Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "PHP umiera..."
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Pulpetto
Cześć,

ostatnio podczas rozmowy z pewną w miarę obeznaną w sieci osobą usłyszałem z jej ust takie właśnie słowa. I w sumie zgłupiałem. Obecnie zacząłem się uczyć PHP i już naczytałem się o obiektowym, frameworkach i chciałem się jeszcze trochę douczyć i zabrać się za Zend Framework, a totalnie zbito mnie z tropu...

Powiedzcie mi jaka jest prawda? Czy "PHP umiera" jest prawdą?
Wiem, że jesteśmy na forum PHP ale: czy Ruby lub Python są lepsze? Mogę prosić o rozjaśnienie sytuacji? smile.gif
Spawnm
Ja słyszałem że ruby umiera a python po wydaniu php5.4 przestał być konkurencyjny na rynku webowym.
O php martwić się nie musisz wink.gif
pedro84
Taaa, PHP umiera, a Java przegrywa z C# smile.gif

Język będzie żywy tak długo, jak będzie nań zapotrzebowanie, a nie oszukujmy się, nic tańszego od PHP (do wdrożenia) nie ma obecnie.
Pulpetto
Mimo odpowiedzi (i nie sądze żeby one takie nie były) chciałbym stworzyć obiektywną dyskusję. Czy na prawdę tak jest?
Wiecie... dość łatwo jest zasiać ziarenko wątpliwości w osobie, która stara się czegoś uczyć ale chciałaby wiązać z tym przyszłość i niekoniecznie się przeuczać (wiem, że można ale porozmawiajmy co by było gdyby przerzucenie się między PHP, Ruby i Pythonem było ciężkie).

Czy mogę prosić o rozwinięcie trochę wypowiedzi? snitch.gif
Damonsson
PHP było, jest, będzie i cały czas się rozwija. Możesz odrzucić wszelkie wątpliwości, nie wiem co by musiało się stać, żeby PHP umarł choćby na przestrzeni najbliższych 15 lat.
Pulpetto
A co takiego rewolucyjnego jest w PHP 5.4, że wyprze Pythona? Czemu Ruby umiera?
Hmm może się tu wydawać, że jestem sceptyczny co do PHP, natomiast ja ten język uwielbiam szczególnie odkąd zacząłem uczyć się OOP. Świetnie się w nim pisze i dlatego tym bardziej zmartwiłem się słysząc te słowa i musiałem zapytać i (niestety) będę dopytywał.
sowiq
Apropos Ruby'ego, przypomniał mi się kawał:

- Ilu programistów RoR zmieści się w windzie?
- Wszyscy.

Oraz sytuacja z jakiejś konferencji (chyba 4Developers), na której gość z Allegro opowiadał o rozwiązaniach PHP wprowadzonych w ich platformach. Na koniec jego wystąpienia padło pytanie i jego odpowiedź (moja parafraza):

- Czyli według Ciebie PHP nadaje się do rozwiązań Enterprise?
- Na naszym przykładzie widać dokładnie, że tak.

Czy moim zdaniem PHP umrze? Jeśli kierunek rozwoju będzie prowadzony mądrze, tzn. język będzie coraz bardziej funkcjonalny, ale zarazem utrzyma bardzo niski próg wejścia dla nowych osób, to IMO nie ma siły, żeby umarł. Żeby zacząć z PHP wystarczy przeczytać jeden tutorial i zainstalować darmowe środowisko. Hostingów obsługujących PHP masz multum, nawet darmowych. A znajdź coś dobrego i zarazem niedrogiego z obsługą Ruby, Javy czy innego .NET.
Moim zdaniem PHP ma przed sobą jeszcze długą drogę przed śmiercią.
peter13135
Cytat
A co takiego rewolucyjnego jest w PHP 5.4, że wyprze Pythona? Czemu Ruby umiera?

Nie wiem czy Ruby umiera czy nie. Wydaje mi się, że RoR powoli popularność zyskuje. Tak czy inaczej aktualnie PHP jest najbardziej popularne - dużo osób w tym pisze. Dlatego przeciętny przedsiębiorca woli siedzieć w PeHaPie bo wie, że znajdzie pracowników, nie będzie musiał wydawać dużej kasy na serwery ani ich zbyt długo szukać, ogrom gotowych komponentów (klas, Bibliotek, dodatków do apacha) będzie przyspieszał tworzenie oprogramowania, a nasze forum.php.pl będzie pomagać programistom rozwiązywać problemy wink.gif.

Wiadomo, że Ruby, Python czy inne technologie starają się rozwiązywać problemy, które miał (bądź ma) PHP przez co być może jakościowo wyprzedzają PHP, ale jednak PHP też nie stoi w miejscu i się rozwija. I nawet jeśli PHP będzie pół kroku czy krok za najnowocześniejszymi technologiami, to i tak argumenty podane w pierwszej części mojej wypowiedzi wygrywają. Mowa oczywiście o najbardziej popularnych zastosowaniach, bo być może w większych projektach lub po prostu bardziej specyficznych koszt nie będzie grał roli i okaże się, że taki Ruby będzie tu lepszy.

Cytat
Hmm może się tu wydawać, że jestem sceptyczny co do PHP, natomiast ja ten język uwielbiam szczególnie odkąd zacząłem uczyć się OOP.

Cóż. Akurat do nauki obiektówki PHP się moim zdaniem nie nadaje. Np. mi trudno było załapać po co są te interfejsy, skoro i tak bez interfejsów będzie działać ? wink.gif
W takiej javie, gdzie wzorzec obserwator jest dość często spotkany, istnienie interfejsów stało się dla mnie dość naturalne i oczywiste.

Cytat
Świetnie się w nim pisze i dlatego tym bardziej zmartwiłem się słysząc te słowa i musiałem zapytać i (niestety) będę dopytywał.

I tak trzymaj wink.gif Skoro to lubisz, to zapewne jako PHPowiec robotę znajdziesz. A jak będziesz dobrze programował w PHP, to i na inne języki też dasz radę się przerzucić.
Pulpetto
Cytat
- Ilu programistów RoR zmieści się w windzie?
- Wszyscy.

Czy to nie jest zaleta nauki i pisania w RoR? Jest mało programistów i ciężko ich znaleźć mimo tego, że słyszałem, że to rozwiązanie zyskuje na popularności. Tak wiec czy nie lepiej jest nauczyć się Ruby on Rails i być pewnym, że łatwiej znajdzie się lepiej płatną pracę? Czy to tylko takie moje złudne wrażenie?
peter13135
Cytat
Czy to nie jest zaleta nauki i pisania w RoR?

Chyba nie.
Cytat
Jest mało programistów i ciężko ich znaleźć mimo tego, że słyszałem, że to rozwiązanie zyskuje na popularności.

Z jednej strony jest tak jak piszesz czyli mało programistów RoR i pracodawcy mogą zaoferować większe wynagrodzenie, z drugiej strony jest tak jak ja napisałem w poprzednim poście - pracodawcy boją się wkraczać na nieznane wody i jest ich mniej, a więc o taką pracę trudno.

Druga sprawa - rozumiem, że jesteś początkujący (tak samo jak ja), dlatego myślę, że łatwiej będzie Ci uczyć się języka, który jest popularny i ma dużą społeczność. Jest dużo linii kodu napisanego w tym języku. No.. i jeśli pracodawca decyduje się na RoR'a to pewnie ma świadomość, że wymaga to większego wkładu finansowego, więc można zakładać, że nie będzie on robił stron wizytówek, tylko coś nieco bardziej zaawansowanego -a do tego są potrzebni raczej lepsi programiści (Chociaż, z tego co wiem to w każdej firmie potrzebni są zarówno dobrzy jak i młodzi ale tani programiści)
sowiq
Cytat
Jest mało programistów i ciężko ich znaleźć mimo tego, że słyszałem, że to rozwiązanie zyskuje na popularności.

A ja to trochę zmienię i napiszę tak: Jest mało dobrych programistów każdego języka i ciężko ich znaleźć. Obracam się w rynku dobrych kilka lat i wiem, że jeśli ktoś jest dobry, to niezależnie od języka w którym programuje, bez żadnego problemu znajdzie pracę. A przeciętniak czy to programujący w PHP, czy w RoR, czy Javie - niekoniecznie od razu i niekoniecznie tak dobrze płatną.

A czy zapotrzebowanie na programistów RoR jest większe niż PHP? Nie sądzę. Jest ich co prawda mniej, ale rynek też jest o wiele mniejszy. Zresztą - rozejrzyj się na jakimkolwiek portalu z ogłoszeniami o pracę i zrób statystykę. Szczerze mówiąc sam chętnie się dowiem jak to wygląda w liczbach smile.gif
solr
@pulpetto Ucz sie programowac, a nie programowania w danym jezyku. PHP to tylko konkretna implementacja. Dla przykladu, jesli rozumiesz i potrafisz zbudowac oprogramowania wykorzystujac wzorzec "obserwator", to po nauczeniu sie skladni innego, wystarczajaco zaawansowanego jezyka, bedziesz umial zrobic w nim to samo. Nie zanosi sie na rewolucje na skale porzucenia paradygmatu programowania obiektowego. Tak naprawde, na pewnym poziomie zaawansowania, jezyk przestaje miec znaczenie. PHP obecnie, jest wreszcie czyms, w czym sie programuje, a nie tylko klepie. Pamietam jeszcze 3 - 4 lata temu, gdy sie powiedzialo wsrod prog. Javy, ze sie programuje w PHP, to wywolywalo u nich usmieszek politowania - i mieli racje :-). Dzis mamy PHP5.3 (tak wiem, jest php5.4 ale to ewolucja, a nie rewolucja jak 5.3), ZF1, Symfony2, ZF2, phpUnit, drugie wersje ORM, to naprawde solidne i zaawansowane narzedzia. Nie mamy sie czego wstydzic. Bardzo wiele musialo by sie zmienic, zeby PHP przestal byc jednym z glownych graczy na rynku. PHP ma swoje wady, ale nie umiera, rozwija sie, ewoluuje, w mojej opinii w dobrym kierunku. Byc moze podzieli rynek z coraz to nowymi graczami, straci na popularnosci, ale nie zniknie w ciagu 5 - 10 najblizszych lat. Inna sprawa, ze PHP dzis i PHP za 10 lat, to moga byc bardzo rozne jezyki... Czy warto zainteresowac sie PHP? Jak dla mnie, czemu nie? Mala rada na koniec: pamietaj, ze jesli jestes "z zadupia" to o wiele latwiej bedzie Ci znalezc prace w miejscu zamieszkania w PHP (popularnosc robi swoje) i mam watpliwosci, czy ZF1 to najszczesliwszy wybor na poczatek. Zanim sie go nauczysz zastapi go ZF2 - moze lepiej od razu sprobuj Symfony2?
Pulpetto
Szybka statystyka - oczywiście nie odzwierciedla calkowicie rzeczywistości ale może rzucić jakieś światło na sprawę smile.gif
zlecenia.przez.net
PHP
Zlecenia: 3 (łącznie odpowiedzi na te zlecenia: 13)

Propozycje współpracy: 8

Ruby
Zlecenia: 1 (łącznie odpowiedzi na te zlecenia: 3)

Propozycje współpracy: 1

Oczywiście to jest na moment obecny.

Pracuj.pl:
Ofert dla PHP: 63
Ofert dla Ruby: 3

Reszta serwisów: gumtree oferia itd itp wywalały straszne śmieci (typu: sklep z dywanami na zapytanie "PHP" i inne także dałem sobie spokój)

Co do Frameworków to nie chcę robić tu offtopa bo czytałem sobie temat o nich. W sumie sam nie wiem. Mam pod nosem książkę P. Gajdy o ZF. Z jednej strony chcę się za to zabrać ale z drugiej jego styl pisania strasznie do mnie nie przemawia i z jego książek nauka czegokolwiek strasznie ciężko mi idzie.
Pytanie tylko czy ZF1 i ZF2 różnią się na tyle znacząco, że nie ma sensu uczyć się tego pierwszego żeby łatwiej nauczyć się drugiego? Czy doświadczenie z pracy z mvc i w ogóle jakimkolwiek FW nie przyda mi się do ZF2, czy po prostu się nie opłaca i lepiej już zacząć od innego? (oczywiście dalej będę śledził temat FW i nie chcę tutaj jakoś strasznie offtopować na ten temat - tylko to jedno pytanko).
peter13135
Wydaje mi się, że ZF i Symfony2 są nieco trudne. Być może łatwiej było by Ci się nauczyć Yii albo Kohany.
sowiq
Jeśli chodzi o Kohanę 3, to mam bardzo złe wspomnienia po przejściu z wersji 2 na 3 (uboga dokumentacja, wiele prostych rzeczy bardzo skomplikowali, brak jakiejkolwiek kompatybilności wstecz). Obecnie romansuję z Yii i pracuje mi się na nim bardzo dobrze, ale latem/jesienią ma wyjść wersja 2.0, która również ma być niekompatybilna z poprzednimi. Ale z tych dwóch do nauki polecałbym Yii. Tym bardziej, że jest do niego sporo materiałów, np. książki.
viking
Nie sądzę aby PHP miało zakończyć swój żywot w najbliższym czasie. Obracam się na co dzień wśród programistów Javy i sami przyznają że o ile Java spełnia doskonale swe zadanie przy skomplikowanych projektach i budowaniu rozwiązań komórkowych czy szeroko rozumianej sfery enterprise to do typowej webówki się nie nadaje. Wymaga za dużo zasobów (zarówno ludzkich jak i sprzętowych), trudna w utrzymaniu przy mniejszych projektach i nie ma sensu angażować całego potencjału gdy są naprawdę świetne i tanie narzędzia w PHP (frameworki, ORMy, fora, sklepy itp). Fakt że jest trochę za dużo śmieci, niekonsekwencji, przydało by się wyczyścić język z zaszłości ale ten proces powoli się wykonuje. Nie podoba mi się tylko ostatnia moda na przenoszenie pewnych rozwiązań z innych języków które wyraźnie do PHP nie pasują (dla mnie pomyłką są np adnotacje czy forsowane ostatnio wszędzie DI, Service Locator czy jakieś programowanie zdarzeniowe).
!*!
PHP umiera od chwili swojego powstania. Podobnie jak My wszyscy wink.gif

@viking - DI ?
viking
Tak, powiedź sam. Ile programistów jest w stanie na początku projektu ustalić czy wykorzysta loose czy tight coupling i granicę pomiędzy nimi? Ilu programistów nie pracując dla korporacji testuje swój kod (a to jest w zasadzie głowna przewaga stosowania DI)? Ilu pisze poprawną dokumentację do projektu? Do tego jesteś praktycznie zmuszony używać dodatkowych komentarzy w kodzie żeby wskazać typ danych. A przykład ZF2 pokazał jak DI potrafi zamulić cały projekt.
karakara
Umiera ale powoli, za 5-8 lat może już na niego nie być tak dużego zapotrzbowania.
http://www.tiobe.com/index.php/paperinfo/tpci/PHP.html
Ale do tego czasu pewnie nauczysz się czegoś nowego biggrin.gif

Piszecie tutaj o ilości ofert pracy ale za granicą widać większą chęć używania Ruby i Python
toffiak
Na podstawie wykresów widać że python jest coraz częściej wybierany, co mnie osobiście cieszy, mimo wszystko proponuje jednak podchodzić do takich "analiz" z dużym dystansem.
Pilsener
PHP tak szybko nie umrze. Złego diabli nie wezmą Lkingsmiley.png

Poza tym technologie można niemal dowolnie łączyć. Masz fantazję to na PHP oprzyj tylko widok, model zrób w Java+Oracle a kontroler w C++. Nawet najgorsze rozwiązanie ma jakąś zaletę która trzyma ją uparcie przy życiu smile.gif
abort
Nie wiem jak innym, ale mnie bardzo by się podobało, gdyby za pomocą PHP można było pisać aplikacje desktopowe. Czyli: chciałbym mieć KOMPILATOR, a do tego uniwersalny, crossplatformowy wygląd takiej aplikacji (jak np. aplikacje w Javie, które wyglądają identycznie niezależnie od systemu operacyjnego). Opcjonalnie zestaw toolkitów dla każdego OS osobno, ewentualnie jakąś hybrydę w rodzaju pythonowego XGui czy Lucid.

Nie wymagam za dużo? smile.gif
toffiak
Są projekty PHP-GTK/PHP-QT ale nie są szczególnie popularne ( czy wciąż rozwijane ? ), wygląda na to że społeczności wystarczy że PHP == web i nic więcej.
daniel1302
Dokładnie, do aplikacji na komputery są lepsze rozwiązania. Jedna wersja Linuxa była oparta o PHP-GTK większosc aplikacji konfiguratorów miała w php napisane, ale nie działa to tak szybko jak C czy inne rozwiązania do tego przeznaczone.
PHP ma składnie wziętą z C więc po co kombinować życie jak można je uprościć?
abort
@daniel1302: raczej z perla (wszak PHP/FI to był zestaw skryptów perla)
@toffiak: no niestety, jeśli weźmiemy pod uwagę to, co napisałem wyżej, mamy to, że 'by design' PHP jest limitowany do technologii WWW. Dla mnie szkoda, ale cóż... tak ten język został zaprojektowany i nic na to nie poradzimy.
solificati
Cytat(abort @ 19.02.2013, 00:01:26 ) *
jak np. aplikacje w Javie, które wyglądają identycznie niezależnie od systemu operacyjnego

Czyli wszędzie tak samo fatalnie? Każdy system ma swoje wymagania co do GUI
sazian
Cytat(daniel1302 @ 19.02.2013, 07:59:44 ) *
Dokładnie, do aplikacji na komputery są lepsze rozwiązania. Jedna wersja Linuxa była oparta o PHP-GTK większosc aplikacji konfiguratorów miała w php napisane, ale nie działa to tak szybko jak C czy inne rozwiązania do tego przeznaczone.
PHP ma składnie wziętą z C więc po co kombinować życie jak można je uprościć?

a czy programowałeś kiedyś w c/c++questionmark.gif
ja miałem z tym "potworkiem" styczność na studiach, po jakimś roku znajomy spytał czy napiszę mu prosty program.
Jasne, spróbuję.
A tu zonk, bez poradnika nie umiałem nawet prostej klasy napisać(mimo że robiłem to na studiach), a nawet jak już się uruchomiło to i ta co chwile było "segmentation fault" i inne tego typu kwiatki.

Więc nie wmówisz mi że w c/c++ pisze się podobnie do php
Owszem na pierwszy rzut oka są podobne w wyglądzie ale tylko przez chwilę
emp
Uuu dobrze że sprzedałeś nam bajere swojego kolegi bo bym niewiedział że programuje w martwym języku, a tak zakopie truchło za garażem i znajde sobie następną.
Spoczywaj w pokoju personal hołm pejdżu.
Pulpetto
Cytat(emp @ 19.02.2013, 18:29:26 ) *
Uuu dobrze że sprzedałeś nam bajere swojego kolegi bo bym niewiedział że programuje w martwym języku, a tak zakopie truchło za garażem i znajde sobie następną.
Spoczywaj w pokoju personal hołm pejdżu.

Nie tyle "sprzedałem bajere" co po prostu chciałem zapytać jak naprawdę jest w związku z tym, że nie do końca wiedziałem w jakim stopniu Ruby i Python się popularyzują i czy przypadkiem nie wypierają PHP. Tyle.
peter13135
Cytat
Więc nie wmówisz mi że w c/c++ pisze się podobnie do php

Taka dyskusja do niczego nie prowadzi. Każde dwa języki programowania mają swoje podobieństwa i różnice. Są tacy co widzą same różnice, a są tacy którzy widzą same podobieństwa. Moim zdaniem, PHP do Cpp jest bardzo podobny. Tzn. osoba, która ma jakieś pojęcie o programowaniu (wie co to wskaźnik, allokacja pamięci itp.) czyli np. programista Cpp nie będzie miał problemów z przerzuceniem się na PHP (co najwyżej może go drażnić "prostota" języka PHP).
Natomiast "Programista PHP", który nie wie co to wskaźnik, nie bardzo rozumie to, że standardowo każda zmienna ma jakiś konkretnie typ, a dynamiczne typowanie to "nowy wynalazek" może mieć problemy ze zrozumieniem Cpp wink.gif - Właśnie stąd bierze się najkrótszy informatyczny dowcip.

Marudzenie, typu "szkoda, że w PHP nie da się pisać aplikacji okienkowych" jest moim zdaniem kiepskie bo:
1. Można pisać w PHP aplikacje okienkowe (Wyżej ktoś wymienił technologie)
2. To jest trochę jak marudzenie "Czemu mój samochód osobowy nie jest ciężarówką".
Theqos
Cytat(sowiq @ 17.02.2013, 23:04:21 ) *
A ja to trochę zmienię i napiszę tak: Jest mało dobrych programistów każdego języka i ciężko ich znaleźć.

To ja jeszcze zamieszam. Dobrych programistów jest bardzo dużo i bardzo prosto ich znaleźć. Wystarczy mieć dobrą firmę i zaoferwać godne warunki. Dasz na ogłoszeniu widełki 15-20 tyśięcy i znajdziesz ich bez problemu. Znaleźć kogoś dobrego za 5k brutto, może być ciężko.
thek
Peter13135 ma rację. Sam jestem osobą, która wyszła z TP, C/C++, po drodze hacząc o inne języki kompilowane. Dopiero potem poznałem języki skryptowe, w tym PHP. Dla mnie choćby nazewnictwo funkcji na dzień dobry sugerowało co jest "pod spodem", mimo iż nie patrzyłem w kod. Zwyczajnie znałem te funkcje czy struktury języka z jego "starszego brata". I co dla niektórych obecnych PHPowców młodszych jest trudne lub niezrozumiałe, dla mnie oraz wielu osób, które poza PHP znają także inne języki, jest normalne i przejrzyste. Dla kogoś kto zna klasy i metody szablonowe czy STL w C++ to taki SPL jest dziecinnie prosty. Traitsy? Ot... Taka wariacja na temat interfejsów idących w stronę kompozycji zamiast dziedziczenia wink.gif Też miałem początkowo etap: "w PHP jakoś to tak fajnie uprościli", ale potem przeszło do: "za bardzo uprościli, teraz mało się z tym da zrobić". Każdy kto ma związek z PHP staje w końcu w tym miejscu.

PS: Jest już krótszy dowcip informatyczny: Yii wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.