Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: transponowanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mbik
Czy istnieja gotowe funkcje/rozwiazania mysql/php sluzace do transponowania danych? Jesli TAK - prosze o namiary, jesli NIE - poradze sobie ;-). Zakladam, ze byc moze istnieja gotowe, wydajne i proste metody.
questionmark.gif?
dragossani
Transponowania? Może kolega rozwinąć temat?

Transponowanie kojarzy mi się wyłącznie z macierzami, więc nie bardzo rozumiem pytanie...
mbik
dragossani/ i dobrze Ci sie kojarzy ;-]
Chodzi o zamiane ukladu danych wyciagnietych kwerenda z tabeli: wiersze -> kolumny.
Przykl. wynik query:
A, 1
B, 2
C, 3
Po transponowaniu:
A, B, C
1, 2, 3
Najlepiej, by operacja wykonywana byla po stronie mysql.
dragossani
Lekko nie będzie. Nie słyszałem żeby MySQL miał tego typu operacje wbudowane. Przeszukałem sieć pod tym kątem i wygląda na to, że Postgres też tego nie ma. Nie wiem jak Oracle (jeżeli w ogóle to tylko ta baza może coś takiego mieć) bo słabo znam.

Po stronie php nie powinieneś mieć z tym problemu. Co prawda nie ma chyba gotowej funkcji ale sprawa nie wydaje się skomplikowana. Spróbuj napisać funkcję do tego. Jak by Ci nie szło to daj znać.
mbik
ja tez nie slyszalem i siec przeszukalem (questionmark.gif?!!!). W php sie zrobi - myslalem, ze moze istnieje gotowe, wydajne rozw. Thx.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.