Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Tworzenie bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
michau85
Witam wszystkich i proszę o pomoc. Dopiero zaczynam zabawę z symfony. Chce stworzyć stronę wykorzystującą bazę danych. Korzystam z Netbeans. Serwer mam na Xampie.
Baza składa się z jednej tabeli o nazwie rzeka. Nazwa bazy to rzeki.

Plik schema.yml wygląda tak:

propel:
rzeka:
rzeka_id: { type: integer, required: true, primaryKey: true, autoIncrement: true }
nazwa: { type: varchar(45) }
dlugosc: integer

Plik databases.yml wygląda tak:
dev:
propel:
param:
classname: DebugPDO
debug: { realmemoryusage: true, details: { time: { enabled: true }, slow: { enabled: true, threshold: 0.1 }, mem: { enabled: true }, mempeak: { enabled: true }, memdelta: { enabled: true } } }
test:
propel:
param:
classname: DebugPDO
all:
propel:
class: sfPropelDatabase
param:
classname: PropelPDO
dsn: "mysql:dbname=rzeki;host=localhost"
username: nazwauzytkownika
password: haslo
encoding: utf8
persistent: true
pooling: true

W Netbeans wydaje następujące komendy:
propel:build-model
propel:build-sql
propel:insert-sql --no-confirmation
propel:data-load

Na wyjściu po trzeciej komendzie wyskakuje błąd:

>> schema converting "C:/xampp/htdocs/rzeki/config/schema.yml" to XML
>> schema putting C:/xampp/htdocs/rzeki/config/generated-schema.xml
>> propel Running "insert-sql" phing task

Some problems occurred when executing the task:

build-propel.xml:272:1: [wrapped: SQLSTATE[42000] [1049] Unknown database 'rzeki']

If the exception message is not clear enough, read the output of the task for
Execution of target "insert-sql" failed for the following reason: C:\xampp\php\PEAR\symfony\plugins\sfPropelPlugin\lib\vendor\propel-generator\build-propel.xml:272:1: [wrapped: SQLSTATE[42000] [1049] Unknown database 'rzeki']
[phing] C:\xampp\php\PEAR\symfony\plugins\sfPropelPlugin\lib\vendor\propel-generator\build-propel.xml:272:1: [wrapped: SQLSTATE[42000] [1049] Unknown database 'rzeki']
more information

>> file- C:/xampp/htdocs/rzeki/config/generated-schema.xml

Po czwartej komendzie wyskakuje błąd:
>> propel load data from "C:\xampp\htdocs\rzeki\data/fixtures"

Unable to open PDO connection [wrapped: SQLSTATE[42000] [1049] Unknown database 'rzeki']

Bazy nie ma w phomyadmin. Próbowałem zmienić parametr dsn: "mysql:dbname=rzeki;host=localhost" na "mysql:host=localhost;dbname=rzeki" ,ale nic to nie daje
Wartości username i password podaje takie jak do phpmyadmin.

Co robię źle? Z góry dziękuje za pomoc.

pamil
Skoro zaczynasz przygodę, to wiedz, że jest już Symfony 2, ba, nawet 2.1 zostanie wydane już niedługo. Propel został zastąpiony Doctrine2.
Do tego, na forum mamy specjalne tagi BB-Code do umieszczania kodu.
Szymciosek
Mógłbym Ci pomóc z takim czymś, ale w Symfony2 więc zacznij lepiej się uczyć, sam niedawno zacząłem, jest ok, mam książkę, dokumentację, dokumentację doctrine/twig.
Na pewno nowsza wersja = lepsza.
minolone
A czy przypadkiem nie musisz sam stworzyc bazy danych "rzeki"
"Unknown database 'rzeki'"
Tabele zostaną wygenerowane automatycznie lecz baza raczej nie.
Szymciosek
Ja chyba wiem co Ty nawet robisz, albo podobny przykład mam w książce o rzekach i ich długościach, przykład polega na wykorzystaniu pliku Yaml, który zawiera informacje o rzekach, stworzeniu bazy, wysłaniu do niej danych z Yaml poprzez parser, a później na koniec wyświetlenie danych z bazy.

Cytat(pamil @ 29.08.2012, 22:34:23 ) *
Skoro zaczynasz przygodę, to wiedz, że jest już Symfony 2, ba, nawet 2.1 zostanie wydane już niedługo. Propel został zastąpiony Doctrine2.
Do tego, na forum mamy specjalne tagi BB-Code do umieszczania kodu.

http://symfony.com/blog/security-release-s...-0-rc2-released
Już coraz bliżej. Uruchamiał ktoś już jakiś projekt w v2.1.0 ?
michau85
Cytat(Szymciosek @ 29.08.2012, 22:42:17 ) *
Mógłbym Ci pomóc z takim czymś, ale w Symfony2 więc zacznij lepiej się uczyć, sam niedawno zacząłem, jest ok, mam książkę, dokumentację, dokumentację doctrine/twig.
Na pewno nowsza wersja = lepsza.

A czy nie lepiej najpierw przejśc przez Symfony, a dopiero później zacząć Symfony 2? Pytam poważnie bo nigdy nie pracowałem z frameworkami

Cytat(Szymciosek @ 29.08.2012, 23:11:39 ) *
Ja chyba wiem co Ty nawet robisz, albo podobny przykład mam w książce o rzekach i ich długościach, przykład polega na wykorzystaniu pliku Yaml, który zawiera informacje o rzekach, stworzeniu bazy, wysłaniu do niej danych z Yaml poprzez parser, a później na koniec wyświetlenie danych z bazy.

To jest przykład z książki W. Gajdy. Mam kolejny problem. Chodzi o wygenerowanie panelu administracyjnego CRUD. Mam bazę, rekordy. Według autora po wydaniu polecenia:
symfony propel:generate-module frontend szczyt Szczyt mam otrzymać kilka akcji np. szczyt/index, szczyt/new szczyt/create itp Po wydaniu komendy w folderze actions mam jednak tylko jeden plik actions.class.php zawierający kilka funkcji o znajomych nazwach np. executeIndex(parametry), executeNew(parametry) executeCreate(parametry). Zastanawiam się czy jest to błąd w książce. Czy może coś źle robię?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.