trzeba sie przylozyc i powiedziec sobie "nie zrozumiem probuje dalej a nie sie poddaje" i ciagle sobie to powtarzac. Jezeli Ci sie nie chce to sie po prostu tego nie ucz bo to nie ma wogole sensu. Dla mnie dobrym przykladem jest jedna osoba

Koles ktory w gimnazjum miał prawie 2 z matematyki w 3 klasie teraz ma 5 i jest najlepszy w klasie, przymierza sie do zdania matury rozszerzonej i ma duuze szanse. Poprostu - motywacja. Kolejnym dobrym przykladem jest (nie dziwic sie!) pan Pudzianowski - myslisz, ze on tak odrazu mial wszystko? Same sterydy nie wystarczaja, trzeba miec silna wole. Ja gdy 3 lata temu mialem zlamana noge przyrzeklem sobie, ze nie bede pic alkoholu - juz pol roku zmarnowalem sobie w lozku to po co kolejny dzien, do dzis NIE pije i NIE MAM ZAMIARU. Jeszcze raz: MOTYWACJA, MOTYWACJA i zeby nie brakowalo: motywacja

To tak na prawde jest glownym sposobem do dobrej nauki php. Przede mna jeszcze 510 stron z w/w lektury
Wykrywacz
10.11.2010, 12:58:49
Z tym nie piciem to trochę pojechałeś po bandzie
ixpack
4.12.2010, 01:38:49
Zraziłeś do siebie elitę

chyba? Tak więc - nie zaczynamy zdania od "tak więc", ale jeżeli możemy to usprawiedliwić, to możemy i usprawieliwiamy, ale jeżeli będzie coś nie tak, próbujemy inaczej lub nie prubujemy wcale...
Co do tych if'ów i książki - imo jest bardzo dobra, ale nie oczekuj od niej tak jak amerykanie "cudów" - płacę, wymagm. Musisz wałkować tyle razy, aż zrozumiesz - a jeżeli nie zrozumiesz to wówczas robisz coś, co pozwoli Ci zrozumieć - rozumiesz? Nie? To tu wywalamy błąd :]
A tak poważnie ja nie umiem php, jedynie podstawy - ale za każdym razem gdy czegoś nie wiem - szukam tego tu... Następnie manual. Czyli jak chcę np. obciąć jakiś string, ale nie wiem czy istnieje taka możliwość, to odpowiedzi szukam na php.pl, a php.pl daje mi odpowiedź: "manual - substr"

I wtedy mając wędkę firmy "substr" łowię wiele ryb.
te if'y po "chłopsku":
$waga_buraka = 1; //podana waga w kilogramach
if ($waga_buraka == 1)
{
echo "Twój burak waży jeden kilogram"; //albo inne instrukcje }
else echo "Twój burak jest za lekki"; //albo else if ($waga_buraka != 1) { echo "Twój burak nie waży jednego kilograma"; } else echo "Armageddon";
Rozumiesz? Nie? To napisz dlaczego - i skontaktuję się z Tobą na gg.
Z tym, że Vademecum to kiepska książka to mocno przesadziłeś. To była moja pierwsza książka propo PHP (i od niej zacząłem właśnie naukę), a poza tym przeczytałem wiele innych i Vademecum to właśnie
najlepsza z nich. Jedyne do niej zastrzeżenie to mógłbym mieć propo powierzchownego potraktowania tematu programowania obiektowego, ale do tej tematyki kupiłem specjalnie to:
http://helion.pl/ksiazki/programowanie_obi...yder,probph.htmJeżeli tak ciężko zrozumieć instrukcje warunkowe, to tłumacz je sobie w głowie na polski:
$var = 1;
if($var == 1)
{
echo 'Zmienna $var zawiera wartosc 1'; }
else
{
echo 'Zmienna $var nie zawiera wartosci 1'; }
I to sobie przetłumacz tak:
$var = 1; // Przypisanie zmiennej $var wartosci 1
Jeżeli($var == 1) // jeżeli $var jest rowne 1
{
echo 'Zmienna $var zawiera wartosc 1'; // wyswietl `'Zmienna $var zawiera wartosc 1'` }
W_przeciwnym_wypadku
{
echo 'Zmienna $var nie zawiera wartosci 1'; // wyswietl 'Zmienna $var nie zawiera wartosci 1' }
Ja jestem chyba jakiś inny ale nigdy nawet nie zajrzałem do książki o PHP oO. Wymyśliłem sobie kiedyś że chce własną stronę, ale nie strone w webmajsterze onetowskim czy czystym html tylko jakiegoś cmsa (nie wiedziałem co to znaczy

). Pierwszy z brzegu na google co mi znalazło i klikam sobie "install.php" a tutaj jakieś znaczki... Chwilę dużej poszukiwań i natrafiam na wzmianki o jakimś serwerze, więc szukam serwera.

Wtedy darmowy serwer to był istny koszmar w porównaniu co jest teraz, albo ja nie potrafiłem znaleźć, ważne że wreszcie przebrnąłem przez proces instalacji jakiegoś bluedragon czy coś w ten deseń. Gorzej, że na górze sypało błędami, które dla mnie znaczyły tyle co nic... Więc poszukiwania innego CMSa, wtedy chyba jedynym polskim cmsem był jPortal na którym ja się wychowałem.
Funkcji echo i instrukcji warunkowych nauczyłem się podczas wprowadzania menu do jPortala (tam był eval dla każdego menu, więc php trzeba było używać). Potem baza danych doszła kiedy zabrałem się za pisanie pluginu statystyk. Dodam, że wszystkich tych rzeczy o których piszę nauczyli mnie na forum.zsyp.pl

Klasy, MVC itd. to już zasługa siedzenie długo na tym forum i wgłebiania się w problemy innych, no i najważniejsze framework Rapide

Jedyny którego budowe wtedy byłem w stanie zrozumieć

Pierwszy raz w ramach nauki jezyka nowego zajrzałem do książki o Javie, a i tak musiałem przerzucać masę stron bo była gadanina o niczym
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.