Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][jQuery] Odświeżanie DIV'a co sekundę
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Weles
Witam!

Mam taki problem w jQuery, skrypt musi mi przeładowywać danego DIV'a co sekundę, ale bez ładowania dodatkowego pliku.

Obecnie robię to tak:

Kod
var odswiez = setInterval(function()
{
     $('#wiadomosci').load('chat.php');
}, 1000);

Jak widać ładuję plik 'chat.php', a potrzebuję aby nie ładował się właśnie żaden dodatkowy plik, tylko mam diva a w nim zawartość, i zostaje ona odświeżona co jakiś czas.

Lub jakieś inne wyjście, byle nie pobierać dodatkowego pliku a było wszystko w jednym..

I czy wgl. się tak da?

Pozdrawiam!
ciekawskiii
np. samo zapytanie pobierajace tresc czata w osobnym pliku ale tak sie tego nie robi raczej, tak mi sie wydaje
Weles
Cytat(ciekawskiii @ 5.07.2012, 22:07:40 ) *
np. samo zapytanie pobierajace tresc czata w osobnym pliku ale tak sie tego nie robi raczej, tak mi sie wydaje

@UP:
Nie rozumiem co piszesz.

Plik chat.php wygląda tak:

1. $czat_query = mysql_query("SELECT * FROM $baza_logi.shout_log WHERE rodzaj_czatu='2' ORDER BY kiedy DESC LIMIT 30");
  2. while($czat = mysql_fetch_array($czat_query)) {
  3. echo'<span style="color: #A8FFD5;">'.$czat['wiadomosc'].'</span></small><hr>';
  4. }

To są zaledwie 4 linijki tekstu, a mój CMS jest tak zbudowany że nie mogę mieć tego w osobnym pliku.

Po prostu muszę to mieć w 1 pliku, ale nie wiem jak :/
ciekawskiii
No to skoro to tylko 4 linijki to jaki Ty widzisz problem w tym zeby tych 4 linijek nie odswiezac? nie mam pojecia o co Ci chodzi.

Myslalem ze chat.php to niewiadomo jak duzy plik i dlatego nie chcesz odswiezac calosci
Weles
Kurde, mi chodzi o to, żeby w 1 PLIKU był skrypt odświeżający danego DIV'a i DIV który ma być odświeżany.

A tak to założmy mam plik:

index.php <- W nim ten skrypt od odświeżania
chat.php <- W nim te 4 linijki do załadowania i odświeżania

A chcę aby:
index.php <- W nim ten skrypt do odświeżania + W nim te 4 linijki do załadowania i odświeżania

Może tak jaśniej wyjaśnię xP
ciekawskiii
No teraz juz kumam ale takim sposobem jak Ty chcesz to sie chyba nie, zapewne jakos sie da ale z jquery sam niewiele wiem wiec nie pomoge
CTRL
w index.php sobie wystartuj sesje, połącz się z bazą itp, a potem zrób warunek:

1. if(!empty($_GET['chat']))
  2. {
  3. $czat_query = mysql_query("SELECT * FROM $baza_logi.shout_log WHERE rodzaj_czatu='2' ORDER BY kiedy DESC LIMIT 30");
  4. while($czat = mysql_fetch_array($czat_query))
  5. {
  6. echo'<span style="color: #A8FFD5;">'.$czat['wiadomosc'].'</span></small><hr>';
  7. }
  8. }

Chodzi o to, żebyś wykonał to przed jakimkolwiek kodem html, logiem czy coś, żebyś dostał tylko zawartość czatu. Po wykonaniu skryptu zabijasz go, a to dalej nie leci. Jeśli więc otworzysz stronę bez ?chat=1 wszystko się załaduje tak jak normalnie
Weles
@UP:
Tak właśnie zrobiłem, jakieś 20min temu, dzięki wszystkim za pomoc tongue.gif
toaspzoo
Zero filtrowania danych...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.