mam takie tabele:
pracownicy:
prac_id | prac_nazwisko | prac_imie
1 |kowalski | jan
czas_pracy:
cz_id | cz_pra_id | cz_data | cz_czas | cz_rodz_id
1 | 1 | 2010/01/02 | 8 | 4
2 | 1 | 2010/01/03 | 8 | 4
3 | 1 | 2010/01/04 | 8 | 5
(cz_pra_id to klucz obcy do tabeli pracownicy, a cz_rodz_id to klucz obcy do tabeli rodzaj_pracy)
tabela rodzaj_pracy:
rodz_id | rodz_nazwa
4 | godziny podstawowe
5 | urlop
chce otrzymać sumę przepracowanych godzin przez Jana Kowalskiego w okresie od do
moja strona z formularze wygląda tak:
<form action="przep_czas/licz_przep_czas.php" method="POST"> <?php echo('<option value="'.$row['prac_id'].' '.$row['prac_nazwisko'].' '.$row['prac_imie'].'">'.$row['prac_nazwisko'].' '.$row['prac_imie'].'</option>'); } ?> <br /> Od dnia: <input type="text" name="data_od" > (datę należy wprowadzić w formacie RRRR/MM/DD)<br /> Od dnia: <input type="text" name="data_do" > (datę należy wprowadzić w formacie RRRR/MM/DD)<br /> <input type="submit" value="Zatwierdź"> <input type="reset" value="Wyczyść formularz" /> </form>
mój plik licz_przep_czas.php wygląda tak:
<?php $prac_id=$_POST['prac_id']; $prac_nazwisko=$_POST['prac_nazwisko']; $prac_imie=$_POST['prac_imie']; $data_od=$_POST['data_od']; $data_do=$_POST['data_od']; $db_user='root';//user majacy dostep do bazy $db_password='root';//haslo $database='mydb';//nazwa bazy danych $query="select prac_imie, prac_nazwisko, sum(cz_czas) as 'suma' from pracownicy join czas_pracy on prac_id = cz_pra_id where `cz_pra_id` ='$prac_id' and `cz_rodz_id`<>5 and cz_data between '$data_od' and '$data_do'"; //jak wyświetlić wynik tego zapytania $query
jak wyświetlić wynik tego zapytania do bazy??