Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] sumowanie kolumny z przedzialu czasowego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
c4ash
Witajcie.

Mam tabele, w ktorej mam i kwoty i data (miedzy innymi). Jesli chce zsumowac cala kolumne, to robie po prostu:
Kod
$sql= mysql_query("SELECT SUM(kwota) FROM `finanse`");
$e = $mysql_fetch_assoc(['SUM(kwota)']);
echo $e;

I to ladnie sie wykonuje. Natomiast jesli poszerze zapytanie o date:
Kod
$sql = mysql_query("SELECT SUM(kwota),`date` FROM `finanse` WHERE `date` BETWEEN '$from' AND '$to'");

to wywala: Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource
Zmieniajac zapytanie na:
Kod
$sql = mysql_query("SELECT SUM(kwota),`date` FROM `finanse` GROUP BY `date` BETWEEN '$from' AND '$to'");

jest to samo... Albo mam jakas juz zacme, albo zmeczenie, albo po prostu juz nic nie wiem.
Mozecie spojrzec na to swierzym okiem i powiedziec co jest nie tak?
Dodam tylko, ze zmienne $from i $to pobierane sa z formularza i przekonwertowane do formatu uzytego w bazie.

Z gory dziekuje.
nospor
Ciezko zrobic tak:
echo "SELECT SUM(kwota),`date` FROM `finanse` where `date` BETWEEN '$from' AND '$to'";
By zobaczyc czy na pewno wynikowe zapytanie jest poprawne?

Dodatkowo nalezy wyswietlic blad bazy, by zobaczyc o czym ona cie informuje. Tu masz napisane jak:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
mar1aczi
Ma być użyte WHERE. Sprawdź dokładnie co masz w zmiennych $from i $to.
nospor
No i najwazniejsze....
$e = $mysql_fetch_assoc(['SUM(kwota)']);
Tem kod to w ogole nie ma prawa dzialac. No ale zakladam, ze to taki "skrot myslowy" na potrzeby postu.
c4ash
Po pierwsze!Jestem w ciezkim szoku za szybkosc! Chlopaki, dziekuje!

Cytat(nospor @ 30.01.2014, 11:53:04 ) *
Tem kod to w ogole nie ma prawa dzialac. No ale zakladam, ze to taki "skrot myslowy" na potrzeby postu.

Dokladnie, w pliku mam to ladniej zapisane, ale tutaj z pospiechu machnalem, coby bylo wiadome o co chodzilo.

Zrobilem zapytanie z die... tyle myslenia i az wstyd sie przyznac.. literowka w nazwie kolumny... Chyba trzeba isc spac, moze wtedy zapomne, zeby sie ze wstydu zapasc pod ziemie..

Dziekuje!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.