Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Żywotność Sesji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Ja-
Witam!

Stworzyłem grę, w której używam sesji. Niestety po bardzo krótkim czasie (30-60sek) sesja wygasa. Mam dostęp do pliku php.ini. Przeczytałem, że trzeba tam coś dopisać, jednakże nie dowiedziałem się co. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
karolo_k
Z tego co ja wiem to zmienne sesji są zapisywane na PC klienta a nie serwera.
A jeżeli to prawda to w php.ini tego nie zmienisz.
Rid
Cytat
Z tego co ja wiem to zmienne sesji są zapisywane na PC klienta a nie serwera

Myli się Pan i to znacząco, po stronie klienta jest zapisywany jest identyfikator sesji(aby rozróżnić sesje),po stronie serwera zapisywane są
zmienne sesji,w zależności od metody in proc(w pamięci),serwer state mode(w pliku tymczasowym serwera),sql mode(w bazie danych).
Niech Pan także zauważy ,że sama sesja tworzona jest po stronie serwera,czas wygaśnięcia sesji kontrolowany przez serwer.
karolo_k
A to sory, zawsze mi sie wydawało że seja trwa caly czas do puki nie zamkne przegladarki.

To jaki parametr w php.ini odpowiada ze dlugosc trwania sesji?
Rid
Cytat
A to sory, zawsze mi sie wydawało że seja trwa caly czas do puki nie zamkne przegladarki.

I tu ma Pan racje,ale proces bezczynności standardowo trwa 24min,czyli jak przez 24min pan nic nie będzie robił sesja wygaśnie.W php.ini ma Pan możliwość zmiany czasu po którym sesja ma wygasnąć,jest to bodajże polecenie
session.cookie_lifetime.
Więcej o konfiguracji sesji tutaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.