Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zamiana & na &
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pedros
Witam.
Mam taki oto problemik. Zarządzam sobie stroną z poziomu przeglądarki. Wiąże się to z paroma problemami, których dodaje specyfikacja XHTML.
Jak sobie poradzić z kłopotem cudzysłowów i dodawania do bazy to wiadomo...
  1. <?php
  2. $zmienna=str_replace(&#092;"'\",\"'\",$zmienna);
  3. ?>

Problem jest wtedy, gdy ktoś zapomni zamiast & wpisać &amp; - walidator strasznie krzyczy. I niby nie byłoby problemu, bo można skorzystać z htmlspecialchars(ale zamieni też znaczniki html) lub napisac to z str_replace. Niestety, niektórzy moderatorzy mogą stosować prawidłowy zapis: &amp; i wtedy obydwie funkcje zamienią to na &amp;amp; - a to juz kompletna sieczka...
Jest na to jakiś prosty sposób, czy trzeba się z tym bawić(czyli zamiana np. str_replace & na &amp; i dodatkowo &amp;amp; na &amp; )questionmark.gif?
Chewolf
Bylo ! szanowny kolega z tego wszystkiego zapomnial uzyc wyszukiwarki ...
  1. <?php ini_set('arg_separator.output', '&amp;'); ?>
Guest
Ale ja raczej nie mówię o URLu, tylko o normalnym uzupełnianiu zawartości strony(treśc trzymam w bazie)

A co do szukania, to wyobraź sobie, że szukałem....
goldmann
W bazie bym nic nie zmieniał, tylko w trakcie wypisywania na stronę użyłbym takiego algorytmu:

Sprawdzić, czy dany tekst zawiera &amp;, jeżeli tak, to nic nie rób, jeżeli nie to użyj str_replace.
Pedros
Bazy nie zamierzam ruszać, bo później ciężko by było z edycją...
Ten pomysł ma jednak swoją wadę... Gdy w tekście będzie kilka &amp; i np. jedno & to już kicha
Chyba zamiana wszystkiego co ma & na &amp; i później &amp;amp; na &amp; jest lepsze....
A tak ps, to zawiodłem się na htmlspecialchars(), żeby taką kichę robić... ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.