Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: na czym zarabiaja twórcy darmowych CMS ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
yoger
Witam, ostatnio zastanawiam się nad tym problemem. Twórca darmowego systemu, przecież nie robi tego tylko dla przyjemności, w jakiś sposób musi na tym zarabiać. Pytanie w jaki sposób np. twórcy Drupala, wordpressa czy joomli się utrzymują?
hwao
Zazwyczaj przez Support, dzięki temu że ich projekt jest popularny mają "duży rynek" i mogą sobie wybierać ciekawe zlecenia.

Możliwe też że niektóre projekty były tworzone "jako firmowe" i dzięki otworzeniu ich, dostali support i masę dodatków.
thek
Zazwyczaj z płatnych dodatków, helpdesku, techsupportu, licencji komercyjnych czy dowolnych datków jako wsparcie. Zależy od oprogramowania i podejścia firmy/programisty.
ixpack
Mają tajny kod i zbierają nasze dane do bazy nioh nioh. Sprzedają je później za grubą kasę.

A tak na poważnie tak jak panowie wyżej pisali + wyobraź sobie sytuacje: starasz się o pracę i pracodawca pyta: "pokaż swój kod" - a Ty mu podstawiasz WSZYSTKIM znany np. wordpress albo symfony łał. Widziałem nawet ofertę (65k rocznie funtów), gdzie w wymaganiach było "aktywny udział przy tworzeniu jednego z popularnych framework'ów".
blooregard
Cytat(ixpack @ 10.05.2011, 10:35:10 ) *
Mają tajny kod i zbierają nasze dane do bazy nioh nioh. Sprzedają je później za grubą kasę.

A tak na poważnie tak jak panowie wyżej pisali + wyobraź sobie sytuacje: starasz się o pracę i pracodawca pyta: "pokaż swój kod" - a Ty mu podstawiasz WSZYSTKIM znany np. wordpress albo symfony łał. Widziałem nawet ofertę (65k rocznie funtów), gdzie w wymaganiach było "aktywny udział przy tworzeniu jednego z popularnych framework'ów".

Na stronie symfony-project.org twórca tego DARMOWEGO frameworka, Fabien Potencier, oferuje swoje usługi konsultingowe za jedyne 3000 Euro za DZIEŃ.
http://guru.sensiolabs.com/

To jest oczywiście już skrajny przypadek, ale potwierdza to, co napisał powyżej @ixpack smile.gif
Theqos
E tam skrajny przypadek, gracz w starcrafta potrafi wziąść 300$ za godzinę konsultacji tongue.gif
blooregard
Cytat(Theqos @ 10.05.2011, 11:46:08 ) *
E tam skrajny przypadek, gracz w starcrafta potrafi wziąść 300$ za godzinę konsultacji tongue.gif

Tylko co ma Starcraft do darmowych cms-ów czy frameworków, to nie wiem.
itsme
tu masz stawki za 1 dzien pracy guru ... tez darmowych aplikacji.

teraz juz wiesz na czym zarabiaja ?

ps. i tak są tańsi ode mnie tongue.gif
blooregard
Cytat(itsme @ 10.05.2011, 17:58:22 ) *
tu masz stawki za 1 dzien pracy guru ... tez darmowych aplikacji.

teraz juz wiesz na czym zarabiaja ?

ps. i tak są tańsi ode mnie tongue.gif

@itsme, spójrz do góry trzy posty wcześniej wink.gif
itsme
ups tongue.gif
+ 10 warn za nieczytanie postów powyżej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.