Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Wczytanie pliku obrazka z public w kontrolerze
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
IceManSpy
Witam

Mam pewien problem z wczytaniem obrazka, a raczej ścieżki do kontrolera w celu jego zmniejszenia. Jako że nie ma w Zendzie żadnej takie klasy, to odnalazłem klasę SimpleImage i podpiąłem sobie ją pod projekt.
Wszystko jest fajnie, ale podczas wczytywania obrazka dostaję błąd (z SimpleImage): The file you're trying to open is not supported . Jako, że typ jest ok (bo przechodzi walidator Zenda) to stawiam na problem z odnośnikiem do niego (wygląda w stylu D:\xampp\htdocs\projekt\application/../public/images/bkn4w8b6h.jpg).
Obrazek jest w folderze public/images a dobieram się do niego z poziomu kontrolera tak:
  1. $path_image = APPLICATION_PATH . '/../public/images/' . $image_name;

gdzie $image_name to nazwa obrazka + jego rozszerzenie.

Może ja go źle wczytuję? Albo takie coś nie bardzo działa ze ścieżkami na windowsie?
Proszę o pomoc lub wskazówki.
vermis
Sprawdź na początek czy plik w tej lokalizacji istenieje: file_exists().
Chociaż sądząc po treści błędu nie chodzi o brak obrazka, ale o jego typ, czyli pewnie sprawdza mime type i tu mu coś nie gra. Patrz mime_content_type() lub finfo_file().
IceManSpy
Obrazek jest ok, bo sprawdzałem z kilkoma różnymi (jpg, jpeg, gif, png - takie obsługuje SI) i taki sam błąd.

Sprawdziłem tymi funkcjami co napisałeś, ale dostaję same błędy o nie znalezionej funkcji o.O
Call to undefined function mime_content_type()
Call to undefined function finfo_file()

Co jest? ...
file_exist działa i pokazuje, że plik istnieje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.