Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwanie polskich znaków - problem z kodowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Tomplus
Witam,

Mam problem z kodowaniem, a dokładnie z wyszukiwaniem słów z polskimi znakami przez wyszukiwarkę na stronie w bazie danych MySQL.
Problem polega na tym że w bazie są słowa z małych i dużych liter. np. ciepły, CIEPŁY zamiennie.

Wyszukiwarka bez żadnego problemu znajduje rekordy gdzie wpiszę słowo z polską DUŻĄ literą lub polską MAŁĄ literką.

czyli na przykładzie:
szukając CIEPŁY - znajduje wszystkie rekordy z CIEPŁY, szukając ciepły znajduje wszystkie rekordy ciepły, a... szukając ciepŁy znajduję słowa CIEPŁY (prawidłowo, bo wielkość liter ma nie być uwzględniana)

Teraz proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu dlaczego zapytanie MySQL zwraca uwagę na wielkość polskich i jak zrobić aby MySQL nie zwracał uwagi na wielkość polskich znakiów.

Szczegóły techniczne:
Strona oraz pliki PHP/wyszukiwarki są kodowane w UTF-8
MySQL rekordy są kodowane w UTF8_general_ci

sprawdzałem działanie funkcji PHP oraz MySQL:

mb_strtolower()
strtolower()

z połączoną funkcją MYSQL dla kolumny i wyszukiwanego elementu:
CONVERT()
LOWER()

fragment zapytania mysql: (LOWER(t.wyszukiwanie) LIKE LOWER('%{$nazwa}%') )

innych pomysłów nie mam.
kartin
Pomysł z LOWER() lub UPPER() jest uniwersalny i w zasadzie niezależny od bazy danych.
Tomplus
jednakże i tak jest to zbędne bo utf8_general_ci podczas wyszukiwania znaków nie uwzględnia wielkości liter czyli jak wpiszę:

%ciep% to znajdzie mi te które mają słowo CIEPŁO jak i ciepło, ale jak wpiszę
%ciepło% to znajdzie mi tylko te słowa które mają w bazie z małą literę Ł.
Tomplus
Nie rozumiem co chcesz mi przekazać. Bo Convert stowałem a COLLATE mam ustawiony jako UTF8 i nadal problem z wyszukaniem.
Turson
Spróbuj z COLLATE tak:
  1. SELECT `sth` FROM `table` WHERE LOWER(`column`) LIKE LOWER('%sth%') COLLATE utf8_polish_ci
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.