Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Upload plików img
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
smiady
Witam.

Mam jeden z najdziwniejszych błędów w jakim się do tej pory spotkałem.
Otóż przy rejestracji użytkowników avatar, który jest obrazkiem uploaduje się do folderu /upload/avatar/, gdzie później jest odczytywany w tagu img.
Operacja uploadu przebiega poprawnie - dodane pliki znajdują się w folderze i nie są uszkodzone, ale niestety nie są widoczne jako img w htmlu.
Najlepsze jest w tym wszystkim to, że gdy dodam ręcznie plik do folderu i zamienie nazwę avatara w bazie to obrazek będzie się pokazywać ...
Wygląda to jakby pliki z uploadu są zablokowane ... Mam tak samo na serwerze, jak i na lokalu. Jest możliwa blokada plików z uploadu ? Bo innej przyczyna nie przychodzi mi do głowy. .htaccess też by odpadał bo przecież widzi avatary wprowadzane ręcznie ...
nospor
Moze uploadujesz ze zlymi prawami i nie idzie tego odczytac
smiady
robię coś takiego:

1. if(isset($_FILES['avatar'])) {
  2. $new_name= uniqid() . '.' . pathinfo($_FILES['avatar']['name'], PATHINFO_EXTENSION);
  3.  
  4. if(move_uploaded_file($_FILES['avatar']['tmp_name'], 'upload/avatar/ ' . $new_name)) {
  5. $user['avatar']= $new_name;
  6. }
  7. }
casperii
jaki chmod masz na katalog "upload" ? Może dodaje Ci gdzieś spacje pomiędzy i już wtedy inna nazwa jest.
smiady
chmod jest na 777, bo widzę że pliki dodaje i w zmiennej $new_name nie widać żeby powstawały spacje.

dobra jestem debilem sad.gif(

faktycznie tam jest spacja
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.