Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Imagemagick - nie działa exec
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
SebaT
Witam. Zainstalowałem na lokalnym serverku (Xampp) ImageMagick - chyba prawidłowo bo w phpinfo jest nowa tabela "Imagic"
W wierszu poleceń w Windows 7 po wpisaniu np convert foto.jpg output.png otrzymuje nowy obrazek z rozszerzeniem png. natomiast w php w celu przetestowania daje kod:
  1. <?php
  2. exec ("convert foto.jpg output.jpg");
  3. ?>

ale nic się nie dzieje.
Proszę o pomoc.
zamper
Byłeś już tam: click questionmark.gif
SebaT
Byłem. U mnie po wykonaniu takiego kodu:
  1. $image = new Imagick('image.jpg');

otrzymuje następujący błąd:
Fatal error: Uncaught exception 'ImagickException' with message 'Unable to read the file: image.jpg' in C:\Users\Sebat\Desktop\Wszystko\baza\xampplite\htdocs\roboczy\test.php:7 Stack trace: #0 C:\Users\Sebat\Desktop\Wszystko\baza\xampplite\htdocs\roboczy\test.php(7): Imagick->__construct('image.jpg') #1 {main} thrown in C:\Users\Sebastian\Desktop\Wszystko\baza pism\xampplite\htdocs\roboczy\seba.php on line 2
zamper
Myślę, że jest coś źle z obrazkiem image.jpg (np. nie istnieje lub jest uszkodzony)
luckyps
Sprobuj podac pelna sciezke do obrazka.
erix
Cytat
W wierszu poleceń w Windows 7 po wpisaniu np convert foto.jpg output.png otrzymuje nowy obrazek z rozszerzeniem png. natomiast w php w celu przetestowania daje kod:

No niestety, zauważyłem coś podobnego z poleceniami powłoki pod Windows...

Cytat
otrzymuje następujący błąd:
Fatal error: Uncaught exception 'ImagickException' with message 'Unable to read the file: image.jpg' in C:\Users\Sebat\Desktop\Wszystko\baza\xampplite\htdocs\roboczy\test.php:7 Stack trace: #0 C:\Users\Sebat\Desktop\Wszystko\baza\xampplite\htdocs\roboczy\test.php(7): Imagick->__construct('image.jpg') #1 {main} thrown in C:\Users\Sebastian\Desktop\Wszystko\baza pism\xampplite\htdocs\roboczy\seba.php on line 2

Czy konto użytkownika, na którym odpalany jest demon, posiada odpowiednie uprawnienia?
SebaT
To znowu ja. Nadal nic. Ciągle próbuje jakoś jednak przekonwertować pdf na jpg i nic nie działa. Konto na którym pracuje ma uprawnienia admina.
Myślałem, że jakoś obejde problem i napisałem plik *.bat który ma zmieniać pdf na jpg. W windowskie wszystko działa. Klikam na bat i powstaje nowy pliczek jpg z pierwszej strony pdf'a. Potem w moim kodzie php użyłem wywyłania do tego pliku ale tu znowu nic. O co chodzi że w linii poleceń działa a nie działa w php. Wygląda na to że ImageMagic jest zainstalowany prawidłowo. Czy to gdzie mam zainstalowanego Magica ma jakiś wpływ? Próbowałem podawać też pełne ścieżki ale znowu nic. Zresztą w linii poleceń działa takie coś "convert plik.pdf plik.jpg" bez podawania pełnych ścieżek. Pomoże ktoś? sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.