Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Łączenie się z bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jegrek
Witam, mam jakiś dziwny błąd w php i mysql. Problem jest na tyle dziwny, że aż za bardzo.
Przejdę może do rzeczy. Posiadam skrypt gier online zakupiony z allegro.
Zainstalowałem go na 1 serwerze w celach testowych, żeby zobaczyć jak on wygląda.
Gdy zainstalowałem ten sam skrypt na innym serwerze (ten sam hosting) wyskoczył błąd:
  1. Fatal error: Call to a member function fetch_assoc() on a non-object in /home/emnowiny/public_html/gry/app/model/game.php on line 415

a tu jest kod z pliku game.php:
  1. //aktywacja gier
  2. function activate() {
  3. $today = date('dmY');
  4. $last = file_get_contents('./day.txt');
  5. if($today != $last) {
  6. $result = db::query("SELECT * FROM activation ORDER BY date LIMIT 5");
  7. while($game = $result->fetch_assoc()) {
  8.  
  9. $id = $game['game_id'];
  10. db::query("DELETE FROM activation WHERE game_id=$id");
  11. db::query("UPDATE games SET zablokuj=1 WHERE id=$id");
  12. db::query("UPDATE games SET data_dodania=now() WHERE id='$id'");
  13.  
  14. }
  15. file_put_contents('./day.txt',$today);
  16. }
  17. }

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł, dopiero zaczynam przygodę z php i nie wiem dobrze co i jak.

Pozdrawiam,

Jegrek
Michasko
Prawdopodobnie Twoje zapytanie (6 linijka podanego przez Ciebie kodu) się nie wykonało (wystąpił jakiś błąd) i funkcja query() zwróciła false, który nie jest obiektem (czego wymaga funkcja mysql_fetch()). Dodaj tam sobie funkcję wyświetlającą błąd SQL, a dowiesz się dlaczego nie działa.
jegrek
Gdybym ja jeszcze wiedział gdzie ją wkleić mam dokładnie żeby mi te błędy wyświetliło.
Mam funkcje mysql_error() ale nie wiem gdzie ją dokładnie wkleić, w które miejce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.