Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zmienne sesyjne - dodanie nowej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eurosoft
Witam wszystkich,

mam małe pytanko bo trafiłem na kłopot. Mam serwis wraz z logowaniedm userów, wszytsko działa i jest ok, ale muszę na jednej z podstron dodać nową zmienną do istniejącej sesji, Pomroczność jasna mnie ogarnęła i ni jak mi to nie wychodzi. Na podstronie potrzebuję dodać zmienną nazwa_obw do sesji nacisnąć submint a kolejna strona ma to wrzucić do zapytania sql. Prosze o fachową poradę.
lobopol
Po odpaleniu strony?
  1. $_SESSION['jakas_tam_zmienna'] == 'cos';

Serio nie wiem o co ci chodzi. Pokaż kod
zamper
  1. <?php
  2. #plik1.php#
  3. // .........
  4. $_SESSION['nazwa_obw'] = 'dane';
  5. // submit do plik2.php
  6. ?>

1. <?php
  2. #plik2.php#
  3. $zapytanie = "sqlsqksqksqk".$_SESSION['nazwa_obw']."sqlsqlsqlsql";
  4. ?>

wtf?!
eurosoft
Cytat(zamper @ 30.07.2011, 22:03:57 ) *
  1. <?php
  2. #plik1.php#
  3. // .........
  4. $_SESSION['nazwa_obw'] = 'dane';
  5. // submit do plik2.php
  6. ?>

1. <?php
  2. #plik2.php#
  3. $zapytanie = "sqlsqksqksqk".$_SESSION['nazwa_obw']."sqlsqlsqlsql";
  4. ?>

wtf?!

mam teraz tak:
  1. <?php
  2. include 'config.php'; // połączenie się z bazą danych
  3. $tabela = '****';
  4. $tabela1 = '+++++';
  5. $obwody = "SELECT DISTINCT nazwa_obw FROM baza";
  6. $result = mysql_query ($obwody);
  7. $_SESSION['nazwa_obw'] = $_POST['nazwa_obw'];
  8. ?>
  9.  
  10. Podaj obwód którego ma dotyczyć korekta:<br>
  11. <form name="bonus" form action="bonus.php" method="post">
  12. <?php
  13. echo '<select name="nazwa_obw">';
  14. echo '<option selected=""></option>';
  15. while($nt=mysql_fetch_array($result))
  16. {
  17. echo '<option value="'.($nt['nazwa_obw']).'">'.($nt['nazwa_obw']).'</option>';
  18. }
  19. echo '</select>';
  20. ?>
  21. <br>
  22. <input type="button" style="width: 130" VALUE="Korekta wpisów" onClick="parent.location.href='korewid.php'">
  23. </form>

potreb
Jej, widzimy kod ale co za zmienną? Przecież zdefiniowanie zmiennej chyba nie jest trudne?
Naucz się jaśniej opisywać problem.
lobopol
  1. $_SESSION['nazwa_obw'] = $_POST['nazwa_obw'];

Najpierw sprawdź czy zmienna $_POST['nazwa_obw'] nie jest pusta.
zamper
Zawsze się filtruje dane pochodzące od użytkownika (COOKIES,POST,GET,REQUEST,FILE)
użyj
albo
lobopol
Aleś mu doradził, przy zapisie do bazy mysql_real_escape_string (+sprawdzanie czy dane są legalne tzn. czy są stringami/liczbami), przy wyświetlaniu na stronie niezaufanych danych htmlspecialchars, do zmiennych nie ma znaczenia jak zapiszesz, a np. strip_tag może zepsuć dane zapisywane np. uciąć dane które w zamierzeniu nie były kodem html, a np. przykładem takiego kodu.
eurosoft
Cytat(potreb @ 30.07.2011, 22:26:54 ) *
Jej, widzimy kod ale co za zmienną? Przecież zdefiniowanie zmiennej chyba nie jest trudne?
Naucz się jaśniej opisywać problem.

Jej, aleś mądry...... dziękuję za pomoc w odnalezieniu problemu, mam nadzieję że masz czasami większy przypływ chęci bo skąd masz 168 klików?

Więc tak, zmienna była pusta, nabiera wartości po zmianie buttona na subit, jednak dziwne jest to że działa tylko jeden raz czyżby sesja nie była niszczona?
nospor
Cytat
Jej, aleś mądry...... dziękuję za pomoc w odnalezieniu problemu, mam nadzieję że masz czasami większy przypływ chęci bo skąd masz 168 klików?
Się nie unoś tylko przyjmij do wiadomości że nikt nie kuma o co ci chodzi i wszyscy próbują ci to delikatnie dać do zrozumienia.

Cytat
Więc tak, zmienna była pusta, nabiera wartości po zmianie buttona na subit, jednak dziwne jest to że działa tylko jeden raz czyżby sesja nie była niszczona?
Acha, nie, no teraz wszystko jasne... patrz zdanie wyżej wink.gif

Co masz na myśli pisząc "działą tylko jeden raz"? I czemu wyciągasz wniosek, ze sesja nie jest niszczona? Tak, sesja sama się nie niszczy, więc nie jest czyszczona, ale jak to ma sie "dziala tylko raz" to nie wiem smile.gif

Tak patrze na ten skrypt i patrze i tu byk na byku
1) Przypisujesz do sesji wartość formularza, nie patrząc czy w ogole formularz był wysłany, wiec po wejsciu na formularz do tej sesji zapisane jest "nic"
2) Masz przycisk submitujacy formularz, ale w tym przycisku dajesz onclicka, który od razu przekierowuje gdzie indziej, wiec sam już nie wiem co ci się wykona: czy formularz, czy przekierowanie gdzie indziej. Po co dajesz submit, który przekierowywać bedzie zupełnie gdzie indziej i tracac przez to cały formularz?

edit: a nie wróć, za szybko czytałem. Punkt nr 2 jest chyba nie aktualny, bo ty masz tam parent.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.