Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zrobić autologowanie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ET
Mam logowanie z wykorzystaniem php+MYSQL+sesje. Chciałem sobie jeszcze do tego dołożyć autologowanie takie jak np w phpbb. Szukałem już na forum ale nieznalazłem. Pewnie jakoś przez ciastka sie to robi. W sumie mógłbym coś samemu wykombinować, ale wolałbym najpierw zobaczyć jakieś gotowe i sprawdzone rozwiązania. I niechodzi mi o to żeby mi ktoś wywalał kod na xx linijek bez jakiegokolwiek komentarza, tylko raczej zwykły słowny opis problemu. Z góry dzięki!
Fibolg
  1. <?php
  2.  
  3. @$pass = $_$COOKIE[&#092;"pass\"];
  4. @$user = $_$COOKIE[&#092;"user\"];
  5.  
  6. if($pass != &#092;"\" $$ $user != \"\"){
  7. // tu funkcja sprawdzająca poprawność hasła
  8. setCookie (&#092;"user\", $user, time() - 3600);
  9. setCookie (&#092;"pass\", $pass, time() - 3600);
  10. include ('formularz.html');
  11. }
  12. else{
  13. include ('index.html');
  14. }
  15.  
  16. ?>

i po krótce chyba tyle na ten temat - mogą być błędy bo pisałem z ręki winksmiley.jpg
Guest
Ja robe tak, ze sesje mam w bazie a w ciastku id sesji. Przy wejsciu w bazie sprawdzan id sesji z ciastka i jesli ok to loguje.
hwao
@Fibolg: pozole sobie troche poprawic Twoj kod :-)

1. <?php
  2.  
  3. $pass = ( isset( $_COOKIE['pass'] ) ? md5( $_COOKIE['pass'] ) : NULL );
  4. $user = ( isset( $_COOKIE['user'] ) ? $_COOKIE['user'] : NULL );
  5.  
  6. if( $user != NULL && $user != NULL )
  7. {
  8.  // dane z tablicy albo bazy sprawdzaja czy danyc 
  9.  // uzytkownik istnieje... i sprawdzaja czy haslo sie zgadza (trzymaj je w md5 dla bezpieczestwa)
  10.  
  11.  // Jak wszytko sie zgadza wyswietlasz to co chcesz
  12. }
  13. else{
  14. // nie zalogowany
  15. include ('index.html');
  16. }
  17.  
  18. ?>

Po trochu to tak powino wygladac... ale nie polecam trzymania hasla bez md5 w cookie poniewaz jak ktos jest np w kafejcie to potem moge sobie te haslo i login odczytac...
Fibolg
@Hwao no problem - miałem 10 minut do autobusu rano i pisałem na szybko - nie myśląc o MD5
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.