Na wstępie zaznaczę, że przeczytałem kilkanaście tematów dotyczących tego błędu na tym forum, oraz kilkanaście anglojęzycznych artykułów znalezionych w google. Żadne rozwiązania nie zadziałały w moim przypadku.
Mam Apache2 oraz php5 na ubuntu 12.04. Od dawna wszystko działało bez zarzutu, aż kilka dni temu pojawił się błąd:
Kod
mysqli::mysqli(): (HY000/2002): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)
po przeinstalowaniu mysql-server błąd zniknął, lecz po ponownym uruchomieniu komputera pojawił się znów. Kolejne próby reinstalacji nie przyniosły już rezultatów.
Dodam, że nie mam dostępu do bazy również z konsoli, zdaje się że mysql w ogóle nie startuje (próba wywołania w konsoli 'service mysql start' zwraca komnikat: 'start: Job failed to start', a polecenie 'mysql -u root -p' po zalogowaniu użytkownika zwraca ten sam komunikat błędu, co w temacie).
Jeśli ktoś wie z czego może to wynikać, bardzo proszę o pomoc. Nie wiem czy napisałem wystarczająco dużo informacji o problemie, jeśli coś jeszcze jest istotne powiedzcie, co napisać.
Pozdrawiam
szaleq