Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyświetlanie informacji o określonej godzinie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maryjan
Witam,

mam problem, z którym nie potrafię się uporać, tym bardziej, że jestem laikiem totalnym.

Chciałbym wyświetlić określoną informację (skrypt javascript) tylko o określonej godzinie w poszczególne dni.

Czyli:

Poniedziałek - między 8-16
Wtorek - między 8-16
Środa - między 8-16
Czwartek - między 8-16
Piątek - między 8-16
Sobota - między 8-12
Niedziela - między 8-12 (lub czasami nic)

Czy jest na to rozwiązanie jakiś prosty skrypt lub ktoś mógłby pomóc?
markonix
Jesteś pewien że musi to być akurat pisane w JS?
Znacznie lepszym wyjściem jest tu PHP jeśli to jakaś informacja np. o godzinach otwarcia.
No chyba, że chcesz aby o 16 bez odświeżania strony zmieniło się na "zamknięte".

Cytat
(lub czasami nic)

a to zdefiniuj.. w programowaniu nie ma miejsca na takie mało konkretne pojęcia wink.gif
Szymciosek
Zainteresuj się tym: http://www.w3schools.com/jsref/jsref_obj_date.asp + do tego prosty if/elseif do których stworzysz sobie warunki np.

if ('poniedziałek' && 'hour' >=8 && 'hour' <= 16)
{
//pokaz cos tam.
}
Sephirus
  1. // klucze to dni tygodnia (1 - poniedziałek), wartości tablicy to godziny od-do
  2.  
  3. $dayHours = array(
  4. 1 => array(8,16),
  5. 2 => array(8,16),
  6. 3 => array(8,16),
  7. 4 => array(8,16),
  8. 5 => array(8,16),
  9. 6 => array(8,12),
  10. 7 => array(8,12)
  11. );
  12.  
  13. $hours = $dayHours [(int) date('N')];
  14. $hour = (int) date('g');
  15.  
  16. if($hour > $hours[0] && $hour < $hours[1]) {
  17. echo 'skrypt...';
  18. }
  19.  
maryjan
aj przepraszam pomyłka sad.gif

Chodz mi o skrypt w php, który będzie wyświetlał mi skrypt w js o określonej porze. W js mam rotujące 2 numery telefonów i chciałbym aby w php wyświetlić je tylko w określonej godzinie danego dnia.

Sephirus dziękuję za rozwiązanie za monent sprawdzę smile.gif
markonix
No to w echo możesz wyświetlać każdy html czy js więc nie ma problemu.
Chociaż skoro numery już wyświetlane są JSem (bardzo brzydkie i niepraktyczne rozwiązanie) to już tam bym zrobił te warunki.
maryjan
markonix serdeczne dzięki za sugestie, z pewnością przydadzą się w dalszej nauce, bo jeszcze jako laikowi ciężko mi logicznie coś takiego rozkminić a tym bardziej rozpisać wink.giftongue.gif

Szymciosek rozwiązanie jak najbardziej dobre ale źle na samym początku się wyraziłem, mimo wszystko dziękuję za ekspresową pomoc smile.gif

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA

Rozwiązanie Saphire okazało się miazga! Działa perfect smile.gif

Jedna tylko sugestia dla osób, które będą go używały jeśli oznaczamy, że dane będą wyświetlane w godzinach od 8 do 16 musimy oznaczyć końcową danę jako godzina 15 wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.