Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Włamania na stronę, a złapanie "hakera"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wazniak96
Witam,

ostatnimi czasy wystąpiły u mnie nieprzyjemności w postaci ataków na moją stronę. Problem nie stanowi dla mnie zabezpieczenie przed ów atakami. Wiem kto jest sprawcą i wiem, że robi to celowo z powodu "niszczenia konkurenci" co moim zdaniem jest świńskim sposobem. Poza tym tego typu działania z tego co wiem podlegają pod prawo karne.

Więc w czym problem? Chciałbym w jakiś sposób złapać go na gorącym uczynku aby móc w razie co udowodnić, że ta osoba jest winowajcą. Jak wiadomo, jeśli się chce jakąś dziurę zawsze się znajdzie, a nie jestem specjalistą od zabezpieczeń. smile.gif

Macie może jakieś pomysły w związku z moim problemem? Dodam, iż ta osoba raczej sprząta po sobie(czyt. korzysta z PROXY). thumbsdownsmileyanim.gif

Pozdrowienia
Wazniak96
tzm
sposobów jest wiele.
jak wiesz że sprawa idzie pod prawo karne to wystarczy Ci tylko udowodnić że to właśnie ten użytkownik.
zapisuj mu ciasteczko z wartością ' jestem debilem ' i idź na policje, na takie głupie zagrywki wystarczy.
albo mu w localstorage zrób syf, może akurat nie sprawdzi .. nie wiem no, z gimbazą się tak walczy.
Wazniak96
Z tym problem, że koleś gimbem nie jest, a policja żeby móc wszcząć jakiekolwiek postępowanie musi mieć więcej dowodów.

Sposobów wiele.. mógłbyś podać jakiś sprawdzony, którego nie da się jako tako skasować ? Na myśl nasuwają mi się everycookie jeśli chodzi o ciastka. Tylko teraz pytanie czy cookies zapisują się na proxy czy na komputerze włamywacza? Bo nie mam pojęcia wstydnis.gif
tzm
Ciastka zapisują się w przeglądarce nie zależnie od ip/proxy i cholera wie czego.
Z tym że policja musi mieć więcej dowodów... zdaje Ci się. Jeśli wg Ciebie straty wynikłe z szkodliwej czynności innej osoby przekroczyły 400 złotych, sprawę podjąć mają obowiązek ustawodawczy. Co prawda zajmie im to z miesiąc znając ich ruchy ale jak ustawisz ciastko na rok to może im ułatwisz robotę jak znajdą Twoje ciastko z napisem ' a nie mówiłem że jest debilem '.
Wazniak96
I o taką odpowiedź mi chodziło. Teraz już wszystko wiem. Wielkie dzięki wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.