$font = 'arial.ttf'; $font_size = 12; $text = 'jakis tekst'; $h = 650; $w = 60; $ob = ImageCreate($h,$w); $text_color= ImageColorAllocate($ob,104,104,104); $bg_color = imagecolorallocate($ob, 208, 208, 208); $bg_color2 = imagecolorallocate($ob, 229, 229, 229); ImageFill($ob,0,0,$bg_color); imagettftext($ob, $font_size, 0, 10, 17, $text_color, $font, 'test 1:'); ImagePng($ob); ImageDestroy($ob);
Obrazek zostaje stworzony, teraz chcę dodać drugi tekst do tego obrazka ale z tłem bg_color2.
ImageFill($ob,0,0,$bg_color); imagettftext($ob, $font_size, 0, 10, 17, $text_color, $font, 'test 1:'); ImageFill($ob,0,0,$bg_color2); imagettftext($ob, $font_size, 0, 10, 47, $text_color, $font, 'test 2:');
Nie przynosi zamierzonego efektu. Ogólnie chcę osiągnąć coś takiego , że pod każdym tekstem będzie na przemian inny bg_color.
Reasumując będzie z 10 "rowów" na przemian z innym tłem, szerokość i wysokość każdego ta sama.
Teraz kilka pytań :
- wysokość tego "rowu" gdzie tekst będzie za długi powiększy mi o + 30 px. Rozumiem, że muszę sobie wyliczyć ile tekstu mi wejdzie (chyba strlen ?), potem zliczać wpisany tekst i jeśli wyjdzie więcej to tworzyć + 30 px ? tak
- jak i czy jest możliwość by każdy "row" miał border 1 px ?