Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spatial czyfloat
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
PanGuzol
Witam,

większość artykułów które wygooglowałem radzą aby korzystać z spatial, bo ponoć powinno być wydajniejsze i już myślałem, że sprawa jest przesądzona gdy natrafiłem na ten artykuł
http://www.sacah.net/2010/08/storing-gps-c...ql-spatial.html

Moje zapytania będą szukały rekordów spełniających warunek aby znajdowały się w promieniu od podanych współrzędnych, czyli nic specjalnego.

Co waszym zdaniem powinienem wybrać?
Indeo
Spatial jest bardzo zaawansowanym narzędziem bazodanowym. Pozwala przechowywać w bazie danych całe mapy w postaci wektorowej (a także rastrowej). Pozwala w locie transformować współrzędne pomiędzy różnymi układami (wiele map składa się z wielu układów). Pozwala robić analizy przestrzenno-topologiczne np. przez jakie działki przechodzi kabel energetyczny, sumy, róznice różnych obiektów graficznych. Ale obliczenie odległości między dwoma punktami w metrycznym układzie odniesienia to tylko prawo Pitagorasa, dlatego działanie na liczbach typu decimal powinno działać szybciej niż podobne obliczenie na spatialu.
Moc spatialu w czym innym się przejawia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.